De economische impact van de ramp in Japan


‘De grootste ramp sinds de tweede wereldoorlog’, zo betitelde Naoto Kan, premier van Japan, de gevolgen van de aardbeving en de tsunami. Sinds de grootste aardschok van 8,9 op de schaal van richter
, zijn er in totaal meer dan 300 naschokken geweest. De tsunami van 10 meter hoog liet een spoor van vernieling achter in het Noord-Oosten van Japan. Het dodental zal naar verwachting oplopen tot boven de 10.000.

Door de aardbevingen en de tsunami is een kernreactor in Fukushima in de problemen gekomen. Er wordt hevig getwitterd over een eventuele ‘Nuclear Meltdown’. Inmiddels zijn er ruim 200.000 Japanners die in een straal van 20 kilometer om de nuclear plant wonen, geëvacueerd. De hoeveelheid schadelijk straling loopt op. Verder is er een groot tekort aan voedsel en drinkwater. Ook functioneert de electriciteit niet meer in zo’n 2 miljoen huishoudens. De infrastructuur is zodanig beschadigd dat hulpverleners grote moeite hebben alle getroffen delen te bereiken.

De Japanse centrale bank heeft zondag aangekondigd dat het financiële instellingen zal gaan voorzien van 55 miljard Yen (bijna een half miljard euro). De centrale bank heeft dit besluit genomen, omdat Japanners sinds de ramp meer geld opnemen dan normaal. De gevolgen op de financiële markten zullen maandag pas echt duidelijk worden. Autofabrikanten, oliebedrijven en verschillende multinationals in de consumentenelectronica hebben een deel van hun fabrieken gesloten. De aandelen van deze bedrijven zullen naar verwachting dan ook een flinke duik nemen als de beurzen weer open gaan.  Japan is de twee na grootste economie ter wereld.

Naar verwachting zal de Japanse economie de komende weken (of maanden) een flinke tik krijgen, maar op middellange termijn zal alles weer opnieuw worden opgebouwd en dat zorgt ook weer voor economische activiteit. Desalniettemin is de nationale schuld van Japan de grootste ter wereld. De schuld bedraagt zo’n 200% van het bbp. Het land heeft dus twee keer zoveel schuld als de totale geldwaarde van alle Japanse geproduceerde goederen en diensten (ongeveer 5 biljoen dollar).

De vraag naar grondstoffen, zoals mais, tarwe en rijst zal naar grote waarschijnlijkheid stijgen, omdat er veel landbouwgrond verloren is gegaan door de tsunami. De futures van de Nikkei-index daalden vrijdagmiddag met 5% tot onder de 10.000. Hier kunt u de Japanse index in de gaten houden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.