‘De geschiedenis kan zich niet herhalen’

11

Vraag aan Armstrong: In diverse boeken over de crisis, zoals Conquer the Crash van Robert Prechter en Aftershock van de New York Times best seller auteur Robert Wiedemer, wordt voorspeld dat we te maken zullen krijgen met een nieuwe Grote Depressie, met werkloosheid die tot boven de 50% gaat stijgen en een crash van aandelenmarkten, 90% zullen dalen. Wiedemer voorspelt daarnaast stijgende inflatie tot wel 100%. Wat is jouw mening daarover?

Antwoord Armstrong: Wat er in deze boeken wordt geschreven is totale onzin. Ze denken alleen vanuit het binnenlandse perspectief en gaan ervan uit dat de geschiedenis zich op dit punt zal herhalen. Ze hebben geen idee van wat ze voorspellen, omdat ze niet denken vanuit de globale wereld. Met de komst van globalisering is alles met elkaar verbonden.

De crash op Wall Street tussen 1929 en 1930 was een normale correctie. In 1931 herstelde de beurs zich, maar toen kwam in datzelfde jaar de overheidsschulden crisis om de hoek kijken: Europa, China en Zuid-Amerika konden hun schulden niet meer betalen, gingen in default en zorgen voor massieve deflatie en de destructie van welvaart. De defaults zorgden ervoor dat meer dan 3000 banken over de kop gingen en daardoor crashte de aandelenmarkten. De waarde van geld steeg door de deflatie, daarom confisqueerde Franklin Roosevelt goud en devalueerde de dollar in 1934. Tot de devaluatie van de dollar was inflatie volkomen afwezig, na de devaluatie was er weer inflatie en steeg de aandelenmarkt.

Dus waarom denken deze schrijvers dat we een crash van 90% in de aandelenmarkt krijgen, terwijl we nu gewoon inflatie hebben? Dat is onmogelijk! Ze hebben dus geen idee waarover ze het hebben. Meerdere keren heb ik uitgelegd dat de werkloosheid tijdens de Grote Depressie zo hard steeg door de Dust Bowl en omdat 40% van de bevolking in de landbouwsector werkte. DAAROM steeg de werkloosheid, niet door faillissementen in de industrie. Tegenwoordig werkt nog maar 3% van de Amerikanen in de landbouwsector. In de huidige tijd zal de werkloosheid stijgen door het verlies van banen bij de nationale en lokale overheden, omdat ze moeten bezuinigen. Ook stijgende belastingdruk zorgt voor meer werkloosheid.

De voorspelling dat de Dow Jones met 90% zal gaan crashen, betekent dat al het aandelenkapitaal zal gaan vluchten naar Amerikaanse staatsobligaties, de dollar sterk zal gaan stijgen en dat obligatierentes verder zullen moeten dalen. Om dit alles voor elkaar te krijgen, zouden deze obligatierentes dus negatief moeten worden. En hoe denkt Wiedemer dat je in dit scenario 100% inflatie kunt krijgen? Volstrekt tegenstrijdig en onmogelijk.

Via: Nikolaos’s overheidsschulden crisis | Bron: armstrongeconomics.com

Over de auteur

Berichten van externe websites en andere bronnen.