De EU-Bonzen als ons aller Hoeder?

30

Er is de laatste weken van alles en nog wat gepasseerd rond de EU. De mainstreammedia hebben er nauwelijks aandacht aan besteed en de EU bonzen waren daarmee maar wat blij. Hoe meer mist en onwetendheid hoe beter. Laten we daarom maar eens kijken naar de Duitse rechters, de vakbeurs voor binnenlandse veiligheid in Parijs, de morele verontwaardiging over de Zwitsers en het plan om ons spaargeld waaronder de pensioen op Europees niveau creatief te gaan gebruiken voor ons aller heil.

herder

De Duitse rechters

In Duitsland hebben velen geklaagd bij het Bundesverfassungsgericht over het voornemen van Draghi om, indien de ECB dat nodig vindt, staten te steunen door de onbeperkte aankoop van staatsleningen. Na een behoorlijke tijd van wikken en wegen zijn de rechters tot een eerste tussenstap gekomen. Een belangrijk element daarvan is de doorgeleiding naar het Europese Gerechtshof om te horen wat deze rechters er van vinden. Gaat Draghi met zijn voornemens verder dan het mandaat, zeg maar de bevoegdheden- van de ECB toelaten?

Deze doorgeleiding of tussenvraag kreeg in de media de meeste aandacht. Veel belangrijker was echter was er verder werd uitgesproken. Zes van de acht rechters en daarmee dus een grote meerderheid, vond dat het ECB voornemen als verboden staatssteun kon worden aangemerkt. Steun waarover het Duitse parlement dan niets meer te zeggen zou hebben, hetgeen in strijd zou zijn met de Duitse grondwet. We zijn er dus nog lang niet. De bazooka die Draghi zou willen inzetten als de dreiging te groot zou worden, kon wel eens een losse flodder blijken.

Europa, het veiligheidsbelang en de drones

Dat de tentakels van de Europese politici en bestuurders in een enorm tempo groeien is maar al te duidelijk. Begrippen als nationale-, interne- of binnenlandse veiligheid, zijn prachtige kapstokken om van alles en nog wat aan op te hangen. Europa moet beschermd worden tegen buitenlandse indringers en tegen binnenlandse terroristen. Onder die vlag wordt er dan ook flink geïnvesteerd in drones, bio-metrische detectie en controlerende organisaties. De industrie en lobbyisten kijken kwijlend naar de vele mogelijkheden die zich voordoen. Zij willen maar al te graag inspelen op gevoelens van onrust en angst. Honderden miljoenen euro’s gingen er inmiddels al op aan drones, grensbewaking en luchtobservatie. Dat de Europese Commissie al dat veiligheidsgedoe helemaal ziet zitten blijkt wel uit hun grote stand op de beurs voor binnenlandse veiligheid, de Milipol in Parijs. Security 2020 is de kreet waar de EU-bonzen voor gaan. Deze kreet past prachtig bij al de tentoongestelde wapens, surveillance bots en ander technieken. Big brother is watching you en de EU wil daarbij vooraan zitten. Meer weten? Kijk dan naar de aflevering met de naam “Het Veiligheidscomplex” van Tegenlicht.

Zwitserland en de instroom

De Zwitsers kunnen zich middels referenda regelmatig uitspreken over voor hen belangrijke onderwerpen. Onlangs deden zij dit over een quotum betreffende het toelaten van migranten. Met net iets meer dan 50% wonnen de voorstanders van de toelatingsbeperking en kwam de TGV van afkeuring met een rotvaart op gang. De voltallige Europese commissie sprak zich in een verklaring negatief uit over de keuze van het Zwitserse volk. Duidelijk is dat de EU-bonzen niets moeten hebben van inwoners van een land die zelf willen beslissen. Zij weten immers maar al te goed wat het beste voor ons is. Europa is hard op weg om een volledig technocratisch bestuurd geheel te worden. Met plaatsbepaling via de geïnjecteerde chip. Uw DNA, vingerafdrukken en oogbolscan in grote databases leven we straks in een ideale Europese wereld. Vergeet niet te zwaaien naar de drone als u ‘s morgens uw huis verlaat.

Begerige Blikken: Spaargeld en Pensioenen

Bankiers willen flink verdienen dat is algemeen bekend. Met het lenen van relatief kleine bedragjes aan ondernemers en particulieren kom je dan niet ver en er zitten ook nog eens flinke risico’s aan. In een wereld waar volgens politici en regeringen alles draait om economische groei kom je er op die wijze niet. Aan de banken hebben we voor wat dat betreft niets. Er moet geld op tafel komen en de Eu-bonzen hebben wel een idee hoe.

Hoeveel Europese burgers hebben er niet flink gespaard! Ook de pensioenfondsen zitten op enorme bedragen. Al dat geld zou zo mooi gebruikt kunnen worden. Europa vóóruit. Wat dacht u van een mooie persoonlijke Europese spaarrekening. De EU zelf als bank. De EU die kredieten verleent aan ondernemers. De EU die zorgt voor de optimale inpassing in de economie van al die pensioentegoeden. Wat zou de EU-wereld toch een mooie kunnen zijn. Europese belastingheffing. Europees wonen en werken. Europese gezondheidszorg. Een bevolking die nooit meer hoeft te kiezen. Al die EU-bonzen roteren, benoemen elkaar of hun vriendjes en…. ons pensioen is ook geen probleem meer. Het is op gegaan aan goede doelen en prachtige beleidsvoornemens.

De Eu als ons aller hoeder in de zin van herder of huurling:

Ik ben de goede herder.

Een goede herder geeft zijn leven voor de schapen.

Een huurling, iemand die geen herder is, en die niet de eigenaar van de schapen is, laat de schapen in de steek en slaat op de vlucht zodra hij een wolf ziet aankomen.