De Chinese export en economische groei

3

China is qua omvang de tweede economie te wereld, alleen de Verenigde Staten heeft een grotere economie. In het tweede kwartaal van 2012 kwam de Chinese economische groei uit op het laagste niveau van de laatste drie jaar. Desalniettemin groeide de economie in China met 7,6% op jaarbasis. De groei op kwartaalbasis bedroeg 1,8%. Dit zijn cijfers waar menig Westers land jaloers op is. De economie van de eurozone kromp in het tweede kwartaal op jaarbasis namelijk met 0,5%. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Chinese economie nog met 8,1% op jaarbasis en 1,9% ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is het 6de kwartaal op rij dat de Chinese economische groei lager uitvalt.

chinese economische groei

Een grafiek die we tegenkwamen op Economics in Pictures, via Reuters, laat het verloop van de Chinese export ten opzichte van de Chinese economische groei zien. Die twee zijn, zoals hieronder is te zien, nauw met elkaar verbonden. Sinds 2010 is de Chinese export flink verslechterd. Doordat de export afneemt, daalt het Chinese economische groeipercentage ook gestaag.

Een terugval van de Chinese economie kan grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie. De vraag vanuit Europa en Amerika naar Chinese producten is sinds de crisis significant afgenomen. De schulden moeten eerst worden afgelost, voordat er weer gekocht kan worden. Zolang een duidelijk herstel in de geïndustrialiseerde economieën uitblijft, is de kans dat de Chinese export verder afneemt groot.

De Chinese president Hu Jintao liet weten dat de een vertraging van de export tot neerwaartse druk zal leiden op het economische groeicijfer van China. Op Bloomberg staat te lezen: “Economic growth is facing notable downward pressure, some small and medium enterprises are facing a hard time and exporters are facing more difficulties,” Hu said yesterday at the Asia-Pacific Economic Cooperation CEO Summit in Vladivostok, Russia. “We have an arduous task of creating jobs for new entrants to the labor force.

china productie

Ook de Chinese industriële productie neemt verder af. Een duidelijk neergaande trend is zichtbaar in de bovenstaande grafiek, die we tegenkwamen op Zerohedge. Minder productie = minder export = minder economische groei. China heeft reeds laten weten 125 miljard te gaan investering in onder andere de infrastructuur, om de economie een boost te geven. Het Chinese inflatiepercentage kwam in augustus 2012 uit rond de 2%.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.