De feiten achter de voedselprijzen

4 reacties

 1. “Geweldig” schema. Alleen de vraag of ik daadwerkelijk iets nieuws ga vertellen of ik mijn vaste riedel maar weer eens ga verkondigen…

  De achterliggende oorzaken zijn klimaatprobleem, peakoil en politieke geknoei.

  Ten eerste hebben we met de industriele landbouw. Hier hebben we al 7 tot 10 calorien nodig om 1 calorie aan voedsel te creeren. Dit in een tijd waarin we easy peakoil al in 2006-2008 gehad hebben. Hoge olieprijzen leiden sowieso al tot hogere voedselprijzen. En dan probeert de groene industriele lobby van nep oplossingen met biobrandstoffen de olienood te verlichten. Het gaat letterlijk om onze gevulde tank / biobrandstof vlucht versus het voedsel voor mensen in het zuiden. Dit jaagt de voedselprijzen alleen maar verder omhoog. Hetzelfde geldt ook voor ons vlees. Om een persoon vlees te laten eten kan men vier personen vegetarisch laten eten. De mensen in de opkomende economiën willen ook meer vlees. Al die biobrandstoffen en vleesproductie, dat kan de hoeveelheid landbouw grond NIET aan. Daarbij denken we in de rijke landen alle resources in de wereld te mogen gebruiken voor onze materialistische welvaart. Daarbij groeit de wereldbevolking metname in de armere landen (waar veel kinderen de oude dagsvoorziening is en de macht van de kerk met hun ga heen en vermenigvuldig u politiek groot is) nog steeds exponentieel.

  De industriele landbouw maakt ook gebruik van kunstmest en innsecticiden die ook uit olieproducten (en fosfaten) worden gemaakt. Ook fosfaten zijn een eindige resource en daarvan wordt de peak rond 2030 verwacht. Daarbij heeft het klimaatprobleem, zeg maar de vervuiling en de broeikasgas probleem (veroorzaakt door methanen door de bioindustie alsmede de CO2 uitstoot) nu al stevige invloed op het klimaat resulterend in extremer weer en slechtere oogsten. Daarbij zorgt de industriele landbouw dat de bodem verschraalt en er steeds meer kunstmest en andere troep nodig is om onze groente te kweken. Gevolg een grotere milieubelasting. Daarbij wordt ook vaak vergeten dat ongedierte en onkruid resistent wordt voor allerlei middelen, die we tegen hen uitvinden. Terwijl ze het beste te bestrijden zijn met een evenwichtig biotoop ipv deze monocultuur landbouw.

  En dan de geopolitieke conflicten. Veel geopolitieke conflicten gaan ver grondstoffen. Of het nu olie of zeldzame hulpbronnen zijn doet er infeite weinig toe. Immers waar oorlog is kunnen mensen zichzelf NIET in leven houden.

  Oplossingen zijn er zeker, maar zijn verre van populair.

  * Vlees en ook vis eten drastisch moeten aanpakken. Veel vis is kweekvis. Denk o.a. aan het doorberekenen van de werkelijke kosten van vlees en vis.
  * We zouden in gedeelten in de wereld waar we denken meer dan 1 aarde te kunnen gebruiken dit danig af moeten slanken. Als iedereen in zou leven als wij in Nederland hebben we DRIE aardes nodig.
  * Er zal heel veel onderzoek in moderne vormen van handlandbouw zoals permacultuur gedaan moeten worden.
  * De ecologische revolutie waarin we zaken doen MET de natuur mee en niet tegen de natuur in.
  * Transitie naar een duurzame, menselijke en een veel meer regionalere politiek.
  * Verder ben ik een voorstander van goede geboorte beperkingsmaatregelen mondiaal en in de arme gemnaakte gebieden in combinatie met armoede bestrijding. Ik weet dat dit een gevoelig onderwerp is.

  Hier moeten veel middelen voor vrij gemaakt worden.

  En ik vrees dat men liever de boel laat klappen dan tot de broodnodige hervormingen te komen. De economoe/politici staan nog steeds in het standje globale neo-liberalisme.

 2. Ik denk dat de wereldeconomie de forse stijging van de voedselprijzen helemaal niet kan hebben. Kortom een economische depressie die ook nog eens gepaard gaat met hoge inflatie! De depressie maakt mensen armer door bezuinigingen, lastenverzwaringen en werkloosheid, en de stijgende prijzen daarbij tellen daarbij dan dubbelop!

 3. Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again
  since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest
  way to change, may you be rich and continue to guide other
  people.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: