De Chinese export en economische groei

China is qua omvang de tweede economie te wereld, alleen de Verenigde Staten heeft een grotere economie. In het tweede kwartaal van 2012 kwam de Chinese economische groei uit op het laagste niveau van de laatste drie jaar. Desalniettemin groeide de economie in China met 7,6% op jaarbasis. De groei op kwartaalbasis bedroeg 1,8%. Dit zijn cijfers waar menig Westers land jaloers op is. De economie van de eurozone kromp in het tweede kwartaal op jaarbasis namelijk met 0,5%. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Chinese economie nog met 8,1% op jaarbasis en 1,9% ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is het 6de kwartaal op rij dat de Chinese economische groei lager uitvalt.

chinese economische groei

Een grafiek die we tegenkwamen op Economics in Pictures, via Reuters, laat het verloop van de Chinese export ten opzichte van de Chinese economische groei zien. Die twee zijn, zoals hieronder is te zien, nauw met elkaar verbonden. Sinds 2010 is de Chinese export flink verslechterd. Doordat de export afneemt, daalt het Chinese economische groeipercentage ook gestaag.

Een terugval van de Chinese economie kan grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie. De vraag vanuit Europa en Amerika naar Chinese producten is sinds de crisis significant afgenomen. De schulden moeten eerst worden afgelost, voordat er weer gekocht kan worden. Zolang een duidelijk herstel in de geïndustrialiseerde economieën uitblijft, is de kans dat de Chinese export verder afneemt groot.

De Chinese president Hu Jintao liet weten dat de een vertraging van de export tot neerwaartse druk zal leiden op het economische groeicijfer van China. Op Bloomberg staat te lezen: “Economic growth is facing notable downward pressure, some small and medium enterprises are facing a hard time and exporters are facing more difficulties,” Hu said yesterday at the Asia-Pacific Economic Cooperation CEO Summit in Vladivostok, Russia. “We have an arduous task of creating jobs for new entrants to the labor force.

china productie

Ook de Chinese industriële productie neemt verder af. Een duidelijk neergaande trend is zichtbaar in de bovenstaande grafiek, die we tegenkwamen op Zerohedge. Minder productie = minder export = minder economische groei. China heeft reeds laten weten 125 miljard te gaan investering in onder andere de infrastructuur, om de economie een boost te geven. Het Chinese inflatiepercentage kwam in augustus 2012 uit rond de 2%.

3 reacties

 1. Tja, er zit weer zo’n tegenstrijdigheid in. En dat heeft er vaak mee te maken dat wat voor de lange termijn goed is voor de wereld op korte termijn politiek/economisch niet goed uitkomt.
  Volgens mij is het niet goed voor de wereld als China nog tot in lengte van jaren jaarlijkse groeicijfers van meer dan 10 procent realiseert. Maar voor de korte termijn is het weer niet goed voor de wereldeconomie.
  Ik vind het prima dat de groei wat afzwakt want we moeten afkicken van het streven naar steeds meer materiele welvaart. Ik wil naar een ander groeimodel. Het groeimodel van de immateriele welvaart.
  Is nog heel ver weg, weet ik. Maar intussen lig ik niet wakker van de afzwakkende groei van de Chimese economie. Geen minuutje.
  Bovendien zie ik de invloed van China in de wereld niet graag groeien.
  Laten we wel wezen. Het is gewoon een ordinaire dictatuur met weinig respect voor de mensenrechten en voor de natuur.
  Het zijn nog steeds een beetje barbaren.

  1. Volgens mij sla je helemaal door VB. Maar goed, ieder het recht op zijn mening, daar niet van. Waarom zeg je niet dat deze cijfers onder invloed van de elite tot stand zijn gekomen en tot hun meerdere eer en glorie dienen? Je geeft wel blijk van een erg eenzijdige kijk op de zaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.