De Eurocrisis is nog niet over

eurocrisisAls we kijken naar de obligatiemarkten in de Eurozone, lijkt het er op dat de Eurocrisis over is. De 10-jaars rente op obligaties van Italië is gezakt van 7% naar 4.15%, die van Spanje van 7.5% naar 5% en zelfs die  van Griekenland is van boven de 35% gedaald naar 11.35%. Dit mede dankzij de creaties van de Outright Monetary Transactions (OMT) en het European Stability Mechanism (ESM). Ook de uitspraak van Draghi op  26 juli 2012, dat hij “alles zal doen om de Eurozone bij elkaar te houden”, had een positief effect op de markten. De Eurocrisis is volgens mij echt nog niet opgelost.

Weinig tekenen van economisch herstel

Economische verbeteringen zien we namelijk nog niet. De zwakkere landen (Spanje, Italië, Griekenland, Portugal) in de Eurozone hebben nog steeds te maken met economische krimp. Dit door de aanhoudende  bezuinigingen (ja, bezuinigen maakt juist alles slechter in plaats van beter), de relatief sterke Euro, de nog steeds aanwezige bankencrisis (kapitaal tekort) en het lage vertrouwen van zowel consument als  producent. Sterker nog, het lijkt er op dat de economische krimp nu ook over slaat naar de kern van de Eurozone.

Kicking the can down the road

Het grootste probleem van de zwakke landen, de zwakke concurrentiepositie, wordt echter niet of slechts deels aangepakt, dit terwijl de economie blijft krimpen en de werkloosheid blijft stijgen. Het lijkt er dus  gewoon meer op dat de Europese leiders weer – dat hebben ze afgelopen jaren meerdere keren gedaan – tijd hebben gekocht. Kicking the can down the road, zoals dat mooi in het Engels heet. Indien er geen  daadwerkelijke oplossingen komen, is het zogenaamde doormodderen (nog jaren weinig tot geen economische groei) nog het meest positieve scenario.

Frankrijk de volgende dominosteen?

Naast de zwakke landen heeft ook Frankrijk heeft zijn problemen. In 2012 groeide het land met amper 0.1%, waar de werkloosheid rond de 11% bleef hangen. Daarnaast heeft het land een schuldenlast van ruim  86% en een begrotingstekort van 4.5%. Ook hier is de slechte concurrentiepositie een grote oorzaak; de hoge arbeids- en fabriekskosten zorgen ervoor dat het land minder kan exporteren. Echte hervormingen  willen ze dan ook niet doorvoeren. Ook het plan om op de rijkste inwoners 75% belasting te heffen faalde. Dit zorgde er zelfs voor dat veel rijke Fransen het land verlieten of zelfs een andere nationaliteit hebben  aangenomen. Gezien het land zijn begrotingstekort zal moeten terugdringen, zal de economische groei hier ook alleen maar krimpen. Ook hier zijn weinig positieve kanten te ontdekken.

Grafiek Jeugdwerkloosheid Europa

Enorme jeugdwerkloosheid groot probleem

Misschien het grootste probleem is de enorme jeugdwerkloosheid. In Spanje en Griekenland is deze boven de 55% en in Portugal en Italië is deze boven de 35%. Maar ook in Frankrijk is het jeugdwerkloosheidspercentage 27.5%, zie grafiek hierboven, via ZeroHedge. Gezien de situatie waar we als Eurozone nu in zitten, is het ook niet te verwachten dat de werkloosheid dit jaar zal dalen. De vraag is wat er met al deze jongeren gaat gebeuren…

Lees ook: Europe’s Cognitive Dissonance

52 reacties

 1. De rentepercentages van de PIIGS-landen zijn manipulair en kunnen binnen no-time weer torenhoog oplopen als het vertrouwen in de Eurozone nog verder terugloopt. Nederland zal spoedig in de pas lopen met de rest van Europa wat de werkloosheid betreft. Omdat honderdduizenden mensen het water nu al tot de lippen staat en nauwelijks rond kunnen komen zullen Interim Justitia en Vesting Finance hun aantal vestigingen gaan verdubbelen en zal er een enorm tekort aan deurwaarders ontstaan die op hun beurt weer met lijfwachten op pad moeten gaan omdat ze met verregaande agressie te maken zullen krijgen, en dan zullen we het nog maar niet over de verder instortende huizenmarkt hebben waarover de biflaten al zo vaak hebben gesproken. The downward spiral has just begun….

  1. Wanneer het vertrouwen in de Eurozone nog verder afneemt, zal de munt fors dalen t.o.v. andere valuta. En dat is goed voor onze exportpositie en kan de groei weer aangezwengeld worden. En wanneer we massaal de overstap maken op duurzame energie, zullen we weer economisch gouden tijden beleven!

   1. Je slaat de spijker op z’n kop moin. Het vervelende is dat ALLE landen hun munt goedkoper willen maken tov andere munten. Japan heeft het zo lang volgehouden, maar nu wil (moet) iedereen dat. Currency wars. Een gruwelijk uitvloeisel van de psychopatische groeigedachte. Krampachtig genereren van bubbel na bubbel. Globalisering en in stand houden van het welvaartsniveau om de ‘democratische’ stem te behouden. Naar mijn bescheiden mening een farce waar het doorsnee publiek in stinkt. Eeuw na eeuw.

   2. Helaas is Japan ons al voor en zijn ze al bezig de Yen te devalueren en in de VS zullen ze het echt wel uit hun hoofd laten om de $$ te laten opveren dus heeft het verstarde Europa zoals gewoonlijk weer het nakijken. Alleen als de UK echt z’n plannen doorzet dan zal de Euro even in een vrije val terecht komen. Ik zie het er uiteindelijk niet van komen. Een crisis van een dergelijke omvang in Europa loopt per definitie uit op ellende, lees oorlog.

 2. Een meer dan inktzwart toekomstscenario:

  Nog even, en we zitten op het zelfde lage niveau als in Griekenland. Uitkeringen die meer dan gehalveerd worden, lonen fors omlaag, huren heel hard omhoog, geen enkele zorgvoorziening meer voor chronisch zieken en gehandicapten. Iedereen met een laag en modaal inkomen massaal dakloos en gaan in tentenkampen en (sta)caravans wonen.

  Met dank aan Mark Rutte en Diederik Samsom!

  1. Moin, wat er momenteel gebeurt in griekenland , spanje en portugal is dat de mensen zichzelf gaan voorzien in hun levensonderhoud door zelf eten verbouwen, ruilen en andere zelfvoorzienendheid…zover dat mogelijk is.

   Ik denk dat wanneer je slim bent je dit feit tot lering neemt en het fiat geld wat je nu nog hebt daar in te investeren. Als mede ook kennis vergaren wat dit onderwerp betreft.
   Het kopen van stukjes zilver en goud als ruilmiddel is ook nuttig maar zelfvoorziendheid , dus voor jezelf kunnen zorgen , zo veel mogelijk los van het systeem is ook een grote.

   Nuchter verstand gebruiken en je handen.

   1. Wat we zien, is dat de samenleving steeds minder solidair is met elkaar en dat diverse bevolkingsgroepen tegen elkaar uitgespeeld worden. Wanneer velen door werkloosheid en bezuinigingen niet meer kunnen rondkomen en verpauperen, zullen we dan elkaar weer gaan helpen en zullen er daardoor nieuwe vormen van solidariteit ontstaan? Of wordt de samenleving nog killer en nog asocialer dat velen niet meer geholpen worden en de hongerdood sterven?

   2. In Nederland zal het veel erger worden als in Griekenland en Spanje want de overheid zal het nooit toestaan dat mensen aan ruilhandel gaan doen en op straat groente en fruit gaan verkopen (je ziet nu al de trend dat men de ambulante handel wil inperken). Het moet allemaal gereguleerd en belast worden.

    Ook bestaat hier de “ik cultuur”, mensen helpen een ander niet meer en zeggen “je zoekt het zelf maar uit”, zelfs tegen familieleden.

 3. Met allerlei OMD, WFT en BOB constructies, de betekenissen naar keuze…zal er van alles gedaan worden om de schijn op te houden dat alles koek en ei is.

  De realiteit zal steeds verder af komen te staan van de euforische MSM berichten.

  En de gewone mensen zullen steeds armer worden… stapje voor stapje.
  Maar wel met zulke kleine stapjes dat ze net niet de straat op gaan.
  Ten minste das de bedoeling.
  En anders kan de uit alle landen bij elkaar geraapte europeese legermacht altijd de opstand plaatselijk de kop komen indrukken.

  Ik vind het volgende filmpje heel duidelijk aangeven wat er aan de hand is….

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BDb4yIDoFsk

  Het heeft nog NL subs ook!

 4. Maar de onnozele vol getatoeëerde Nederlander met zijn grote waffel weet toch alles beter. Zelfs mijnheer Wilders heeft hem gewaarschuwd maar hij wilde Samson en Rutte. Ik heb geen medelijden met dit domme volk. Alleen met zijn kinderen !

 5. Hans, gebruik de wijsheid die je boven de anderen hebt , zo beweer je toch, tot iets om anderen te helpen..

  Verbitterdheid en schelden op de dommen helpt niet.

  1. Dit bedoel ik nu al vaker , een die zegt wat een ander alleen durft te denken word al snel de mond gesnoerd en word zijdelings het zwijgen opgelegd , de moraalridder moeten wij altijd zijn , of altijd hierin geloven .

   Wel nu Hans Polderman krijgt van mij een tien met een griffel en deze mening deel ik van harte , laat vooral u stem niet verloren gaan .

   1. Er is verschil tussen iemand de mond snoeren en een verstandig advies aan te reiken. Wat hier .m.i. gewoon gebeurt.

    Beste rinus, kun je mij één voorbeeld uit de geschiedenis aanreiken waarbij schelden en verbitterdheid tot een oplossing hebben geleid.

    Het helpt zeker even om wat stoom af te blazen, maar ongenuanceerd iedereen voor dom uitmaken getuigd nou ook niet echt van veel inzicht wat uiteindelijk een ieder wel kan helpen. Want is dat niet het uiteindelijke doel? Of kan iemand deze crisis in zijn eentje oplossen?

    1. Zodra mensen het filosofisch gaan benaderen met alle respect hoor , dan haak ik af , en ik ben ook vaak van mening dat het stemvolk vaak nog dommer is als die ezel die zich niet voor de tweede keer stoot aan dezelfde steen.
     Zoals er nu door de VVD en de PVDA geopereerd word in belang van de bankiers en het grootkapitaal , en de Eurofielen club uit Brussel zullen vele zich voor de kop slaan dat zij dom zogenaamd strategisch gestemd hebben , en de Mark Rutte met zijn kompanen in het zadel hebben gehouden of met andere woorden mister jokkebrok aan de macht gebracht hebben .
     Dit gedrag vind ik mag dom genoemd worden en getuigd niet van enige kennis of intelligentie waarbij kudde dier gedrag de boventoon voert.
     Zelfkennis en lef met een eigen mening of beeldvorming getuigd van meer kwaliteit , dan dat de meeste meelopers kunnen bedenken.

     1. jammer dat je filosofie als benadering niet wilt accepteren. het doet niemand kwaad en biedt opening voor dialoog.

      Natuurlijk mag je mensen dom noemen alleen wat jij doet is in mijn ogen ook raar. Je veronderstelt al dat wanneer er iets tegengas wordt gegeven die ander:

      – Wel PVDA / VVD gestemd heeft
      – Aanhanger is van grootkapitaal
      – Geloofd in het proces democratie wat ons is voorgelegd als de oplossing

      Dus dat jij de enige mens bent die het wel snapt en de rest niet en ook allen onder die categorie vallen. jammer.

      Dat heet duaal denken. M.a.w als je een andere mening hoort of nog lastiger een overtuiging, die ander ook meteen staat voor ALLES waar je niet mee eens ben, ook over hetgeen waar het niet over gaat in de discussie.

      Vandaar mijn oproep voor nuance. Kies voor dialoog ipv meteen die ander voor HEEEEEEEL dom uit te maken, de waarheid kent namelijk niet slechts twee verschijningsvormen maar vele….

  1. #%*?@$% KTM !!!!!
   “het is namelijk het enige wat nog mag en kàn vandaag de dag : op internet kankeren op de kortzichtige en corrupte politici”
   EN
   “het alternatief is namelijk helemaal NIKS doen en je billen opentrekken voor het ‘dagelijkse beurtje’”

   Kom op ! waar is je passie voor een strijd !! Jezus man , Ben je zo’n computernerd die niets anders kan of zo ?? Sorry ik ga liever strijdend ten onder dan slaafs te %#$^&@*(& achter mijn computer…alles over me heen te laten komen

   http://www.youtube.com/watch?v=K91WIBsKu_Y

   De kruik gaat zolang te water tot hij barst.

 6. @Madman
  Ik sluit me aan bij je reactie (22:34)

  @Hans
  Ook ik ben van mening dat je nu weleens een keer een andere toon mag aanslaan. Steeds dat gefoeter op de ‘dommen’. Je komt een beetje over als iemand die als enige in Nederland, 16/17 miljoen Nederlanders moet onderhouden. Dat ergert je, maar je wilt het maar wat graag uitschreeuwen.

  @artikel / Hans
  Zeg, ik heb ook tot de crisis altijd hard gewerkt en nooit een beroep hoeven doen op enige overheidssteun. Door het HELE land crossen met een leasebak om aan ICT projecten te werken. Mijn werkgever zorgde voor mijn pensioen en zo heb ik ook een periode gekend dat een 13e maand op mijn rekening werd bijgeschreven. Een vrij ‘veilige’ situatie als je deelneemt aan ons huidige systeem. Tja, dat kan ineens zomaar anders zijn. Mijn kracht is dat ik totaal ongevoelig ben voor dat ‘statusgevoel’. Ik ben niet belangrijker of beter dan iemand anders. Ik ben er inmiddels achter dat een blinkende leasebak, gadgets en een huge flatscreen, weliswaar leuk zijn, maar ook compleet overbodig kunnen zijn !

  Tja, dan kom je in een situatie dat het allemaal met minder moet. Zal ik je eens wat zeggen ?

  So be it.

 7. Madman, zelfvoorzienend zijn is mooi, maar kan je hier wel vergeten in NL. Als iedereen dat zou willen denk ik dat je nu beter meteen kan investeren in zand…om het IJsselmeer helemaal dicht te gooien 😉

  Ik zie dit dus niet gebeuren, maar ben wel met je eens dat het mogelijk toekomstbeeld is.

  Ik zie een inktzwart scenario, al eerder hier getypt. Eerst een economische depressie (al jaren bezig), currency war, trade war, real war.
  En dan heeft Dick meteen het antwoord op ‘wat gaan die jongeren doen?’ Ze hebben straks 2 mogelijkheden:
  1. Beginnen de anarchie.
  2. Lopen voorop in de oorlog.

  Net als in de jaren dertig…is het wachten op een gek met de gave om gevoelens in de gemeenschap te vatten in een politiek programma en daarmee een oorlog kan ontketenen.

  It happened B4 !
  L’histoire se repete!

  1. @red, ik denk dat je even na moet gaan wat grenzen zijn,

   Dat zijn illusionaire afbakeningen. En vooral nu.

   Waarom hang je aan NL?
   We leven op een planeet. Die heet aarde.
   En in sommige gebieden is de mogelijkheid aanwezig om zelfvoorzienend te worden.
   Er zijn wereldwijd genoeg ecodorpen.
   Het is slechts de vraag of je bereid bent om actie te nemen…

   1. Nee, de gedachte is leuk, maar we zitten in een systeem. En zolang dat systeem bestaat kan je je beter aan de regels houden, anders sluiten ze je op.
    Diegene die de ellende veroorzaken gaan vrijuit…

    http://www.youtube.com/watch?v=7Eh3C7bx4VU

    …maar diegene die de ellende proberen te ontlopen zullen gepakt worden, totdat het systeem valt. Daarna is er een kans om vrijuit te denken en staan en gaan waar je wilt. Ons voorland is IJsland.

 8. En de Ecodorpen zullen uitbreiden, naarmate de domme op angst en verdeeldheid terende machten hun macht willen uitbreiden.

  Kijk eens wat meer star trek 🙂

  Wij mensen zijn zo veelzijdig dat we de lage huidige , op lage energie terende entiteiten achter ons zullen laten.

  Satannetje zal op zijn neus gaan kijken, helaas voor hem komt daar een vlammetje uit. Voor eeuwig.

 9. luister Madman ; ik ben de laatste om te ontkennen dat je ongelijk hebt, maar de realiteit die reeds bij onze geboorte al ‘was’, is zoals R , Red en Bas je haar proberen voor te houden.

  Momenteel is het dus gewoon wàchten tot het huidige ‘systeem’ instort, er ongeregeldheden uitbeken, vervolgens opstanden en dàn pas (zéér?) gewelddadige revoluties, waarbij de rijken en invloedrijke personen simpelweg het ‘loodje’ zulle leggen, en er uit die situatie van (gigantische) anarchie een ‘Nieuw’ Besef zal komen, gedrgagen door de van-bloed-doordrenkte-menigte, dat ‘dit’ (=anarchie & burgeroorlog) OOK geen ‘oplossing’ is, en mensen weer binnen in zichzelf naar ‘het Goede’ zullen moeten gaan kijken om een (geheel) nieuwe maatschappij op te bouwen.

  Pas dàn komt de tijd voor ‘types’ zoals jij.

  En niet eerder, want éérst zal het (oerdomme) ‘vlees’ gaan reageren-gn-gnn …

  1. Ik denk helaas dat geweld onvermijdelijk is, maar het pad van geweld is inmiddels bekend concept uit de geschiedenis. Iets anders proberen voor te stellen en daar in te geloven is geen misdaad lijkt me. Iemand van naïviteit betichten mag, maar ja ergens in geloven net zo goed.

   Zolang wij praten van oerdom vlees dan maak je de mens tot een hansworst. Dat is niet terecht. Ik zie en hoor om me heen genoeg mensen die inzien dat dit niet verder kan. Als je net zo als ik de zorg hebt voor kinderen thuis, een hypotheek ed. dan vraagt dit gewoon tijd van de dag. Simpel. Besluiten te stoppen met opvoeden is geen optie. De kracht zit in het inzien van de nuance. Praten over dom vlees voedt de dualiteit, waarmee de ellende in de wereld ooit begonnen is, en waarmee het zich nog steeds voedt…Het laagje beschaving is erg dun…Alleen wijzelf kunnen dit instand houden, wat de ander doet is niet onze verantwoordelijkheid, dat is zijn verantwoordelijkheid..

 10. ik bedoelde dus : ” om te ontkennen dat je GELIJK hebt etc”

  Shit-SHIT … wààrom kunnen we toch onze reakties niet meer even corrigeren … jammer … héél jammer …

  Koe-hoen !!!

 11. Ik begrijp het niet helemaal? Alles komt toch weer goed?
  Of zijn hier alleen maar doemdenkers aan het woord….luisteren jullie dan niet naar de wijzen heren Vermeend en v.d.Ploeg?

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21230246/__Weg_met_de_doemdenkers__.html

  Jeugd-werkloosheid? Dat is een broodje aap verhaal, als we onze regering mogen geloven…..want deze verhogen doodleuk de AOW en Pensioenleeftijd?

  Ik mag toch aannemen, dat de overheid weet wat er in het land gaande is…..of begrijpen die het probleem totaal niet?

  1. Kijk ook even bij de reacties als je dan toch het stukje in de televaag leest.
   Twee zogenaamd wijze heren met hun hoofd in de wolken vertellen sprookjes.

   Meer kan ik er niet van maken.

 12. “Dit door de aanhoudende bezuinigingen (ja, bezuinigen maakt juist alles slechter in plaats van beter)…..”. Klopt niet, bezuinigingen maken alles beter. Probleem is dat m.n. politici geld binnen harken “bezuinigen” noemen. (en hier op Biflatie dus blijkbaar ook), wat het dus niet is. Bezuinigen is verminderen van staatsuitgaven, hetgeen altijd goed is m.n. in deze crisis. De enige uitweg!Omdat dit niet gaat gebeuren, zal de crisis aleen maar erger worden.

 13. Op http://ejbron.wordpress.com/2013/01/19/eu-zet-vaart-achter-de-privatisering-van-het-water/ lees ik o.a. het volgende:

  [quote]EU zet vaart achter de privatisering van het water

  Eerst komt de bailout, daarna de uitverkoop van de bestaansfundamenten: de EU zet in de schuldenlanden vaart achter de privatisering van de waterbedrijven. In Portugal is het water sindsdien 400% duurder. Ook in Duitsland zijn eerste pogingen in deze richting te herkennen.

  Terwijl de hele wereld praat over de staatsschuldencrisis, zet de Europese Commissie vaart achter een centraal privatiseringsproject, dat een rechtstreeks gevolg van de teugelloze schuldenmakerij is: het gaat om de Europese privatisering van de waterverzorging. De trojka van de EU, het IMF en de ECB heeft de schuldencrisis tot aanleiding genomen om Griekenland en Portugal ertoe te dwingen hun waterverzorgers te verkopen. In Groot-Brittannië heeft China al een belang genomen in de waterverzorging.[/quote]

  Daar was mij nog niets van bekend. Dit zal toch door het kabinet in wetgeving moeten worden omgezet om waterbedrijven te privatiseren?

  1. Tja…of wat ik al eerder postte…alle EU landen halen hun goud terug en introduceren een deels op goud gebaseerde currency. Wellicht dat ze een nieuw opgewaardeerd prijskaartje hangen aan een ons goud en of zilver, en daarmee zouden alle schulden gedekt kunnen zijn.

   Even dat linkje lezen van ktm of germans gold, ben benieuwd…

 14. Past niet helemaal in dit artikel, maar kon even geen passender vinden.
  Bron: bnr.nl

  Een deel van de 370 miljoen euro, die bedoeld is voor extra handen in de ouderenzorg, is door zorginstellingen uitgegeven aan management en software. Renske Leijten (SP) is zeer verontwaardigd

 15. Zelf deze italiaanse europarlementarier heeft t door:
  http://www.youtube.com/watch?v=G2TPHMJlBaM

  En om de toestanden van het ons beide ‘aan het hart liggende’ mediteraanse mede-europeanen met andere cultuur, en HUIDIGE door EU veroorzaakte ellende af te sluiten:
  http://www.ikonrtv.nl/uitzendingDyn.aspx?lIntTyp

  http://www.ikonrtv.nl/uitzendingDyn.aspx?lIntTyp

  http://www.ikonrtv.nl/uitzendingDyn.aspx?lIntTyp

  http://www.ikonrtv.nl/uitzendingDyn.aspx?lIntTyp

 16. Het probleem is nog veel erger. Er wordt op lorte termijn gekeken om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen. Wat een offers moeten de gewone Griek, Spanjool, Portugees doen om naar het 3% tekort te groeien. Maar er moeten nog een paar stappen meer gezet worden. Van 3% tekort naar een begrotingsevenwicht. Wat gaat dat kosten?! Daarna moet er nog afgelost gaan worden, dus een begrotingsoverschot.

  Mission imposible.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.