De eurocrisis in een notendop

Ingezonden artikel | Het hebben van één gezamenlijke munt biedt veel economische voordelen (o.a. goed voor de internationale handel) maar is onmogelijk in een gebied met heterogene economieën. De Griekse economie is bijv. veel minder concurrerend dan de Duitse economie waardoor het land drie keer zoveel importeert (waardoor geld uit het land wegstroomt) dan exporteert (vice versa). Hierdoor stroomt er voortdurend geld van de ‘zwakke’ economieën naar de sterke economieën. Wanneer consumenten, in landen met minder mogelijkheden voor productiviteit, de voorkeur geven aan goedkopere en betere importproducten dan zal de buitenlandse schuld stijgen. Tegelijkertijd verslechtert de eigen productiviteit van het land.

Een land met een eigen munt, kan deze munt dan devalueren. Dat maakt importproducten duurder voor de eigen bevolking en exportproducten goedkoper voor buitenlandse kopers. De schuld zal afnemen en de productiviteit weer toenemen. Door het aanpassen van de wisselkoersen kunnen dit soort onevenwichtigheden (verschillende economische cuncurrentiekracht) worden rechtgetrokken. Met de invoering van de euro is dit onmogelijk binnen de eurozone aangezien deze werkt met een vaste wisselkoers.

Ook het stimuleren of afkoelen van een nationale economie door het aanpassen van de rentestand kan sinds de invoering van het europact niet meer. Zo konden zwakke landen in de eurozone goedkoop lenen.Voordat ze de euro hadden konden ze dat niet, omdat ze vanwege de staat van hun overheidsfinanciën een hogere rente moesten betalen. Dat heeft er onder meer geleid dat de schulden in deze landen hoog zijn opgelopen.

Who's Paying

De conclusie is dat het Europese ”one size fits all”-model een ”one size fits none”-model blijkt te zijn. De enige oplossing is dan ook om naast een monetaire unie (het hebben van een gezamenlijke munt) ook één politieke unie te vormen (waardoor alle beslissingen dus voortaan in Brussel komen te liggen) en één fiscale unie (Brussel wordt de nieuwe penningmeester voor alle deelnemende landen). Op deze manier consolideer je eigenlijk alle natiestaten tot één federale staat. Veel mensen zijn hier op tegen omdat dit ten koste gaat van de soevereiniteit (onafhankelijkheid) van alle deelnemende landen (alle macht komt in Brussel te liggen). Daarnaast heb je ook nog te maken met verschillende culturen, wetgeving, taalbarrières etc. Eén Europa klinkt in theorie heel mooi maar kan in de praktijk nogal voor problemen zorgen.

[youtube id=”C8xAXJx9WJ8″ align=”center” autoplay=”no”]

Bron: monetairehervormingennu.wordpress.com

14 reacties

 1. Een pan-Europese nivelleringsoperatie. Mooi he. Alle balansen stromen leeg c.q. worden opgevuld naar Nieuw Europees Peil. Dus er gaat hier nog een hoop poen verdwijnen, uit NL.

  Dat ziet die Jette Klijnsma natuurlijk ook. Vandaar die moestuin. Dat pensioen gaat achter elkaar naar Zuid-Europa. En van de week hoorde ik iemand zeggen dat zelfs het vangnet AOW gaat verdwijnen. Dat wordt een soort Bijstand, waarbij je eerst je eigen vermogen moet opeten.

  Het Nederlandse Financiele Peil wordt stukje voor stukje verlaagd. Een te abrupte verlaging – d.i. aanpassing aan de realiteit – zou de massa te veel beroeren. En de drones zijn nog niet van dusdanige kwaliteit dat de massa kan worden afgeschoten voordat ze het Binnenhof bereikt.

  Vandaar ook dat dat afwaarderen van vastgoed maar langzaam op gang komt. Terwijl de hele zooi leeg staat: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3677912/2014/06/24/Leegstand-van-winkels-en-kantoren-toegenomen.dhtml

  Bij wie staat die troep op de balans?

  Dat doet er natuurlijk niet toe. Zo’n hete aardappel moet je centimeter voor centimeter voorzichtig bij de burger naar binnen schuiven. Dat kringspiertje moet je niet forceren maar langzaamaan rekken zodat de operatie niet al te gevoelig is.

  Hebben de zorg- en woco-directeuren hun welverdiende loonsverhoging eigenlijk al ontvangen? Die mensen mogen toch niet achterblijven bij de bankiers? Wat zullen we nou krijgen zeg!

  1. Die “troep”omvat een bedrag van meer dan 100 miljard Euro dus op een gegeven moment komen er problemen maar door gesjoemel en overige gemanipuleer kan je de lijken nog lang in de kast houden. Jette Klijnsma praat als een kip zonder kop die binnenkort hip hip hip de 2e Kamer zal moeten verlaten om dat soort prietpraet. Ze zou tewerk moeten worden gesteld in de grootste moestuin van Nederland nl. Het Westland.

  2. Een HELE GOEDE analyse van de ‘euro’ !

   Netjes ingekopt middels de eerste reaktie van onze Yoep heheh …

   “Dat kringspiertje moet je niet forceren maar langzaamaan rekken ” (*)

   WAHAAHAAA !!!

   * = vind ik persoonlijk stùkken beter dan dat ‘langzaam-kokende-kikkertje’-verhaal 😉

  3. Ook van de woonhuizen in dit land staat 6% leeg, terwijl een nieuwe, ernstige woningnood de kop opsteekt.

   Het feit dat in de afgelopen vijf jaar ca. € 500 miljard aan waardeverlies op vastgoed (woningen + commercieel vastgoed) is ontstaan en nog grotendeels zal moeten worden afgeschreven blijft telkens mooi onder de koolbladeren.

   Een geïntegreerde, fiscale unie lost in feite niets op, maar armlastige staten – waartoe nadrukkelijk ook Nederland behoort met zijn ingestorte vastgoedmarkt en recordhoge gezinsschulden – zouden profijt kunnen hebben van een grotere risicospreiding. Tóch?

 2. De euro is voor iedereen.

  …………………./´¯/)

  ………………..,/¯../

  ………………./…./

  …………./´¯/’…’/´¯¯`·¸

  ………./’/…/…./……./¨¯\

  ……..(‘(…´…´…. ¯~/’…’)

  ………\……………..’…../

  ……….”…\………. _.·´

  …………\…………..(

  …………..\………….\…

   1. Hah! Neen, mijn autistische alter ego was zo vriendelijk… en nog slecht ook.

    …………………./´¯/)
    ………………..,/¯../
    ………………./…./
    …………./´¯/’…’/´¯¯`·¸
    ………./’/…/…./……./¨¯\
    ……..(‘(…´…´…. ¯~/’…’)
    ………\……………..’…../
    ……….”…\………. _.·´
    …………\…………..(
    …………..\………….\…

  1. Wilde jij beweren dat die badgast een bedreiging zou kunnen vormen? moewahahaha. Het moet niet gekker worden…
   Maak je geen zorgen, goedekope slobber wijn blijft altijd bestaan.
   Brood en spelen en daar past hij mooi in.
   Alleen zij die boven het maaiveld uitsteken zullen worden gekortwiekt…
   B*tch Tissen mocht willen dat ie van dat kaliber was…
   Sweet dreams, wiskeys en sigaren…

   1. Nee,maar zijn commentaren, analyses etc. gingen wel iets verder dan wat je elders in de MSM-media tegenkomt. Je moet in dit bekrompen en schijntolerante landje met de massa meegaan. Ben je te kritisch dan laten ze je al gauw links liggen. Ik las vandaag trouwens weer dat Argentinië alsnog op omvallen staat en dat is wel in jouw achtertuin Moerstaal. Nou ben ik niet zo naïef om te denken dat economie wetenschap is. Economie is psychologie. In feite weet niemand hoe dit allemaal gaat aflopen. Ik hoop nog veel moois van je te lezen, Moerstaal.

  2. Of…. bedacht ik tijdens het verzenden opeens dat hij wellicht tot zelfinzicht is gekomen en nuttiger activiteiten aan het ontplooien is…
   Koken bijvoorbeeld…

 3. Naar mijn mening zijn er twee aparte crisis aan de hand. Hoe staatschulden in handen gekomen zijn van private banken. De invloed op wereldniveau van grote corperaties,financieele sector en vermogende partijen. Die via rente en de daar vooruitkomende expansionele groei steeds zwaarder op de samenleving drukken. En tevens steeds meer en meer in bezit komen van bedrijven zoals de media of publieke voorzieningen (privatisatie). Dit ontrekt zoveel uit de samenleving die anders aangewend kan worden voor het volk dmv betere zorg, lagere belastingen, global warming tegen te gaan etc. In Amerika bestaat gemiddeld 30% van een product uit financieringskosten. Dat samengevat is de kapitalistische crisis en is niet zozeer dat kapitalisme zo slecht is. Maar er zoveel valsgespeeld wordt en daardoor zulke grote partijen zijn gegroeid, dat het wel eerst tot een conflict moet komen voordat het verandert. Want wat ze zich toegeeigend hebben, zullen ze niet uit zichzelf opofferen. (en dan heb ik het niet over de succesvolle ondernemer, alle lof voor die)

  En daarnaast de EU crisis, een clubje zonnekoningen die naar de troon grijpen in de EU, de nationale politici omkopen en daarmee weg komen, ware het niet voor de bovenstaande crisis. De draaimachine van ons land en de EU is perfect. Media speelt ook mee. Even een voorbeeld. EU naheffing. Vergadert op 2 juli 2014 in de tweede kamer met 122 aanwezigen. Daarin wordt door Dijsselbloem vermeldt dat er een reserve voor augustus aangehouden wordt van 600miljoen euro voor een naheffing vanuit Brussel door nieuwe rekenmethodes…. En allemaal spelen ze doen. Het zou mij niets verbazen als dit gewoon was om de budgetvergroting door te krijgen gezien dat de eerste keer niet lukte door de publieke verontwaardiging.
  En geen enkel media roept ze ter verantwoording. Of MH17? Als bovenstaande crisis er niet was en wij gewoon een goed besteedbaar inkomen tov werkelijke inflatie hadden, dan was het allang de united states of europe geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.