De ECB is ten dode opgeschreven

0

René Tissen, RTLZ | Volgens de Finse Minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja is het nog slechts een kwestie van tijd voordat de eurozone spontaan in twee voorlopige blokken uiteen valt en maakt het eigenlijk niet uit wie het eerste het initiatief daartoe neemt. Dat kan Noord-Europa zijn. Maar het kan net zo goed Zuid-Europa zijn. Het is lood om oud ijzer.

Psychologisch steekspel

Het experiment van de monetaire unie is mislukt en wél om de enige reden die er daadwerkelijk toe doet namelijk dat de samenwerkingspartijen elkaar niet meer vertrouwen, zelfs openlijk wantrouwen. Monti haalt uit naar Merkel, Draghi naar Weidmann, Juncker naar Rutte en Rössler naar Roemer met als enige effect dat nu helemaal niemand meer weet waar die aan toe is en waar het met Europa heen moet. Nederland maakt in dit psychologische spel een onhoudbaar zwakke indruk.

Paniekvoetbal

De verwachting is gerechtvaardigd dat als Europa uiteenvalt er eerst allerlei gelegenheidscombinaties zullen worden gevormd van landen die elkaar de bal willen toespelen uit oogpunt van schadebeperking. Ik verwacht hier paniekvoetbal en de buitenspelval voor Griekenland. Het zal een tijdje duren (en veel een-tweetjes met zich meebrengen) voordat het verenigde Europa van de EEG weer een kans krijgt. Nederland doet er verstandig aan om zich van meet af aan als sociale handelspartner te profileren.

Elkaar bij de hand nemen

Sociale handelspartners zijn landen die elkaars economie versterken door er voor te zorgen dat aan beide kanten van de handelsbalans werkgelegenheid wordt gecreëerd op basis van gedeelde visie, kennis en innovatie. Sociale handelspartners zijn gericht op wederzijdse kansen en mogelijkheden die voortkomen uit menselijke en maatschappelijke creativiteit. Economisch potentieel is er voldoende. Het gebruik ervan blijft achter. Omdat de Europese Commissie met al haar bureaucratie gefaald heeft. Lees het hele artikel van René Tissen op RTLZ.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.