De eurocrisis: Het raderwerk loopt vast

Met Spanje aan het infuus en Italië op weg naar het ziekenhuis zal de situatie in en rond Griekenland de komende week van groot belang worden. Het dagelijkse leven in dit land wordt steeds problematischer. Niets lijkt meer onmogelijk. Optreden van het leger? Exit uit de Euro, doormodderen in afwachting van het volgende hoofdstuk in het drama? Ook de afgelopen week haalden Grieken in grote getale hun geld van de bank of investeerden het in buitenlandse aandelen of Duitse obligaties. De persoonlijke uitgaven zijn inmiddels tot het absoluut noodzakelijk teruggebracht, zodat de economie bij wijze van spreken met de dag krimpt.

Het raderwerk loopt vast

Als je al lang geen loon meer ontvangt, daarom zelf de rekeningen niet meer kunt of wilt betalen en anderen dit ook allemaal doen dan komt het raderwerk van de samenleving uiteindelijk volledig tot stilstand. De energiebedrijven kunnen geen, olie of gas meer inkopen, Ziekenhuizen en particulieren komen zonder medicijnen te zitten. Niemand wil nog producten of diensten leveren zonder betaling vóóraf. Ook het Griekse staatsapparaat zit in grote problemen. Belastingen innen wordt steeds problematischer omdat men er ook niet meer in slaagt om aanslagen uit eerdere jaren, op basis waarvan de Grieken soms belasting terug horen te krijgen, te verwerken.

Alles heeft inmiddels met alles te maken. Er kan niet meer bestuurd worden. De afloop van de verkiezingen, op 17 september, is uiterst onzeker. Ook in het geval er een Europavriendelijke coalitie tot stand zou komen, zal het enorme inspanningen kostten om het land weer in een beweging omhoog en vooruit te brengen. In het geval er een coalitie komt die eerdere Europese afspraken wil herzien dan is de kans op een totale Europese chaos bijna voorgeprogrammeerd.

Is er een oplossing?

Als bestuurskundige heb ik vele jaren gestudeerd op zaken als staatsinrichting, economie en geld, beleidskunde en nog héél veel meer van dat soort vakken en onderwerpen. In rust en redelijkheid, véél tijd, met mensen die willen samenwerken, en een enorme inzet kun je heel ver komen. In het geval Griekenland is de situatie echter zodanig complex dat je de Grieken, tijdelijk alleen een Griekse god (niet de drinkebroer Bacchus maar de reddende Apollo) of een verlichte dictator kunt toewensen. Als de situatie nog slechter wordt, de onbestuurbaarheid nog duidelijker, dan zou het ons niet hoeven te verbazen als het Griekse leger, het niet langer kan/gaat aanzien en op hun beurt de rol van verlichte dictator gaat spelen.

Ver van mijn bed show

Voor Europa en ons Europeanen gaat het er steeds meer om spannen. Diverse deskundigen zien dikke zwarte wolken en ratingsbureau’s dreigen met de afwaardering van de nog resterende Europese AAA landen. Zo lang het nog bij geld schuiven blijft vinden de meeste “gewone burgers” het nog wel goed, een soort ver van hun bed show.

Op het moment dat de grenzen dichtgaan, de opname van contact geld wordt beperkt, er transactiebeperkingen komen, of landen daadwerkelijk en in directe zin de portemonnee moeten gaan trekken, dan gaat er toch een heel andere situatie ontstaan.

26 reacties

 1. Kijk VanZaken, hier heb je de Moeder Aller Vulkanen (aka ‘de K-Klap’) waar ik het al een jaar of zo over heb :

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/6/12_World_Chaos_Erupting_as_Governments_%26_Institutions_Collapse.html

  Wat een prachtige gloed en wat een magnifieke lava-stromen, hè ?

  Daar kun je wel wat pannekoekjes op bakken dunkt me 🙂

  Hmm … volgens mij krijgen wij het binnenkort ‘lekker’ warm in Europa …

 2. Knowtoomuch, val aub niet in de valkuil van Knowitall.
  Maak er geen geloof van want dat heeft al voor zoveel ellende gezorgd omdat het de geest beperkt tov een open mind.

  Niemand maar dan ook niemand op deze aarde weet werkelijk zeker wat er te gebeuren staat.

  Dat het fout loopt is duidelijk, maar daarna….
  Daar kan zelfs de elite geen duidelijk beeld van geven.
  Natuurlijk is er een plan.En ik ben er van overtuigd dat je daar via je uitgebreidde onderzoek van weet hoe het uit zou moeten pakken volgens de Kazaartjes…..
  Maar dat plan is even zeker als onzeker.
  Er kan van alles gebeuren wanneer de chaos losbreekt.

  De enige die dat weet is de toekomst.
  En om nog maar eens in filmthermen te spreken :

  http://www.youtube.com/watch?v=1AtE54HpXBM

  Kijk op 2min00 precies.
  En sorry voor de reclame vooraf 🙂

 3. Het begint toch langzamerhand tijd te worden om spullen te kopen en een plan te maken, die je kunnen helpen om een zware crisis te overleven.

  http://www.reuters.com/article/2012/06/11/us-eurozone-greece-capital-idUSBRE85A0ZB20120611

  De EU is bezig met voorbereidingen aan het treffen om een exit van de Euro van Griekenland te regelen. Ik denk niet dat ze dit niet snel gaan implementeren en wel om de volgende redenen

  Tussen de verkiezingsuitslag en een verlaten van de Euro zit echt een reële periode tussen, waarbij nog gehandeld kan worden. Syriza wil in de Euro blijven, maar de lasten voor de burgers verlichten. Dit wordt door veel Grieken gedeeld. Syriza zal dus hier ook op inzetten, voordat ze zich terugtrekken. Ik heb met enkele Grieken in Nederland gesproken over de situatie en heb dus enige indruk wat er leeft.
  Onderhandelingen kosten tijd. Dus minimaal een paar weken en ik denk eerder een paar maanden. Dus er is nog veel tijd om geld van de banken te halen en het van de bank afhaal sentiment leeft niet in NL, maar zeker wel in de zuidelijke Europese landen. Daarvoor zijn die maatregelen bedoeld.

  Daarbij zal het limiteren van de geldautomaten ook direct negatieve gevolgen hebben voor de economie. Grote aanschaffen kunnen niet meer gedaan worden. Dus dit zal men op allerlei manieren proberen te voorkomen. Daarbij is dit ook een signaal aan de burgers dat er iets zwaar mis is en zal men het plunderen van de eigen bankrekening in de marginale grenzen van de geldautomaat beperkingen zeker doorzetten. Dus het beperken van de geldautomaten doet men alleen als de nood torenhoog is, gezien deze maatregel NIET meer terug gedraaid gaat worden en dit de economie tot stilstand dwingt en de werkloosheid enorm toe doet nemen. Denk ook wat dit op internet gaat doen.

  In Griekenland ligt de economie toch al op zijn gat, dus daar is de impact minder en daar is ook het vertrouwen in de economie en de EU letterlijk 0,0. In Spanje, Portugal en Ierland is dit in iets mindere mate ook het geval. In NL waar ruim 90% van de bevolking onbewust is van de situatie moet je ze vanuit EU perspectief vooral NIET wakker maken. Het orkest van de Titanic blijft gewoon doorspelen terwijl het schip zinkt.

  Langzamerhand wordt het wel tijd om spaargeld in zinvolle producten om te zetten. Dit lijkt me hier de juiste strategie en niet hals over kop de rekening gaan plunderen, maar verstandig een plan te maken, waar je economisch zwaar weer voorbereid. De Euro gaat het niet redden en eer Spanje, Italie, … de Euro verlaat zal een stuk verder liggen.

  Wat je nu ziet is een trage collapse en geen snelle collapse. Met verstand handelen is beter dan hals over kop iets te doen. Dit neemt niet weg dat dit soort berichten zeer zorgelijk zijn.

 4. @S7P een treinongeluk in slowmontion.

  Zo noemen ze ook wat je omschrijft.
  Gelukkig want nu kun je dus nog voor jezelf zorgen voordat het klapt.
  Denk goed aan wat je nodig zult hebben als het helemaal misgaat.

 5. [quote name=”RobG”]@ S7P

  Wordt wel eens een keer tijd, ja. Er zijn namelijk mensen die hier al maanden of zelfs jaren mee aan de gang zijn.

  Ga hier maar eens kijken: http://www.preppers.nl[/quote%5D

  Ha, ik was me er niet eens bewust van dat dit ook maar een beetje leefde in NL, dat het vooral iets Amerikaans was. Heb laatst een docu gezien, ik geloof gemaakt door NGC : ‘doomsday preppers’, trouwens ook op YouTube terug te zien: http://www.youtube.com/results?search_query=doomsday+preppers

  Bedankt voor de link.

 6. @4 goede tip Rob

  Maar nogmaals wat ik ook al tegen KTM zei
  je kan gewoon niet werkelijk bevatten wat dit tot gevolg gaat hebben…

 7. Back to (niet de future) maar to Basic.

  En dan niet de modezin , maar werkelijk.
  In hoeverre kan je jezelf in leven houden zonder geld, water , eten , gas, electriciteit?

  We zijn er zo gewend aan en afhankelijk van gemaakt……..

  En mijn vermoeden is dat dit ook het opgezette plan is…
  Zoveel chaos en ellende dat de massa zal smeken om een oplossing…die zal er aangeboden worden door de planmakers….
  Geef ons totale heerschappij over alles en iedereen…en wij zullen zorgen dat jullie het beter krijgen.
  1 wereldregering,1 wereldmunt (digitaal ,natuurlijk geen cash meer (chip in je arm)). Met het wereldministerie van economische zaken, van cultuur , van sociale zaken, noem ze maar op.
  We zullen wel zorgen dat jullie het beter krijgen…het enige wat we wensen is totale overgave en controle….van body en mind…

  Noem mij een aluhoedje maar alles begint er steeds meer op te wijzen.

  Het oog in de driehoek van de top van de pyramide op het dollarbiljet…Nieuwe orde uit chaos….

  Waarom denk je anders dat de wereldomvattende crisis gecreeerd is?

  http://www.youtube.com/watch?v=ZNaoCFqCzMk

  http://www.youtube.com/watch?v=p6K8j_G_IVc

  Vergeef mij de nostalgie.

 8. Goed geschreven.. Het gaat er inderdaad heel erg om spannen. Die 100 miljard in een weekend klinken mij als een paniekactie in de oren. Ben bang dat er veel Europese bangen om zouden donderen dit weekend als de Spaanse banken niet snel gered zouden worden..

  Ook ZEER interessant is dat nog 3 landen het ESM geratificeerd hebben. Dat kan ook nog eens spannend worden!

  Kleine correcties voor artikel..
  * 17 september moet zondag 17 juni (a.s. zondag!) zijn.
  * kostten –> kosten (“zal het enorme inspanningen kostten”)

 9. @Knowtoomuch

  Inderdaad, de vulkaan van fractioneel geld, mooie vergelijking. Toffe site altijd, dat KWN. Maar hoe zat het nou in najaar 2008, de dip in goud en zilver: was dat een dump van fysiek of vooral van “papier goud en zilver”? Dat geeft wellicht een indicatie van als het met de euro echt uit de hand loopt.

 10. [quote name=”VanZaken”]Maar hoe zat het nou in najaar 2008, de dip in goud en zilver: was dat een dump van fysiek of vooral van “papier goud en zilver”? Dat geeft wellicht een indicatie van als het met de euro echt uit de hand loopt.[/quote]

  Wat denk je zelf?

  Dumpen van papier natuurlijk, veel partijen zoals hedge-funds begonnen hun posities te liquideren daar ze met dit ‘geld’ andere posities moesten en konden dekken, alles ging naar beneden. Bovendien waren ze liever ‘liquide’, door de onzekere situatie, ze wisten niet waar het heen zou gaan.

  Later hoorde je zelfs in het bedrijfsleven, van hogere hand, de mantra: ”Cash is King”, wat een leden.

  De zogenaamde stop-loss-niveaus zullen ook wel hun werk hebben gedaan in deze extreme neergang. Dat wil dus zeggen, bij het bereiken van een bepaalde waarde en om verder verlies te voorkomen/accepteren wordt de positie automatisch geliquideerd (verkocht, in ruil voor geld). Dit resulteerde in nog meer gang naar beneden, en zo verder in een neergaande spiraal van nog meer verkopen afkomstig van verkopers/shorters en al dan niet het triggeren van stop-loss-niveaus.

 11. @Madman : Mooie analyse van ‘de dingen’, echt.
  Ik denk dat je een (heel) stuk ‘verder’ bent gekomen dan het mij in jou plaats zou zijn gelukt, op basis van de info die beschikbaar is ; (zelfs die van) internet inbegrepen.
  Vermoedelijk zou ik een ‘slapend schaap’ zijn gebleven. Vrees ik.
  Ik kom namelijk vanuit een andere ‘invalshoek’ de ‘materie’ induiken. Knap van je, echt.

  Maar mocht je nog ‘stukjes’ van mij lezen de komende tijd, denk dan niet ‘back to the future’, maar eerder ‘back from the future’.

  Zucht …

  Afijn … never mind … what’s new ? … I’m on my own … valt niet mee … maar het wordt wèl steeds gemakkelijker … ‘dingen’ beginnen namelijk zwààr ‘parallel’ te lopen … of ‘synchroon’ zo gij wilt …

  Zucht 2 …

 12. Fysiek goud en zilver moet je niet kopen als investering maar als toekomstig ruilmiddel….

  Maar dan nog, je weet niet wat er gebeurt als echt aankomt…
  Voor het zelfde geld (haha) wordt je binnen de kortste keren de kop ingeslagen de eerste keer dat je dat wil ruilen voor een brood.:)

  Recht van de sterkste?
  Ik dacht t wel….
  Denk je dat je op het moment dat de chaos uitbreekt je nog 112 kan bellen om je te helpen wanneer ze je voorraad komen halen met 5 man?

 13. @KTM fijn dat je mijn praat zo oppakt, echt. Ik lees ook wel maar ik ga op mijn gevoel af en het voelt alsof er een grote ramp zit aan te komen.
  Terwijl velen nog slapen en verrast zullen worden.

  PS: wat is frnwo?

  Niet teveel zuchten anders krijg je hyperventilatie :))

 14. @4 en @5 – Interessante site.

  Ik heb mijn eigen visie inmiddels er al op. Ik heb besloten om te gaan reizen richting platteland. Supermobiliteit en al mij spullen op/in de lange afstandsfiets. Hier blijven in NL of andere dicht bevolkte centra is het domste wat je kan doen als het misgaat. Ik moet niet denken aan al die zwalkende zombies of mensen, die ruw uit hun slaap verstoord zijn. Als backup zal ik ook gaan kijken naar een rugzak en goede materialen. Van alle moeilijke opties leek mij de mobiele de meest reële. – Vergeet niet dat als er geen olie is ook geen voedsel meer is. Opslaan van voedsel in een drukke stad is vragen om plunderingen…..

  [i]De keuze voor de fiets is duidelijk. Het is toch een ontspannende manier van reizen en ik ben niet afhankelijk van fossielen en je kunt overal komen waar je wilt zijn. Heb ook geen rijbewijs.[/i]

  Dit project is voor mij sowieso 100000000000 keer moeilijker dan het doen van een [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Suspension_%28body_modification%29]body suspension[/url] en ik weet ook waar mijn zwakke punten en problemen zitten en ik zal het echt op mijn gestructureerd denken en übergrondige voorbereiding moeten doen, gezien ik zeer slecht tegen chaos, onrust en stress kan. Het is voor mij duidelijk dat het de bedoeling is dat ik de komende crisis gaat overleven. Hoe moeilijk het ook zal worden. Ik zal net als Truman in [url=https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Truman_Show]The Truman Show [/url] de spreekwoordelijke zee moeten zien te overwinnen.

 15. @SP7 The Truman show!

  Een zeer goed voorbeeld weeral!

  Heel waar en heel scherp….
  Je beseft ook dat je op je eigen bent.
  En op je eigen moet vertrouwen.

  Een oud gezegde in mijn streek, als afscheid:

  Pas op voor het ongedierte……
  een ander doet het niet!

 16. [quote name=”S7P”]…Van alle moeilijke opties leek mij de mobiele de meest reële…

  [i]De keuze voor de fiets is duidelijk. Het is toch een ontspannende manier van reizen en ik ben niet afhankelijk van fossielen en je kunt overal komen waar je wilt zijn. Heb ook geen rijbewijs.[/i]
  [/quote]

  [b]Wat vind je van deze rugzak?[/b]
  [img]http://3.bp.blogspot.com/-4V1BgycFnco/TbHSxzRDhCI/AAAAAAAAd1U/VhNtq6993Cw/s1600/Bicycle-home+Caravan-1.jpg[/img][url]http://lookslikeacar.blogspot.nl/2011/06/bicycle-home-caravan-chinese-edition.html[/url]

  Ook grappig, maar daar heb je eigenlijk wel een auto bij nodig, in ieder geval als je het mobiel wilt houden: http://www.tumbleweedhouses.com/pages/plans

 17. @VanZaken : Ja, VanZaken, wat denk je zelf ?
  Lees de reaktie van ‘maple’ maar, dat zou voldoende moeten zijn dunkt me.

  En ‘maple’ is vermoedelijk niet eens een aanhanger van de ‘Ktm-leer’ die zegt dat er tientallen jaren (persoonlijk denk ik twee eeuwen lang) moedwillig naar deze Economische Apocalyps is toegewerkt, zodat de ‘K-Krachten’ er achter zich heel goed beseften dat, om de fiat-fase tot het einde van een door [u]’hen’ gekozen moment[/u] van (de pampieren) implosie te kunnen blijven controleren, de macht over PM’s zolang en zo goed mogelijk gewaarborgd zou moeten blijven. Dat kan tot een bepaald moment via pampieren PM’s, en wanneer die leugen eenmaal (onvermijdelijk) wereldwijd ‘in zinkt’ (bekend wordt), kan je ’time table’ nog verlengd worden door van te voren te voorzien in (gigantische?) ‘geheime’ fysieke PM-voorraden, en wel als ‘Plan B’ , oftewel voor de ‘fijn-afstelling’.
  Maar als je net als ik in een (2 eeuwen durende) ‘opzet’ gelooft, en ook zo denkt als R-etje zijnde, dan heb je daar natuurlijk in voorzien (in fysieke voorraden om te kunnen leveren aan de wereld om deze (nog éventjes) gerust te kunnen stellen ), heel simpel.

  Maar wat er momenteel gebeurt en, nog vééél erger, wat er te gebeuren staat, is tientallen keren groter dan ‘2008’, al was het nog zo spectaculair. Vergelijk 2008 maar met de inslag van de twee vliegtuigen in De Twee Torens, en wat binnenkort komen gaat als het instorten er van.
  Dat schreef ik trouwens ook al een jaar geleden op rtlz/Tissen.
  En ik sta nog steeds achter die vergelijking/metafoor.

  En wat zal er gebeuren als investeringsfondsen,bedrijven èn particulieren wereldwijd zich realiseren dat de waarde van pampier volkomen afhangt van het vertrouwen dat ‘iedereen’ er in heeft mbt tot de (dàn waanzinnig wordende) ‘waarde’ van goud en zeker zilver ?

  This time it’s onna be ALL different … uncharted waters zo gij wilt … met pieken van 1 : 5 voor goud/zilver… logisch … in een economische context van een tot de bedelstaf gekomen medelanders/familie/buren wel te verstaan…

 18. @17 Zo zie ik deze samenleving steeds meer. Zoveel nep gaat vroeger of later een keer opvallen en bij mij is het net zo opgevallen als bij Truman in die film.

  En toch blijft het beangstigend en vooral de apathie hier in de samenleving en het misplaatste geloof dat de economie weer gaat groeien c.q. dat dit weer goed komt. Ik ben zelf dit geloof volledig verloren.

  En de mensen, die weten dat het mis gaat, die leven toch vaak met een zware geestelijke last omdat ze toch een zwaar verhaal en een zeer onprettige realiteit moeten dragen, die maar niet erkend wordt. En dit gaat steeds zwaarder wegen, terwijl de tijden alleen maar moeilijker worden en de (groei)leugens als een oude grammofoonplaat herhaald blijven (geestelijkezorg [url=https://nl.wikipedia.org/wiki/THX_1138]THX-1138[/url] stijl). Ik heb diverse mensen gesproken, die het ook weten, maar de meesten klinken behoorlijk cynisch.

  Bewustwording is alsof je voor eens en altijd euroDisney hebt verlaten.

  Hoe dan ook moeten we vooruit en een plan trekken. Veel andere keus is er idd niet.

 19. @18 Leuk plaatje, maar hier kom je niet ver mee. Ik denk dat je na 20 km trappen uuh stampen al kei kapot ben. Heeft ook een aerodynamica van 0,0. Dus vandaar dat ik wel aan veel seizoens kampeerspullen aangewezen ben. Deze moet allemaal in/op mijn fiets kunnen. Driewielligfietsen (tadpole = 2 wielen voor – 1 wiel achter) hebben vaak veel bagage meeneem capaciteit. Een goede afweging tussen gewicht en noodzaak is en blijft heel erg belangrijk zo niet essentieel.

 20. @S7P:
  [quote]Wat je nu ziet is een trage collapse en geen snelle collapse. Met verstand handelen is beter dan hals over kop iets te doen. Dit neemt niet weg dat dit soort berichten zeer zorgelijk zijn.[/quote]

  Maar deze collaps is nu wel flink aan het versnellen. Op welke termijn kunnen we hier in Nederland verwachten dat het raderwerk van de samenleving compleet stilvalt en er de nutsvoorzieningen stilvallen? Ik zie premier Rutte bepaald geen daadkracht tonen. Verder moeten we eigenlijk massaal heel boos worden op Europa!

 21. @24 M

  Hoe het zich gaat ontwikkelen zien we de komende weken. Griekenland is belist nog de 18de juni in de Euro. Dat het niet goed gaat is zo klaar als een klontje, maar tot nu toe zijn ze er prima in geslaagd om de zaak keer op keer weer even een aantal maanden rustig te houden met een fopspeen. En idd. eens gaat dit ook een keer mis en oudere kinderen hebben eigenlijk weinig meer aan een fopspeen. (En voor tepelklemmetjes zijn ze nog te jong….)

  Al met al is de grote vraag wanneer bankruns kritieke massa’s krijgen in geheel Europa. En waarom heeft Spanje idd die 100 miljard zomaar gekregen zonder strenge bezuinigingseisen? Dit is idd al een teken aan de wand. Immers de bevolking rustig houden heet dit, Dit gaat fout, maar de grote vraag is wanneer. De lijn met zoethouders leugens, waar de neus van Pinokkio de wereld rond mee gaat, is langer dat menigeen denkt.

  En als we de vele kritieke momenten ons mochten herinneren is de EU al een aantal keer langs de rand van de afgrond voorbij gegaan. Aan de andere kant nemen de risico op het falen van de Euro wel exponentieel toe, net als de rest in de economie exponentieel aan toe gaat.

  Boos zijn ze in de zuidelijke landen zeker. Hier zijn we nog apathisch of rekent men de boel af tijdens de verkiezingen met een grote overwinning van de SP, PvdD en de PVV.

 22. @s7p

  Hoe het zich gaat ontwikkelen?
  Nou het kan mijn inziens maar 1 kant op namelijk neerwaarts.
  Ik zit nu wat columns door te lezen van tissen, rtl en die heeft het over: ‘Sinds 2008 is de industriële productie in Italië met maar liefst 25% afgenomen’

  Gisteren las ik in een nederlandse krant dat de laatste 20 jaar de nederlandse industriele productie met 20 % gedaald is.

  Heel langzaam gaan we richting de totalitaire armoede.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: