De grootste risico’s voor de wereldeconomie anno 2020

9

Die heeft Visualcapitalist als steeds weer prachtig samengebald in één interessante infografiek. Het World Economic Forum heeft namelijk haar jaarlijkse Global Risks Report uitgebracht. Versie 2020. Wat samenvalt met de jaarlijkse vergadering in het Zwitserse bergdorpje Davos. Van 20 tot en met 24 januari 2020 komen ’s werelds prominenten uit vele geledingen van de maatschappij er samen. Om over de problemen van die wereld te praten, over de issues te discuteren. Wie het genoemde Rapport inkijkt weet meteen dat er één rode (of beter: groene) draad doorheen loopt. Wat ook het geval te Davos zal blijken. Het klimaat. 

klik hier voor de ware grootte

Voor of tegen?!

The environment, in het Engels, en dan vooral de environmental concerns. Ernstige zorgen en dit ondanks heel wat klimaatontkenners die vaak fanatiek hun zeg doen her en der. Meestal niet gehinderd door al te veel kennis. Een slag burgers en buitenlui dat nog eerder politici gelooft die voor de honderdste keer liegen dat ze zwart zien, dan de overgrote meerderheid der wetenschappers die gewoon de feiten sec brengt. Alsof je wetenschap kunt ontkennen en deze zoiets is als ‘voor’ of ‘tegen’ zijn. Gaan we erover stemmen of een poll houden? Je moet echt geen professor in de materie zijn om te merken dat de seizoenen niet meer verlopen als vroeger. Met zachtere winters en hetere zomers. Dat lucht, water en grond onvoorstelbaar vervuild zijn geraakt. Dat er meer en steeds heftiger natuurrampen plaatsvinden. Dat de mensheid het wereld ecosysteem grondig verstoord heeft en toch nog lustig verder doet. Dat ons milieu op zijn minst serieuze aandacht verdient. Willen we een nog leefbare wereld achterlaten voor ons nageslacht.

Klimaat op één: een unicum

Voor het eerst staat als zorg, issue, probleem nummer één ‘klimaat’ bovenaan de agenda van het Rapport en derhalve van het World Economic Forum. Dat wil wel wat zeggen? En zeggen wij dan: eindelijk? Persoonlijk denkt ondergetekende dat het vooral komt omdat een tiener uit Zweden volkomen onbaatzuchtig haar (toch niet zo frêle) schouders onder het klimaat als issue heeft gezet. Dit in tegenstelling tot ene Donald Trump, die met zijn financiële achterban wel degelijk een heel andere agenda heeft. Dus zal het menens zijn, vanwege die powers that be? Met echte bezorgdheid, effectieve gevolgen als nieuwe wetten en maatregelen, controle en straffen voor businesses en belangen indien ze toch niet willen plooien? Zal de lokroep van het grote geld te verdienen op de kap van het milieu niet, zoals meestal, harder klinken? We zullen het zoals altijd zien…bij leven en welzijn toch.