De geschiedenis van de Mexicaanse Peso

Het moet zo’n 40.000 jaar geleden zijn geweest dat de eerste bewoners in Mexico aankwamen vanuit Azië. Net als de Noord Amerikaanse Indianen en de Eskimo’s zijn deze de Beringstraat overgestoken en vanuit Alaska naar het zuiden getrokken. Het ging voornamelijk om jagers. Zo’n 5 a 6 millenia v. Chr. begon men landbouw te ontwikkelen. Men verbouwde hoofdzakelijk bonen, pompoenen en veel mais. Veel contact met andere stammen was er niet en als er handel werd gedreven was dit ruilhandel.

mexicaanse peso geschiedenis

Meso-Amerika en de Maya’s

Rond 1500 v. Chr. begonnen verschillende culturen zich te ontwikkelen in Mexico, een beschaving die Meso-Amerika word genoemd. De meest bekende beschaving moet toch die van de Maya’s zijn. Dit volk had een hoog ontwikkelde cultuur qua kunst, wiskunde, architectuur en religie. Hun kalender was nauwkeuriger dan de huidige kalender die wij erop nahouden. Misschien interessant om te weten is dat de Maya-kelender 21 december vorig jaar (2012) ‘afliep’. Verschillende religieuze en sectarische hadden het einde van de wereld verwacht. Feitelijk zijn het slechts metingen van zonnestanden geweest over duizenden jaren en zo voorspelt men slechts de planetarische activiteit van de zon. De Maya beschaving bloeide op als een soort van Feodaal systeem. De elite voerde handel, dit was voornamelijk ruilhandel. Vaak werden cocoabonen als betaalmiddel gebruikt. Één slaaf was bijvoorbeeld 1000 cocaobonen waard. Hier maakte men chocoladedrank van, slechts bedoeld voor de elite.

Ruilmiddelen

Eeuwen later, tegen de tijd dat de Azteken de grootse invloed hadden in Mexico, was er niet veel veranderd wat betreft economische ontwikkelingen. Wel werden er behalve cacoabonen ook goud, katoenen dekens en pluimen als betaalmiddel ingezet. Ondertussen hadden de Azteken ook metaalbewerking onder de knie gekregen. Een techniek die al bekend was bij de oude Grieken en in het oude China, de zogenaamde verloren was-techniek. Hier wordt een mal van klei gebruikt om verhit metaal in te gieten die zo zijn vorm krijgt. Men maakte vooral sieraden op deze manier.

Goud en zilver

Conquistador is Spaans voor ‘veroveraar’. Dit is dus ook wat de Spanjaarden deden begin 16de eeuw in Mexico. Het was Hernán Cortés met zijn conquistadores die de Azteken versloegen in 1521. De Spanjaarden troffen veel goud en juwelen aan, reden genoeg om de boel te koloniseren. Momenteel is Mexico wereldwijd de grootste exporteur van zilver. In de Spaanse kolonieën, waaronder dus ook Mexico, dat toen bekend stond als Nieuw Spanje, werden zilveren Realen geslagen in verschillende waarden. Ook waren er gouden munten met een waarde van 16 Realen. De Real kwam oorspronkelijk uit Spanje. In Mexico werd de munt van 8 Real een Peso genoemd, en hier vind de eerste Peso zijn oorsprong. Deze munt had het $ teken als symbool en werd ook in Noorden van Amerika gebruikt, totdat de Verenigde Staten werden gesticht in 1857. Die voerden de Dollar in en namen het $ teken over. Een jaar later verving men in Canada ook de Peso voor de Canadese Dollar. Lees hier verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.