De grootste fout bij crypto-beleggen/´´Stocks can only go up´´

0

Sommige mensen houden zich beter ver weg van cryptobeleggen. Neem nu de Amerikaanse internetberoemdheid Dave Portnoy, blogger en initiator van Barstool Sports. Dat is een lokaal heel populair sport- en popcultuurblog, in een land waar alles rondom sport hot is.´Portnoy is the author of one of the most unique success stories in American sports media today. He took a small-town print publication and turned it into a media giant worth $450 million, and his net worth exploded because of it. According to WealthyPersons, Portnoy’s current net worth is $100 million.´ Oké, dus je bent een veertiger, en je bezit honderd miljoen dollar vergaard door hard werken en tal van zakelijke risico´s nemen. Deze bijzonder succesvolle man is eveneens bekend omwille van zijn uitspraak ´´stocks only go up´´. Nou, dan ben je toch al snel geklasseerd door ondergetekende. Wat doet een aandelenfanaat dan toch in de cryptowereld?

1 % BTC als absolute minimum

Al heel vlug tonen dat hij daar niét in thuishoort! We leggen uit. Portnoy heeft namelijk $1,25 miljoen in bitcoin gestoken. Dat is één tachtigste van zijn fortuin oftewel 1,25 procent. Een intelligente zet dunkt ons. Twee hoogleraren denken daar trouwens precies zo over. Een professor van Yale University en een collega van de Arizona State University. Hun studie komt tot opvallende conclusies – opvallend dan waarschijnlijk voor de buitenstaander. U misschien, beste lezer, of toch al zeker genoemde Portnoy. De optimale beleggingsportefeuille hoort 6 procent in cryptomunten geïnvesteerd te hebben. Voor wie dit helemaal niet ziet zitten is 4 procent nog te doen. Met als aller-allerminimum dan 1 procent. Dit voor zij die een grondige hekel aan digitale munten hebben, er absoluut niet in geloven. Doe het toch maar, is de conclusie van de Yale econoom. Temidden van de recentste berenmarkt voor crypto, in de zomer van 2018. Dat heet dan je nek durven uitsteken, toch? De Arizona professor valt hem trouwens volledig bij:

´´Institutional investors are recognizing this new asset as a valued investment opportunity; this will encourage individual investors. It will also encourage consumers and small shops to start trading in cryptocurrency.´´

1,6 Procent verlies, ohwee!!

Dus Dave Portnoy, reeds schatrijk en blijkbaar nog rijker willen wordend, nodigt twee beroemdheden uit. De Winklevoss tweeling, miljardairs met hun eigen cryptobeurs Gemini (wat tweeling betekent). Om hem alles over bitcoin te vertellen, want daar had hij toch zo´n veelbelovende verhalen over gehoord. Nu moet je zoiets Tyler en Cameron geen twee keer vragen. Bitcoin adepten als ze zijn, met op 27 augustus 2020 nog een projectie makend voor BTC aan $500.000. En of zoiets de aandacht trekt. Ook bij Dave ging de ´B´ van bitcoin al oplichten in zijn ogen. Want als het toch zo makkelijk zou zijn – je steekt een bedrag in een cryptomunt en een week later ben je rijk, toch? Niet dus. Want nauwelijks had Portnoy zijn $1,25 miljoen in de oudste en grootste cryptocurrency belegd of… U raadt het. Sommigen hebben beginnersgeluk, anderen beginnerspech. In bitcoinbeleggen was het de sportblogger die de pech trof. Met wel een ver-schrik-ke-lij-ke tegenslag! Een onoverkomelijk verlies! Ohoh, wat moet-ie nou doen, arme Dave… Zijn auto verkopen, zijn huis misschien ook – op straat belanden als bedelaar, vast?!

Over watjes en hartlijders

Nou, zo´n vaart zou het gelukkig toch niet lopen. De arme man – niet letterlijk te nemen dus – verloor welgeteld $20,000. Twintigduizend dollar! Een flinke som toch, maar niet echt wanneer je $1,25 miljoen belegt hé? En $100 miljoen bezit? Toch droop Portnoy met de staart tussen de benen af. Exit de cyrpomarkt dus. Van cryptobeleggen heeft hij zijn buik vol. Begrijpelijk, nietwaar, wanneer je al meteen op 1,6 procent verlies staat? Dat is…ondraaglijk, ongezien, nooit gehoord. Ik had mijn geld beter in aandelen gestopt, zei de onfortuinlijke belegger achteraf. Dan had ik vast 20.000 verdiend in plaats van verloren. Tja, wat moet je met zulke lieden. We denken dat arme, onwetende Dave op een dag wakker gaat worden. Naar zijn aandelenportefeuille zal kijken en een al dan niet lichte hartaanval krijgt. Waarschijnlijk is de verklaring dat poor Dave pas tien jaar in aandelen belegt, tot op vandaag in 2020. In wat de langste stierenmarkt voor aandelen ooit is. Is geweest! Die markt alleen nog maar heeft zien stijgen. En er geen flauw benul van heeft wat verliezen met beleggen eigenlijk inhoudt. Zelf bezaten we bitcoin voor en na maart 2020. De bitcoinkoers halvéérde, letterlijk, verloor 50 procent in enkele dagen tijd. Om luttele weken later alweer hoger te staan dan voor de crash. Niks van gemerkt. Geeft niet. Komt altijd weer goed. Dips zijn zelfs koopwaardig in mijn persoonlijke visie (geen beleggingsadvies). Maar zo zien we maar weer dat cryptobeleggen niks voor watjes of hartlijders is. Wat u?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.