´De grootste financiële bubbel in de geschiedenis´

Niet onze woorden maar een uitspraak van Dr. Ron Paul, gewezen Amerikaans presidentskandidaat en Republikeins politicus. Een levenslange voorstander van gezond geld trouwens en voorstander van een goudstandaard. Paul leek lange tijd als de spreekwoordelijke eenzame roepende in de politiek woestijn. Hoewel er vandaag, aan het einde van de zomer van 2020, toch eindelijk naar hem geluisterd lijkt te worden. Die uitspraak gaat trouwens nog verder en luidt in het origineel ´’It’s the biggest financial bubble in the history of monetary policy’´. We zouden het een primeur kunnen noemen als ´de grootste in de geschiedenis´. Maar dat klinkt dan wel erg zuur. ´t Is ook niks om fier over te zijn, dunkt ons. En erg genoeg ook is het nog steeds zo in financieel-economisch opzicht: wanneer Amerika niest vat de hele wereld kou. Tiens, was het niet ook daar dat de Kredietcrisis ontsproot, anno 2008? 

Pek en veren

Doctor Paul is niet mals voor de Federal Reserve, de Amerikaanse nationale bank. Wat anders te verwachten van de politicus die nog een boek schreef getiteld ´End The Fed´. Die doet volgens hem ook meer kwaad dan goed. Zeker in de jaren van aanloop naar 2020 heeft de centrale bank er een potje van gemaakt. Of zeg maar een Doos van Pandora! Die beruchte doos met al het kwade en negatieve erin weggestopt, kan wel eens net geopend zijn. Hij verwijt het honderjarige instituut véél: ´“monetary manipulation,” causing malinvestment, and the over-accumulation of debt´. En tevens een ´overinflated stock market that could see a “violent correction”, as well as a monetary system on the brink of collapse´. Bubbels, dat zijn het die het Federal Reserve System, zoals de naam voluit heet, gecreëerd heeft. Weeral dan. Wie gaat hier eindelijk eens iets aan doen? Die centrale bankiers (allemaal?) overdekt met pek en veren de stad uitsturen, bijvoorbeeld? Nochtans lijkt heel de financiële wereld nog steeds aan de lippen van zo´n Fed Voorzitter te hangen. Diens woorden (vandaag is het Jerome Powell, maar ze zijn inwisselbaar hoor) wikkend en wegend op een professionele weegschaal. 

Wat die geïnflateerde aandelenmarkt betreft waarover Doctor Paul het heeft? Daar waarschuwde onder ander Biflatie al heel lang voor. Uiteindelijk werd de prominente, representatieve S&P500 nog slechts voortgedreven door een handvol tech stocks. Tesla, Apple, Google, u kent ze wel. Ook dit presenteerden we onze lezers. Wie onlangs deze kennis ten nutte gebruikte kon er maar wel bij varen. Door puts op de Amerikaanse index(en) te kopen bijvoorbeeld? Cbc.ca:

´Tech stock sell-off continues as Nasdaq drops 10% in 3 days´

Sterker nog: het is heel waarschijnlijk dat slechts één bank of financiële groep verantwoordelijk is voor de recentste all-time top in dit soort aandelen! Dat zou dan de Japanse groep SoftBank zijn: ´The investor behind that trade, according to people familiar with the matter, is Japan’s SoftBank Group Corp., which bought options tied to around $50 billion worth of individual tech stocks. Investors and analysts, aware of the activity but in the dark as to who is behind it, say it has turbocharged the tech sector, whose sheer size drives broader market moves.´ Hoe beïnvloedbaar en dus kwetsbaar zijn aandelen dan wel. Wanneer één financiële partij de hele markt kan sturen. Door opties te kopen voor (slik) 50 miljard dollar. Maar het is en blijft kunstmatig, artificieel, dat oppompen van koersen. Net als de Amerikaanse centrale bank dat deed en doet met alle financiële markten. Artificieel, van bovenaf, dus niet via waardecreatie van binnenuit? Kan niet blijven duren, zal niet blijven duren. Alle bubbels barsten vroeg of laat. En de klap is groter naarmate de bubbels omvangrijker zijn, dat onherroepelijke barsten gerekt wordt. Al kan het heel goed zijn dat dit toch weer, opnieuw kunstmatig, uitgesteld wordt tot na 3 november 2020. Wat vindt er op die datum dan wel plaats? Ach ja, verkiezingen voor een nieuwe president van de Onverenigde Staten. Het slotwoord in deze laten we aan Dr. Paul, via Kitco.com:

“I happen to believe it’s the biggest financial bubble in the history of monetary policy for the whole world. The correction is going to be pretty violent, and it’s going to be pretty bad,”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: