De centrale banken staan klaar

44

De schrik zit er goed in. Hoe zal het gaan met de verkiezingen in Griekenland? Wat zal de reactie zijn van de markten en wat gaan de inwoners van vooral Spanje en Italië doen? De centrale banken hebben inmiddels karrenvrachten geld in de gang klaar om op eventuele bankruns voorbereid te zijn.

Bundeskanzler Merkel heeft haar reis naar de G20-vergadering met 12 uur uitgesteld. Zeker is dat zondagavond het telefoonnet volop gebruikt gaat worden. Ieder gaat met ieder overleggen. Teleconferentie na teleconferentie. Diverse instanties zijn druk bezig met geruststelling. Nee, de kans dat Griekenland uit de euro zal stappen is maar heel klein. De Grieken zien zelf ook wel dat je beter in de groep kunt blijven. Alleen is al snel héél alleen. Enzovoort.

Pure paniek

Het probleem van dit alles is echter de factor paniek. Net als bij ons bij de dodenherdenking op de Dam kan zo iets simpels als een luide schreeuw een golf van paniek veroorzaken. Paniek die er toe leidt dat ieder begint te rennen, mensen elkaar onder de voet lopen, ook al is er over de oorzaak niets bekend. Een vergelijkbaar mechanisme kan zich zo rond de banken en de uitkomst van de verkiezingen voordoen. Een gerucht dat Griekenland, mogelijk of waarschijnlijk uit de Euro stapt, ook al zou er niets van waar zijn, kan aanleiding zijn tot van alles en nog wat. Met één simpel lucifervlammetje kun je een enorme bosbrand veroorzaken.

Een oplossing nabij?

Volgens mij is er op dit moment nog geen zicht op ook maar een begin van een oplossing. In tegendeel. De nieuwe Franse president Hollande, heeft heel veel aan zijn kiezers beloofd en kijkt tegen een enorme schuldenberg aan. De Franse economie en de Franse banken staan er super slecht voor. In de Italiaanse premier Monti en premier Rajoy uit Spanje heeft hij inmiddels broeders en bondgenoten in het kwaad gevonden. Samen eisen ze met alle macht dat er Euro-bonds komen en dat de schulden van hun banken opgenomen worden in een centrale Europese bank, waar Europa collectief voor garant moet gaan staan. De slachtoffers van deze constructie zullen vooral Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland zijn. Niet voor niets bedankt Merkel hier vriendelijk voor en ging zelfs zover om aan te geven dat men op moet passen niet het onmogelijke van Duitsland te gaan vragen.

En Nederland?

In ons land is er een oorverdovende stilte. Onze premier Rutte en zijn kabinet laten niets van zich horen wat Europa betreft. Laten ons niet delen in visies, oplossingen, ferme standpunten of wat dan ook. De rol van ons land lijkt helemaal uitgespeeld. Niets meer dan een soort bijwagentje aan een heel lang touw ver achter Duitsland aan hobbelend.