Op Goudstandaard.com lezen we op dit eigenste ogenblik potentieel verontrustend nieuws. Verontrustend dan voor wie nog grijs of zwart geld bezit. Laat staan crimineel (u en ik natuurlijk niet!) Geld bezit, heeft, in eigendom – of gewoon ´bezit´ tout court. Want dit gaat verder dan gewoon geld. ´De Europese Commissie denkt na over een nieuw register om alle bezittingen van burgers te registreren. Daarin moeten niet alleen eigendommen in de vorm van onroerend goed, grond en aandelen worden opgenomen, maar ook bezittingen als edelmetalen, cryptomunten, sieraden, kunstwerken, auto’s en boten. Dat blijkt uit een nieuw document getiteld ‘Feasibility Study for a European asset registry‘.´

Men ziet ons

Cryptomunten ook! Ai, dan hang ik er eveneens aan. Hoewel: allemaal gekocht met eerlijk, zuurverdiende euro´s en dollars hoor. Nou, dan gééft dit toch allemaal niet, wat u? Natuurlijk, zeg maar dag met het handje tegen de laatste vorm van privacy. Het schijnt trouwens ook voor een ´goed doel´ te zijn: ´om belastingontduiking en witwassen te voorkomen.´ Wat willen we nog meer. (Al klinkt dit wel zoals ´iedereen gijzelen omwille van ´het terrorisme en de veiligheid´. Onder die paraplu kan ook heel veel gestopt worden.) Hmm, nu weten we meteen ook waarom alle contant geld asap moet verdwijnen. Was het altijd al God die toekeek; anno 2021 wordt die vervoegd door De Overheid. Een amorf, ongrijpbaar iets, onaantastbaar en alwetend. Als een octopus met grijparmen tot aan het einde van de aarde. (Zou het helpen om, bijvoorbeeld, naar Vanuatu te verhuizen?) In ieder geval: men ziet ons! Welkom in the digital age…

6 reacties

  1. Dag Joost. Het gaat inderdaad om plannen. We moeten dus afwachten of die werkelijkheid worden. Op dit ogenblik zijn de lidstaten vrij om zelf te bepalen of ze een vermogenskadaster aanleggen. Op mondiaal niveau heb je natuurlijk al de Common Reporting Standard https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Reporting_Standard Er bestaat ook al gegevensuitwisseling voor vastgoed, maar ik ken die regelgeving niet. Nu is het maar de vraag of lidstaten zo moeten georganiseerd zijn dat ze voor de bedoelde activa een vermogensregister moeten maken en dit verplicht moeten meedelen. Dan wel of zij autonoom blijven om al dan niet een vermogensregister aan te leggen en dit mee te delen. Hier zal nog hard over worden onderhandeld https://businessam.be/komt-er-een-europees-vermogenskadaster-eu-gedraagt-zich-steeds-meer-als-een-vermogensspion/. Alleszins is het de bedoeling om cryptomunten traceerbaar te maken en anonieme wallets te verbieden https://www.euronews.com/next/2021/07/21/eu-will-make-bitcoin-traceable-and-ban-anonymous-crypto-wallets-in-anti-money-laundering-d

    1. Een klein addendum. Wie artikel 28 leest van de Overeenkomst tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering […] betrekking tot belastingen naar het inkomen en het vermogen, Madrid, 16-06-1971, kan besluiten dat inlichtingen omtrent buitenlands vastgoed worden gegeven ingevolge dubbelbelastingverdragen https://wetten.overheid.nl/BWBV0003462/1972-09-20 Van een Europese richtlijn of mondiale afspraken hierover is me niets bekend. Maar daar zal Gerrit misschien meer over weten.

  2. Hoi Ivo, zoals wel vaker lijk jij weer goed op de hoogte, pluim! Die laatste link (Euronews) is nieuw voor mij, kan ik nog wel gebruiken voor een stuk denk ik, veel dank! Dit gaat 225 miljoen (and counting) crypotobeleggers/bezitters aan, dus dat is mega belangrijk, me dunkt. Hoe ze dát denken te doen dan? Ik ga het lezen, prima bijdrage…! Voor de rest, je weet hoe dat gaat hé, het begint altijd met ´plannen´…

  3. Tsja, de Belastingdienst is geheel tot leven gekomen na mijn vertrek. Dit las ik vandaag in de financiële Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/financieel/2015102962/crypto-let-op-fiscus-krijgt-binnenkort-meer-controlemogelijkheden

    Cryptobezit zal in de toekomst bij de voor-ingevulde-aangifte inkomstenbelasting vermeld worden. Sommige cryptoplatforms wisselen al gegevens uit met de Belastingdienst.

    In OESO-verband wordt gewerkt aan een voorstel met een rapportageplicht voor crypto exchange platforms en een uitbreiding van de Common Reporting Standard.

    Het eerstkomende moment waarop de waarde van cryptovaluta kan worden gepeild voor de inkomstenbelasting is 1 januari 2022.

    En ja Joost, belastingen zijn altijd voor een ´goed doel.’ Niet om belastingontduiking en witwassen te voorkomen maar het is puur onze bijdrage aan de Schatkist. Wat de regering er vervolgens meedoet is niet altijd volgens de wil van het volk. Tsja.

  4. Zoals iedereen wel weet is er niets waar de zwarte markt geen oplossing voor heeft. En crypto,s daar zijn er echt goede bij daar zal de fiscus haar tandjes op stuk bijten. Het laatste wat de overheid wil is transparantie want dan valt haar eigen gegraai wel erg op.

    Die gouden en zilveren muntjes zijn toch echt prachtig ruilmiddel geen stroom nodig , geen speciale wallet ,volledig anoniem ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: