De centrale banken staan klaar

De schrik zit er goed in. Hoe zal het gaan met de verkiezingen in Griekenland? Wat zal de reactie zijn van de markten en wat gaan de inwoners van vooral Spanje en Italië doen? De centrale banken hebben inmiddels karrenvrachten geld in de gang klaar om op eventuele bankruns voorbereid te zijn.

Bundeskanzler Merkel heeft haar reis naar de G20-vergadering met 12 uur uitgesteld. Zeker is dat zondagavond het telefoonnet volop gebruikt gaat worden. Ieder gaat met ieder overleggen. Teleconferentie na teleconferentie. Diverse instanties zijn druk bezig met geruststelling. Nee, de kans dat Griekenland uit de euro zal stappen is maar heel klein. De Grieken zien zelf ook wel dat je beter in de groep kunt blijven. Alleen is al snel héél alleen. Enzovoort.

Pure paniek

Het probleem van dit alles is echter de factor paniek. Net als bij ons bij de dodenherdenking op de Dam kan zo iets simpels als een luide schreeuw een golf van paniek veroorzaken. Paniek die er toe leidt dat ieder begint te rennen, mensen elkaar onder de voet lopen, ook al is er over de oorzaak niets bekend. Een vergelijkbaar mechanisme kan zich zo rond de banken en de uitkomst van de verkiezingen voordoen. Een gerucht dat Griekenland, mogelijk of waarschijnlijk uit de Euro stapt, ook al zou er niets van waar zijn, kan aanleiding zijn tot van alles en nog wat. Met één simpel lucifervlammetje kun je een enorme bosbrand veroorzaken.

Een oplossing nabij?

Volgens mij is er op dit moment nog geen zicht op ook maar een begin van een oplossing. In tegendeel. De nieuwe Franse president Hollande, heeft heel veel aan zijn kiezers beloofd en kijkt tegen een enorme schuldenberg aan. De Franse economie en de Franse banken staan er super slecht voor. In de Italiaanse premier Monti en premier Rajoy uit Spanje heeft hij inmiddels broeders en bondgenoten in het kwaad gevonden. Samen eisen ze met alle macht dat er Euro-bonds komen en dat de schulden van hun banken opgenomen worden in een centrale Europese bank, waar Europa collectief voor garant moet gaan staan. De slachtoffers van deze constructie zullen vooral Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland zijn. Niet voor niets bedankt Merkel hier vriendelijk voor en ging zelfs zover om aan te geven dat men op moet passen niet het onmogelijke van Duitsland te gaan vragen.

En Nederland?

In ons land is er een oorverdovende stilte. Onze premier Rutte en zijn kabinet laten niets van zich horen wat Europa betreft. Laten ons niet delen in visies, oplossingen, ferme standpunten of wat dan ook. De rol van ons land lijkt helemaal uitgespeeld. Niets meer dan een soort bijwagentje aan een heel lang touw ver achter Duitsland aan hobbelend.

44 reacties

 1. Wat kan deze pipo van ING toch slap lullen, met z’n firewall en shock and awe-tactiek et cetera, triest:

  [URL=http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/vannieuwenhuijzen/2012/articles/oplossing-van-de-eurocrisis-in-6-stappen.xml]”Als we het echt willen, kan de euro nog worden gered. Als het nieuwe masterplan de volgende zes stappen omarmt, is er zelfs een grote kans dat de toekomst van Europa weer zonnig wordt…”[/URL]

  Je kunt het eigenlijk beter niet lezen, moedeloos kun je ervan worden. En volgens mij is de wereld allang in [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Shock_and_awe]shock and awe[/url] omdat iedereen het maar laat gebeuren. Het is de normaal geworden.

 2. @6 [quote name=”Govert de Brij”]Xandernieuws heeft overigens wel al in veel zaken gelijk gekregen.
  Alleen de timing is niet altijd juist[/quote]

  Klopt, en ook goede bronvermelding altijd vind ik.

 3. Grappig, dat dit allemaal is voorspelt. En laat me raden hoe dit gaat eindigen, ook dat is al tientalen keer uitgesproken.

  Nog wat olie op het vuur door de Engelse minister van financiën G.Osborne. [b]OK ,geen probleem Engeland gooit er eventjes 100 Miljard tegen aan?[/b]
  Wat bedoeld Osborne van een kale kip valt toch niets te plukken? Lees even door de regels heen, Osborne zegt gewoon we gaan de geldpers laten draaien en creëren uit lucht (OK, papier) 100 Miljard.

  [b]Laat me raden hoe onze EU de problemen gaat oplossen…..goed nieuws voor de papierproducenten…..printen. 200 Miljard of 1.000 Miljard. [/b]Wat maakt het uit, bomen zat om papier van te maken.
  LANG LEVEN EUROPA EN DE ACHTERUITGANG.

 4. Ik vermoed dit weekend interventie.

  Ik weet niet wat maar ik denk massale geldinjectie door dollar-swap.
  In elk geval weer een verwoedde en op voorhand mislukte poging om de markten te kalmeren en de banken te financieren.

 5. Toch gaat de meerderheid van de stemgerechtigden gewoon mee richting een USofE. PVV wordt buitenspel gezet, en SP gaat wel meebewegen met PvdA, CDA, VVD, D66 en/of GL, zolang ze maar wat mooie functietjes krijgen. Laatst zat Rutte al met Roemer op een Haags terrasje die strategie te bespreken.

  Dus SP haalt zoveel mogelijk anti-Europa-stemmen binnen (en snoept die af van o.a. PVV) om ze later in te leveren bij Rutte, onder het mom van “tsja, we leven nu eenmaal in een coalitieland en je moet geven en nemen”.

 6. Awel, ik schreef dit op goud.com op vorige week:
  De wereldleider hebben schrik dat de eurocrisis zich verspreid over heel de wereld. De Ministers van de G7 hielden al een spoed conference call, voornamelijk over de bankrun in Spanje. Zijn we opnieuw op weg naar een wereldwijd gecoördineerde actie zoals in november van vorig jaar?

  Vorig jaar werd de swap rate met de FED verlaagd waardoor banken veel goedkoper aan de nodige dollars kunnen geraken. De kans is dus groot dat we eerder een globaal aangepakte interventie zullen zien, dan een aankondiging van een nieuwe soort van quantitative easing.

  Voila se, tis al zover!!

  http://www.goud.com/op-weg-naar-een-wereldwijd-gecoordineerde-actie/

 7. Als mijn laatste informatie klopt is de Damschreeuwer zojuist gesignaleerd in een lijnvlucht naar Athene.

  Zijn enige bagage bestaat uit een megafoon.
  Alsof hij die nodig heeft heh-heh …

  Dat wordt dus lachen maandagochtend als de beurzen openene-gn-gnn …

 8. Ik moet zeggen dat ik xandernieuws steeds serieuzer begin te nemen. Het is een beetje de telegraaf (maar dan wel op waarheid berust) onder de alternatieve media, beetje aandikken, een vleugje doem, maar hun bronnen zijn prima en de verhalen kloppen.

 9. @KTM hahaha

  De waxinelichtjesgooier liep achter m aan, alleen had hij nu waxinelichtes met c4 erin gekneed, ipv van was…hahahaha

 10. Aluhoedje op!

  Blauw bloed. Waar komt die term vandaan?

  Reptillians? The bloodline? Ik heb heel internet afgezocht maar kan geen bewijs vinden. Ik vermoed het echter wel…waarom?
  Omdat ik nergens, maar dan ook nergens ook maar 1 persoon van de bloodline families kan vinden die openlijk bloedt….
  Echt nergens!
  En Blueblood is een wereldwijde term.
  Ik kan wel dieren vinden die blauw bloeden…

  http://www.didyouwonder.com/blue-blooded-animals/

  http://www.godlikeproductions.com/forum1/message912173/pg1

  Aluhoedje af.

  En blauw was nog wel mijn lievelingskleur,godnondeju!

 11. Vergeet ook de rol van de moderne internetmedia niet in geval van paniek. Mensen roepen daar elkaar op om massale bankruns te plegen, banken vallen massaal om en de Nieuwe Grote Depressie is een feit!! Op zijn minst heb je dan weer zware bezuinigingen, op zijn ergst valt de gehele samenleving stil en vallen de nutsvoorzieningen uit, en worden supermarkten leeggeplunderd!

  Ik denk dat het massaal plegen van bankruns een hele goede methode is om de gehele economie compleet in de vernieling te helpen, moet je vooral doen als je graag chaos, opstanden en lege supermarkten wil!

 12. Hersenspoelen /manipuleren van andere wezens is alleen toebedeeld aan de hogerbewuste wezens die de gecontroleerde wezens overheersen, dus slimmer zijn dan hen.

  Dit betekend dat er dus op deze aarde figuren rondlopen die hoger ontwikkeld zijn dan de massa….en zelfs nog slimmer dan de hogere,zelf nadenkende klasse van deze wereld….

  Wie zijn dat?

  Wie zijn er slimmer dan de slimste mensen die de slimste mensen controleren?

  Waar komen ze vandaan? Wat zijn dat voor wezens?

  Gebruik makend van het opperdeel van de massa…omdat die net iets slimmer zijn dan de lager denkenende massa, en die zodanig beinvloeden dat ze de lagere massa manipuleren door ze daar rijkelijk voor te belonen.

  Dit is de huidige werkelijkheid.

 13. ik zal het zo zeggen:

  De huidige machten , vergeef hen, want ze denken dat ze goed doen , en dat doen ze ook in hun belevingswereld , belang voor hun soortgenoten al eeuwen (wij hebben ze dat toegelaten), denken dat ze door moeten gaan met hoe het nu is.
  Natuurlijk is het goed voor hen, want ze zijn geleerd dat het zo moet zijn…
  Ze zijn echter een kleine groep die alleen het belang van die kleine groep voor ogen hebben.

  De massa?
  Die hebben ze toch goed bedeeld? Zo voelen ze dat.

  Helaas pikt de grote groep niet meer de kruimels, de onderdrukking en de slavernij.

  De vrijheid die de massa nu begint te eisen is een te hoge eis voor hen.

  En dus is de strijd nu dus begonnen…..

  De massa begint te beseffen, niemand is van iemand….en de gevestigde orde is hier helemaal niet blij mee…

  Maar ze zullen er aan moeten gaan geloven…

  Dat is de les van deze crisis.

 14. De ‘les’ van de komende mega-crisis is dat ‘ze’ nou juist willen dat er volksopstanden komen.

  Dat noemen ‘ze’ : l’Art Royal ; de koninklijke kunst ( van het onzichtbaar aansturen van een revolutie )

  En als dit hen al twee eeuwen nagenoeg onafgebroken is gelukt, waarom zouden ze dan deze keer falen ?
  Wetende dat ‘hun’ (Zio-)grip op de wereld nog nooit zo groot is geweest ?

  Dit is/wordt dus een gelopen race voor de haute finance.

  ( vraagje aan Koen : sinds vanavond moet ik weer eens inloggen zonder dat dit lukt, omdat ‘de naam Knowtoomuch al in gebruik is’. Daar heb ik natuurlijk alle begrip voor omdat ik [u]ik[/u] ben. Ook moet ik steeds een reageercode invullen. Best wel lastig ; ik kan gewoon mezelf niet zijn op deze site 😉 )

 15. Eigenlijk de tip voor allen:

  Wanneer kan de crisis je zo minimaal mogelijk raken, zelfs als het escaleert, en er geen voorzieningen meer zijn als gas , water en elektriciteit?

  Zorg dat je jezelf kan voorzien in eten, water , warmte en onderdak.

  Verhuis als je kan naar het platteland.
  Verbouw je eigen eten.Vang regenwater op.
  Voorzie jezelf van een houtkachel of kolenkachel.
  Het is heel simpel. Dit systeem is ten dode opgeschreven.
  En wanneer de dood intreedt moet je toch verder.

 16. @ktm komaan he , ga niet lopen prediken hoe slim ze zijn aan de top, help de mensen die nog niet zover ingelicht zijn als jij…..je lijkt er wel plezier in te hebben de mensen bang te maken die nog niet zover dachten als jij, gewoon om te laten zien hoe goed jij wel nie bent… word ik een beetje onpasselijk van.

  Ik bedoel het goed maar jij deed echt zo.
  Ik zei t al eerder:
  Ego is ook een valkuil!!

 17. @Madman : Daar zit wel wat in ja … maar het valt ook niet mee om 20+ jaar voor ‘knettergek’ te worden versleten toen de voorspoed alom regeerde … ik ben [i]eindelijk[/i] ‘normaal’ hahaahaaa !

  Dat mag je best even meenemen in je ‘vonnis’ hoor 😉

 18. … alleen ‘het voorspel’ (M-O oorlog + de Grote Revoluties) al zal WO 2 ‘inhalen’ qua slachtoffers & ellende … zonder de minste moeite …

  Sorry !

 19. @ktm dat snap ik ook,ik zou na zolang ook prediker worden.

  Zal ik je eens even wat persoonlijks vertellen…

  Ik ben opgevoed als jehovahs getuige.

  En nu het uiteindelijk zover is wat ze mij leerden….(en ze worden zelfs gewaarschuwd in lezingen door hun opperste leidinggevenden voor wat komt in lezingen) luisteren men ouders niet naar mij..terwijl ik met dat geloof al heel lang ben gestopt, omdat ik zelf was gaan nadenken.

  Dus vriend, ik begrijp je volledig.
  Dus geen sorry, vriend!
  Alleen respect.

  http://www.youtube.com/watch?v=5XWQrt00_NM

 20. @ R mario heeft een afgesloten poort, in een afgesloten bewaakt reservaat, bewaakt door een door ons betaalde veiligheidsdienst grapjas.

  Ga je nog eens wakker worden?

 21. en maak maar een lijstje van onze onderdrukkers die je wil aanpakken nu het nog kan, want internet gaat binnenkort om “landsbelang”ook afgesloten worden als het misgaat…..

 22. Jehova’s ? Dan benijd ik je niet…
  De oprichter ervan, ene Russell, was een super-vrijmetselaar ; probeer maar eens een foto van z’n (pyramide-vormige) graf op te snorren, ergens in de VS, ik heb ‘m gezien ; het ding is overdekt met allerlei (uitgebeitelde) masonieke symbolen.

  De Jehova-beweging was/is het resultaat van de niet aflatende pogingen van de Jodondendronnekes om het Christendom te fragmenteren en zo haar macht te breken.

  Zoals ze dit sinds 9/11 doen in de Arabische staten.
  Binnenkort zijn Libanon, Syrië en Iran aan de beurt.
  Zoals ze dit met de Europese vorsdtenhuizen sinds een eeuw of 2-3 hebben gedaan : meewerken of omverwerpen (=executie).

  Afijn, hier nog een ‘doom link’ heh-heh …

  http://www.survivalblog.com/2012/06/20-reasons-why-americas-next-bank-holiday-will-be-a-nightmare.html

 23. Kan iemand vertellen wat wijsheid is betreffende de ratio goud/cash wat je dient te hebben. Men zegt altijd; zorg dat je 10% van je vermogen in edelmetaal hebt, maar volgens mij zit ik daar al fors boven, omdat ik simpelweg die hele euro voor geen cent meer vertrouw. Met dank aan de prutsers in Brussel.

 24. @Madman : Maar in het geval dat je je voet nog eens wil riskeren :

  M. Draghi
  president of the ECB
  European Central Bank
  Kaiserstrasse 29
  D-60311 Frankfurt am Main

 25. @36 Alleen euro’s op de bank voor betaling vaste lasten.
  De rest contant opgenomen voor buffer. Spaarvermogen geheel in goud en zilver omgezet.
  Noem me maar fatalistisch, maar het geeft zo’n veilig gevoel temidden van deze onheilsberichten.

 26. @Ik ben het helemaal en @Henk : ik zit momenteel voor 50% in goud, 10% zilver. Net mijn Aegon belegginsrekening geplunderd, was eerst een Lijfrentepolis waarvan ZIJ het nut niet meer inzagen…
  Fijn te horen dat meer mensen overgaan tot aktie voor het te laat is.
  Ben nu van plan zilver op te trekken tot 40%. en goud naar 55% . Ik wil ook wat cash aanhouden, maar zit te dubben of wat in Noorse Kronen zal gaan wisselen oid. Iemand tips?

 27. @VanZaken : ik kan even niet meer onder ’too’ reageren, dus dan maar onder ’tooo’ . Hopelijk dat Koen het probleempje kan verhelpen ; inloggen lukt ook niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: