De andere kant van de bankenwereld

12

Hoe meer ik lees over de banken, zowel in boeken als kranten en uiteraard internet, hoe meer ik ga begrijpen over de werkwijze van deze private ondernemingen en de enorme invloed die ze hebben op onze samenleving. Mensen moeten gaan beseffen wat banken allemaal doen om geld te verdienen ten koste van alles waar een democratie voor zou moeten staan. Tijdens de zoektocht naar misdrijven welke gepleegd werden en worden hoef je niet lang te zoeken tot je de meest schrijnende voorbeelden tegenkomt van misleiding, roof, bedriegen, fraude, witwassen, het steunen van dictators, ongeoorloofd gedrag, illegale handel en wandel, boekhoudschandalen et cetera.

bankenwereld

Hypotheekbubbel & Liborgate

Dan heb ik het nog niet gehad over het bewust laten oppompen van de hypotheekbubbel, het (willen) graaien in onze pensioenpot met behulp van ingewikkelde derivatencontracten, de schulden van de Europese landen tot ongekende en niet meer terug te betalen hoogte te laten oplopen en het grijpen van de macht in onze wereldwijde politieke en meest invloedrijke kringen. Had ik Liborgate al genoemd?

Enkele schrijnende voorbeelden

Slechts een klein percentage van de bevolking snapt hoe het precies in elkaar zit, maar het overgrote deel van de massa weet van niets en doet zaken met deze bedrijven alsof er niks aan de hand is. Persoonlijk vind ik het een zeer slechte zaak dat de Nederlandse media ons zo slecht informeert over de situatie bij banken en de invloed die ze hebben, je zou bijna denken dat de banken de media in de zak hebben… Voor hen die denken dat banken (in de basis) eervolle en ethische bedrijven zijn, nu een paar mooie voorbeelden van het ware gezicht van deze ondernemingen:

  • Om te beginnen het boek van Willem Middelkoop; Goud en het geheim van geld. Er staan maar liefst 18 bladzijden vol met alle boetes opgelegd aan J.P. Morgen Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo, Citigroup, Bear Stearns, Lehman Brothers, Morgan Stanley en 35 andere banken over echt schokkende zaken.
  • Het financieren van illegale wapenhandel en de productie van clusterbommen en ander wapentuig wat in het overgrote deel van de wereld verboden is te gebruiken.
  • Het witwassen van geld voor drugkartels. Lees verder op Goud-Portal.