De FED en de grenzen van haar macht

0

De Amerikaanse Centrale Bank bevindt zich, evenals de ECB overigens, in een positie waar weinig eer te behalen valt. De hele wereld wacht gespannen af of de Amerikanen nieuwe stimuleringsmaatregelen gaan nemen. Stiekem denkt iedereen van wel, maar gaat het ook gebeuren? En als er wat staat te gebeuren, zal het dan wel genoeg zijn? Het eerste probleem voor de FED is al het antwoord op de vraag of ze aan de verwachtingen van de financiële wereld kan voldoen wat ze ook doen.

Er is weinig dat de FED nog niet heeft geprobeerd om de  haperende economische motor weer aan de praat te krijgen. De korte rente staat al bijna op nul en de rente op tienjarige staatsleningen staan op een absoluut historisch dieptepunt van 1,88%. Vele honderden miljarden zijn reeds geïnvesteerd, en desalniettemin is het leger werklozen gegroeid tot zo’n 25 miljoen mensen. De rente is dan weliswaar laag, maar bedrijven en particuliere ondernemers krijgen maar moeilijk krediet om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Lees het hele artikel van Michael Toorop op Pluspost.nl.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie