De energiecrisis zorgt voor diep neergaande spiraal NL-economie

Ik benoem hier alleen de energiecrisis maar we hebben er meer. Niet alleen in ons eigen polderlandje maar in de gehele Europese Unie. Het is de bekende opstapeling van narigheden die meestal een heuse depressie inluiden. Dat is het kritieke moment dat het foute beleid van beleidsmakers faliekant faalt. Dat zijn o.a. de regenten van de Europese Commissie(EC) maar ook het Kabinet Rutte 4 die behalve te moeten dealen met de EC ook moeten dealen met de eigen volksvertegenwoordiging. Dat is onhandig manoeuvreren als de wind van twee kanten waait.

Lid van de club

Behalve met de politieke EU, want dat is de oorspronkelijke handelsunie in feite geworden, hebben we binnen de EU ook te maken met een monetaire unie. Dat zijn de 19 landen die deel uitmaken van de eurozone. De ECB stuurt het monetaire beleid aan en moet de euro beschermen tegen waardedaling om te voorkomen dat de inflatie nog verder omhoog schiet. De euro is al een heel eind gedaald t.o.v. de dollar waardoor veel import, zoals olie, koffie, en alles wat in dollars wordt afgerekend veel duurder is geworden. Behalve de zwakke euro is er een andere boosdoener die ons huishoudboekje nog harder raakt en dat is energierekening die nog steeds bezig is aan een rit omhoog. Veroorzaakt door de terugkaatsing van de sancties in de richting van Rusland dankzij het beleid van de EU. De Europese Commissarissen willen graag een grotere EU, of beter gezegd, gewoon een groot Europa waarbij alle Europese landen lid worden van de club. Was de EU ooit opgericht door de rijkere landen van Europa, nu zien we dat arme en corrupte landen worden benaderd om lid te worden van de club. Dat is vragen om problemen.

De koek verdelen

Grenzen werden geopend voor vrij handelsverkeer en vrij verkeer van mensen. Bedoeld om de economische kracht van welvarende landen uit te breiden. De arme landen profiteerden van de handelsdrift van de rijke landen doordat ze goedkoop konden produceren en daarmee hun export vergrootten. Wat we nu zien is verdeling van de welvaart en verdeling van de wereldbevolking volgens de idealistische Agenda 2030 van WEF/VN. Dit is in het kort mijn persoonlijke visie op de maatschappelijke gebeurtenissen van de laatste decennia. Het is van groot belang om te weten hoe de economie zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Ik vrees dat we ons moeten voorbereiden op slechte tijden en dat valt goed uit te leggen. Ik heb daarvoor deze podcast van Madelon Vos bekeken die ik iedereen kan aanbevelen.

Blond tegenover grijs

Madelon laat zich o.a. adviseren door vragen te stellen aan de oud-president van DNB, Lex Hoogduin, die een heldere visie heeft op het desastreuze beleid van de ECB. Deze centrale bank, met aan het hoofd madame Lagarde, moet de euro redden. Ik zeg verder niks meer maar wijs vooral op de heldere analyse van Madelon, een blonde jongedame, die een nogal andere visie heeft dan madame Lagarde met haar zilvergrijze haren. Een teken aan de wand. Neemt u vooral de tijd om de podcast helemaal af te zien. Veel kijkplezier.

GW

25 reacties

 1. Een opbeurend bericht vandaag in de Telegraaf:

  AMSTERDAM – De gasprijs is maandagmiddag met 20% ingestort. Speculanten zien dat er steeds meer gas naar opslagen in Europa gaat en dat de tekorten aan gas ondanks Russische sancties richting een barre winter kunnen meevallen. „Maar zelfs als de prijs fors daalt, zijn consumenten nog lang niet uit de problemen.”

  Aan het eind van het artikel: „Deze prijsdaling vandaag zal een correctie zijn, maar de prijsstijgingen zijn nog altijd extreem. Maar we gaan nog een winter tegemoet, waarin de prijs heel hoog kan worden.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/549165664/gasprijs-eindelijk-lager-maar-consument-nog-lang-niet-uit-de-problemen

  1. Oké, maar je moet “af en toe wèl iets aan het Volk teruggeven hè ? ”

   Qua zuurstoftoevoer doet een boaconstrictor PRECIES hetzèlfde.

   Toch ?

 2. Ik keek vandaag voor de grap op Gaslicht.com: https://www.gaslicht.com/energievergelijken , om te zien wat wij met z’n tweetjes kwijt zouden zijn bij aangaan van nieuw contract als we geen zonnepanelen zouden hebben. Een maandelijkse stijging van gemiddeld 600 euro(!) zou ons ten deel vallen. Heb om de stemming niet te bederven mijn eega maar niet ingelicht want we kunnen nog 2 jaar vooruit met ons 3-jarig contract. En we hebben zonnepanelen sinds eind vorig jaar. Voorlopig leef ik mee met iedereen die een nieuw contract moet afsluiten.

 3. Wie twijfelt over de ernst van het bondgenootschap tussen China en Rusland moet de Joint Statement of the Russian Federation and the People’s Republic of China on the International Relations Entering a New Era and the Global Sustainable Development van 4 februari 2022 eens lezen. http://www.en.kremlin.ru/supplement/5770 Je ziet een duidelijk wij (China en Rusland) en zij (het westen) denken. Het is heel wat lectuur maar opent de ogen. We krijgen zelfs een lesje in democratie “Certain States’ attempts to impose their own ”democratic standards“ on other countries, to monopolize the right to assess the level of compliance with democratic criteria, to draw dividing lines based on the grounds of ideology, including by establishing exclusive blocs and alliances of convenience, prove to be nothing but flouting of democracy and go against the spirit and true values of democracy. Such attempts at hegemony pose serious threats to global and regional peace and stability and undermine the stability of the world order.” We mogen dus geen kritiek geven op het feit dat journalisten en oppositie in de gevangenis worden gestopt. Want dan verstoren we de wereldorde. Dan nog liever Rutte 5, 6, 7, 8, 9, … Waarom horen we hierover niets in de MSM.

  1. Citaat: “Want dan verstoren we de wereldorde. Dan nog liever Rutte 5, 6, 7, 8, 9, …”

   Het bondgenootschap tussen China en Rusland konden we zien aankomen. Zal als tegenhanger dienen tegen een “machtig Europa” met NAVO-bondgenoten GB en VS. De uitbreidingsdrang van de EU naar het oosten en de toelatingsprocedure van Oekraïne tot de EU hebben de boel op scherp gezet. Nu ook Taiwan is bezocht door de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden(Nancy Pelosi) van de VS zijn de rapen gaar en wordt de kans op verstoring van de wereldorde met de dag groter.

   Om het ene regime te bestrijden moet je daar een ander regime tegenover zetten. De EU met zijn Europese Commissarissen is hard op weg om van de EU een regime te vormen. Als Rutte 4 valt en demissionair verder moet dan treden er allerlei noodwetten in werking vanwege de opgestapelde crisissen. Dan worden we centraal geregeerd vanuit Brussel, waar net als in Moskou het politbureau zetelt. Rutte mag alleen als marionet verder totdat er nieuwe verkiezingen komen. Zal zeker 5, 6, 7, 8, 9 maanden of veel langer kunnen duren want in tijden van nood weet je het nooit.

   1. Rutte 5, 6, 7, 8, 9 stelde ik niet als een droomscenario, maar ik was toch wel geschrokken over die gemeenschappelijke verklaring. Daarin worden toch wel een aantal dingen duidelijk gesteld. Bijvoorbeeld dat Taiwan onlosmakelijk bij China hoort. Maar wie neemt de tijd om die tekst grondig te lezen? Een Chinese of Russische versie van Biflatie is misschien niet eens mogelijk in die landen. Wat ben ik blij dat wij nog mogen mopperen. Daarvoor wil ik mijn hooivork wel bovenhalen.

 4. “Was de EU ooit opgericht door de rijkere landen van Europa, nu zien we dat arme en corrupte landen worden benaderd om lid te worden van de club.”

  WA-HAA-HAAAAA ! ! !

  Waren het soms de “arme en corrupte europese landen” die (aan) Joegoslavië, Libië of Syrië enz DE OORLOG VERKLAARDEN EN/OF PLAT BOMBARDEERDEN ? ? ?
  Al dan niet door het ZELF OPGERICHTE EN GEFINANCIERDE Moslimlegertjes ? ? ?
  Zoals “Al Quaida” ???

  Je blijft af en toe grinnik(k?)en op deze site heheh …

  OOK “hier” ja ;-(

  Met mijn “welgemeende excuses” aan de aivd en consorten ; ik “begrijp” (kuch-kuch !) dat jullie de agenda van jullie “onbekende superieuren” (…!) blindelings moeten gehoorzamen en daarmee de “vrijwillige zelfmoordstrategie” van het “Vrije Westen” dienen te begeleiden en te laten uitvoeren.

  Werkelijk “héél fijn” dat jullie zoveel om jullie carr… ehh … Vaderland geven, “ècht waar”!

  SO-WEEE !!!

 5. “Zoetermeer” ? ? ?

  HALLO ???

  Ehh .. de “USS Liberty” wellicht ?
  Of deel I t/m III van de rapporten van 1947 van het Internationale Rode Kruis over hun maan-de-lijk-se inspecties van een veertigtal Duitse “gaskampen” tijdes WO-2 ?
  Waaronder Ausmitdemwitsche ; een kamp dat direkt grensde aan het grootste Poolse industrieterrein (70km2!) van destijds ?
  Bèst “onhandig” gekozen als “massamoordlokatie”, niet dan?

  Of anders de “bevindingen” van de Nederlandse Ambassadeur of Consul, Dhr Oudekercken/Oudenkerken die namens Nederland in “Rusland” was aangesteld ongeveer een eeuw geleden ?

  Ja, precies ja, zo rond 1920-1925, maar een paar jaar na de “Russische” (!!!) Revolutie.

  Of meugden jullie daar geen toegang tot krijgen ; tot de rapporten van bovenvermelde diplomaat ?

  Stelletje Ongesgoolde Hoeren dat jullie d’r zijn-gn-GNNNN …

  Ja, als je ooit een land om zeep wil helpen, roep dan de “hulp” in van de aivd, want dan zit ’t geheid met je mee !

  En dat rijmt ja !

  Hebben ze vanavond TOCH nog iets geleerd in Zoetermeer …..

 6. Ex-commissaris Nordholt vluchtte “er” niet voor niets weer snèl weg, zo’n 15 jaar geleden.

  “Wàt een ONtransparante téringbende daar !” zei hij “per ongeluk” met de microfoon nog aan …

  Nee, die “fout” zullen ze in Zoetermeer nooooit meer maken ; geen gluiperd maar een man met een Hart als baas aanstellen.

  Daar kunt u gif op in nemen …

   1. Wie wil er geen einde aan die oorlog? Duidelijk: degenen die er verantwoordelijk voor zijn.
    Het afknijpen van de burgers komt ten goede aan de woekerwinsten van multinationals/oligarchen en past perfect in de grote herverdeling (onteigening) van bezit.

  1. Bij een nijpende voedselsituatie krijgen we de grootste immigratie uit de historie. Alleen al in Egypt alleen wonen tegenwoordig 102 miljoen mensen. Als daar 10 miljoen van gaan migreren, gaan die niet naar Afrika, Rusland, China of Japan, maar naar plekken waar ze met open armen ontvangen worden, dus Duitsland, Nederland, Belgie, Engeland, etc….
   Ik stel dan wel voor dat we de naam Nederland vervangen, want het is nogal respectloos naar onze voorouders toe om dit land dan nog steeds Nederland te laten heten.
   Waarschijnlijk het hernoemen dan sowieso gebeuren, omdat de grootste politieke partijen dan immigratie-partijen zijn.
   Voorstel: Nederland hernoemen naar Gaafland. Het is een herinnering aan Marx Rutte.

   1. “Migranten hebben dit land opgebouwd” zei Jesse Klaver gisteren bij Jinek.
    Als je die opmerking even op je laat inwerken, dan heb je een vooruitzicht op de methode hoe in de toekomst alles in Nederland wordt ontdaan van Nederlandse Historie en Cultuur.

    1. Jesse Klaver betaalt liever CO2-taks, dan dat ie stopt met vliegen, zei hij ooit tijdens een debat in de tweede kamer.

     Do as I say, not as I do.

     Dolf Jansen is er ook een voorbeeld van. Hij neemt ieder de maat over het klimaat, maar vliegt wel minimaal twee keer per maand naar zijn tweede huis in Ierland.

  2. Het verhaal van Jongman is geschreven vanuit Bijbelse profetieën, maar ook zonder religie er bij te betrekken zou iedere nuchtere analist moeten vaststellen dat het gedeelde artikel een keiharde waarheid bevat. Het verhaal is met harde feiten onderbouwd en angstwekkend aannemelijk. Er moet een wonder gebeuren. Die oorlog in Oekraïne moet z.s.m. stoppen maar wie gaat dat regelen?

   Een wereldwijde voedselcrisis is onvermijdelijk en zagen we al aankomen. Wat volgt is de bekende optelsom van narigheden. Opstapeling van crises, niet 1 is er opgelost. Zelfs voor corona worden we weer bang gemaakt door onze Minister van VWS. Hij verwacht 4 miljoen besmettingen, nou en? Genoeg mensen zijn gevaccineerd en genoeg anderen, zoals ondergetekende, hebben corona gehad en daarmee voldoende antistoffen opgebouwd. Toch worden alle maatregelen straks weer van stal gehaald. Lijkt nogal verdacht.

   Behalve corona zal ook de stikstofcrisis weer oplaaien als zo meteen blijkt dat Kabinet niet gaat bewegen in de richting van onze boeren. We hebben ze bitterhard nodig gezien de verwachte voedseltekorten.

   Tegelijk escaleert de energiecrisis als de winter nadert. Kaarsen en elektrische kachels raken al uitverkocht.

   De gigantische energieprijzen wakkeren de inflatie nog verder aan, terwijl ondernemers en winkeliers de energierekening nog moeten doorrekenen aan de consument. En wat te denken van de stijgende voedselprijzen? Dat wordt inflatie in kwadraat.

   Wat mogen we nog meer verwachten? Misschien crashende beurzen en een heuse kredietcrisis/annex bankencrisis. En wat te denken van de alarmerende berichten over oversterfte? Er verschijnen steeds meer onderzoeksrapporten die wijzen naar vaccinatieschade van de experimentele mRNA-vaccins. De gevestigde media durft publicatie daarvan nog niet aan want ze bereiden zich in opdracht van de overheid voor op een nieuwe vaccinatiecampagne.

   O ja, bijna zou ik die vergeten, de asielcrisis. Hoeveel mogen we er nog verwachten als de hongersnoden zich in Afrika en verderop uitbreiden? Hoeveel rek zit er nog in onze economie om onze welvaart met vreemdelingen te delen?

   Ook las ik net dat er een run is ontstaan op elektrische kacheltjes, en op kaarsen. Huishoudens gaan massaal van het gas af. Electrische radiators nemen veel stroom en zouden in een koudegolf oververhitting van het netwerk kunnen veroorzaken.

   Tot zover mijn commentaar maar weer, of is het een column? Advies: niet lezen vlak voor het slapen gaan. O sorry, had ik bovenaan moeten plaatsen.

  3. Kan de 25 miljard voor de uitkoop van boeren dus mooi naar de koopkrachtverbetering, zou je denken.

   Wensnatuur of eten.
   Makkelijke keuze.

   O wacht, dat vergt snel anticiperen en dat is helaas te lastig gebleken.

  1. Energie moet uit het mandje voor de berekening van inflatie en anders kunnen we nog altijd de definitie van inflatie aanpassen. Probleem opgelost.

   Als het de overheid lukt om 2 jaar lang de meesten van alles wijs te maken, grondrechten te ontnemen en ze niet 1x, niet 2x maar 3x vol te spuiten met een onbekend goedje louter voor een loopneus gaat het voorafgaande vast ook wel lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: