De hele wereld protesteert en kleurt: iedereen een hesje

Na de gele hesjes in Frankrijk, de blouses blanches in België, kan Nederland niet achterblijven. De bouwsector verenigt zich dan ook in protest tegen het stikstofbeleid van de overheid gehuld in oranje. De organisatie Grond in Verzet is een indrukwekkende actie begonnen met hijskranen en ander groot bouwmaterieel op 30 oktober 2019. Voeg hier nog de zovele andere protesten in tal van andere landen aan toe. Dan mogen we 2019 nu al vast betitelen als het het Jaar van het Protest.

Bouwprotest hier live te volgen:

People have the power

“Alle hesjes united”

Het gele protest is eigenlijk groen. Zo benoemde de Vlaamse denktank Oikos het, bij de opkomst van de gillets jaunes beweging einde 2018. In buurland België is dan een linkse partij, de PVDA, flink in opkomst. ‘”Gele hesjes, groene hesjes, rode hesjes: alle hesjes united, roept PVDA-voorzitter Peter Mertens op in zijn Nieuwjaarstoespraak. “We hebben jou nodig om als PVDA ongegeneerd te gaan voor koopkracht, voor klimaat en voor landelijke eenheid.”‘ Niemand kon toen vermoeden hoezeer e.e.a. zich zou uitbreiden. Of we inderdaad deze en alle andere protestbewegingen als ‘groen’ en/of ‘lnks’ kunnen categoriseren, laten we aan u, de lezer over. Het is wel een interessant gegeven, dat we zo even in de rondte gooien. Om ook eens filosofisch te beschouwen. Uw reacties zijn zoals steeds zeer welkom…!

Wat volgt, wie volgt?

In ieder geval hebben al deze soorten protesten één kerneigenschap. Eén gemeenschappelijke noemer. Ze zijn àllemaal gericht tegen de overheid. Een overheid. Hun overheid. Die ze niet meer als hun overheid beschouwen!! Mensen pikken het niet meer om van bovenaf wetten, regels en maatregelen opgelegd te krijgen. Die ze beschouwen als dom of ondoordacht of willekeurig. Situaties en toestanden te moeten verduren waar ze het grondig mee oneens zijn. En dat tonen ze dan ook. Vanuit zovele gelederen van de maatschappij. In zovele landen, op zovele plaatsen in de wereld? We stellen ons zo voor dat in véél regeringskamers deze dagen en maanden gebibberd wordt. In de zin van: what’s next? Waar gaat dit alles nog toe leiden? Is de (wereld)revolutie begonnen…?!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: