De dollar ligt aan het infuus; got gold? got crypto?

Je hoort en leest het steeds vaker op het einde van de zomer van 2019. De term ‘currency wars’, oorlog tussen de fiatmunten. De ‘race to debase’, hoe lager je munt noteert hoe beter voor de uitvoer. Ook het einde van de dollar als wereldreservemunt zou nabij zijn. Het is wel een reuze belangrijk onderwerp, wat de uitkomst ook zal zijn. En in hoeverre al dit speculeren op waarheid berust. Want dat einde wordt al wel langer dan een paar jaar aangekondigd. En toch doet de greenback nog steeds zijn ding. For the record: ook wij zijn ervan overtuigd dat die Amerikaanse munt…niet zal verdwijnen, dat niet. Maar de status van wereldreservemunt verliezen? Niet aan twijfelen.

Komen en gaan

Door de geschiedenis heen zijn er verschillende wereld reservemunten geweest. Gekomen…en gegaan. Status verloren. Kijkt u maar even zo u wilt naar volgende grafiek:

Wie herinnert zich nog dat het IMF reeds in 2010 offcieel riep dat de USD best plaats zou ruimen? ‘A report released by the United Nations Conference on Trade and Development in 2010, called for abandoning the U.S. dollar as the single major reserve currency. The report states that the new reserve system should not be based on a single currency or even multiple national currencies but instead permit the emission of international liquidity to create a more stable global financial system.’ (Wikipedia).

‘Nieuw systeem’

Zal zo’n ‘nieuw systeem’ er weldra effectief komen? Ons inziens wel. We zijn ervan overtuigd dat the powers that be achter de schermen op iets broeden. In vergevorderd stadium dan nog. En dat het een digitale munt zal worden. Die naast de Amerikaanse dollar zal bestaan. Gebruikt zal worden voor internationale betalingen. Misschien vooreerst nog door het IMF, de Wereldbank en andere grote kleppers. Maar snel ook door andere internationale organisaties, gewone banken, en leners zoals Visa en Mastercard. Mogelijk zal die digitale of cryptomunt naast het SWIFT systeem komen, of een samenwerking tussen beide zal tot stand komen.

Waarom eigenlijk?

Omdat het vandaag de dag steeds belangrijker wordt om geld, fiat, sneller en sneller ter plaatse te krijgen. Iemand in de money business zei nog onlangs dat ’t sneller is om cash geld met een vliegtuig naar overzee te brengen, in persoon. Dan via de traditionele wegen te versturen. Dat was niet als grapje bedoeld! Nog anno 2019 worden gigantische kapitalen soms dagenlang vastgehouden, tot ze op bestemming raken en gebruikt kunnen worden. Dan hebben we het niet alleen over transferten tussen banken en andere financiële organisaties. Maar ook in de handel en industrie. Wanneer iets gekocht/verkocht wordt, en het fiatgeld als betaling in escrow vast zit. Soms ook voor dagen of nog veel langer. E.e.a. zou trouwens een nieuwe impuls kunnen geven aan de wereldeconomie.

Goud

Gold bull Mike Maloney ziet ook een einde komen aan de hegemonie van de dollar. Deze professioneel belegger heeft tonnen aan…ja goud misschien maar vooral: aan ervaring:

Nu hoor je ’t eens van een ander

Zelfs de Gouverneur van de Britse centrale bank drong er nog in augustus 2019 op aan. De Amerikaanse dollar kan best vervangen worden door een nieuwe (digitale?) wereld reservemunt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: