De hoop dat de crisis voorbij is

23

Hollande, de president van Frankrijk, riep vorige week dat de eurocrisis inmiddels ‘achter ons ligt’. De Fransman baseert zijn conclusie op een aantal punten. Ten eerste omdat de Grieken vers geld hebben gekregen om in leven te blijven (lees: in totaal 49,1 miljard euro!). Afgelopen weekend kwam er goedkeuring van de Europese ministers van Financiën. Griekenland krijgt volgende week in eerste instantie €34,2 miljard, zonder verdere voorwaarden en in het begin van 2013 kan het land nog eens 15 miljard euro bijschrijven. De Grieken hadden de nieuwe bailout hard nodig.

crisis voorbij

Bailout voor Spaanse banken

Ten tweede hebben de Spaanse banken een bailout van 40 miljard euro gekregen. Spanje krijgt een pakket van het European Stability Mechanism (ESM) ter waarde van €39,5 miljard. Een kleine 18 miljard daarvan gaat naar Bankia. Een zombiebank, die zonder Europees geld al lang niet meer had bestaan. Het verlies van Bankia kan in 2012 oplopen tot €10,6 miljard. Tevens zal het volgens de Franse president allemaal goed komen met Italië, ondanks dat Mario Monti (voormalig Goldman Sachs) zal opstappen als de zakelijke leider van Italië. De crisis is voorbij, aldus Hollande.

De Griekse problemen

Het enige waarop Hollande zich kan beroepen is hoop. Hij ziet het vooruitschuiven van de problemen (door middel van miljarden bailouts) als oplossing. Deze oplossing zal ooit weer in een andere gedaante terugkomen, namelijk als probleem. Banken en landen raken verlaafd aan de kredieten die ze krijgen. Natuurlijk hebben de Grieken de nodige veranderingen doorgevoerd, maar desalniettemin is de economie sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 al met 20% gekrompen en in 2014 zal de totale daling van het Griekse bbp uitkomen op 25%. Dat voelt niet alleen als een depressie, dat is een depressie. Toen er in 2010 werd gesproken over de eerste bailout, hadden de beleidsmakers nooit verwacht dat de geldkraan nu nog open zou staan. De miljarden die we aan Griekenland hebben verstrekt, zijn we waarschijnlijk gewoon kwijt.

De redder in nood: ESM

Natuurlijk is er nu het ESM, de redding in barre crisistijden, aldus de Europese politici. Er is vers geld beschikbaar. Dit geld is nodig om in de komende jaren landen als Spanje, Italië, Frankrijk, maar wellicht ook Nederland te redden van hun ondergang. Ondanks veel verzet en een belangrijke Duitse rechtszaak is het ESM er nu toch, of we dit nu leuk vinden of niet. Het leek er even op dat het ESM niet kon beginnen, omdat het noodfonds wellicht in strijd zou zijn met de Duitse grondwet, maar Joachim Gauck heeft in september 2012 toch zijn handtekening onder het permanente Europese steunfonds gezet. Als Duitsland eenmaal meedoet, dan is het geen weg meer terug.

Baas van ESM is optimistisch

De baas van het ESM heet Klaus Regling en hij is, heel verrassend, optimistisch over het verloop van de eurocrisis. Klaus gaat er momenteel vanuit dat het nog ongeveer 2 tot 3 jaar duurt voordat alle problemen zijn opgelost. In 2015 zouden de begrotingstekorten weer onder de 3% van het bbp moeten zijn. De eerste 10% van het ESM is al verbruikt en de grote vraag is hoe de crisis zich verder gaat ontwikkelen, of de crisis ‘echt’ voorbij is.

dsk

Kijk om je heen

Luister vooral niet te veel naar wat de politici en beleidsmakers zeggen. Ze zeggen namelijk vaak wat ze willen, of beter gezegd: wat ze hopen. Kijk om je heen en bedenk of het erop lijkt dat de crisis binnenkort ten einde komt. Vooralsnog spreken de statistieken voor Europa en Nederland voor zich. We zitten in een economische wurggreep. Het voorschotelen van hoop is het enige wat de leidesr nu kunnen doen. Het is aan ons om de bedenken of het ook de waarheid is. Ene DSK zei in 2008 dat het hoogtepunt van de kredietcrisis voorbij was. We weten allen hoe het met deze machtbeluste man en voormalige hoofd van het IMF is afgelopen. Luister dus niet te veel naar wat er gezegd wordt door de bestuurders, maar kijk zelf goed om je heen.

23 REACTIES

 1. Natuurlijk hou men dit soort verhalen op om zowel de bezuinigings, stimulerings als bankenhulppolitiek te rechtvaardigen. Dir met het verhaal dat als we dit doen en zus doen en zo doen dan zijn we uit de crisis.

  De feiten zijn anders. Griekenland (en andere PIIGSlanden) is/zijn failliet en wordt nu gebruikt als scheme om geld van de belastingbetaler naar de banken, beleggers (w.o. onze pensioenfondsen) etc te sluizen, die kennelijk geen verliezen kunnen nemen. Ondertussen is de Griekse volk zo verarmd dat er meer dan eens gesproken wordt dat Griekenland op de vooravond staat van een burgeroorlog. Als het zover mocht komen weten we ook wie de verantwoordelijke zijn (en die komen ook nooit voor het internationaal gerechtshof in Den Haag. Zie de Joegoslavië oorlog…)

  Nog steeds proberen we de Duitse met de Griekse aka PIIGS economie samen te voegen. Goedkoop geproduceerde producten vanuit de rijke EU landen worden nog steeds in de probleemlanden gedumpt, immers de markt moet open en ze hebben liever dat het volk import koopt dan dat ze zelf de kans krijgen om hun producten te maken en eten te verbouwen. En als je als inwoner in zo een land bankroet bent ga je ook voor het goedkoopste. En dat doen we hier al.

  Ook de andere PIIGSers moeten de schulden en de rommel van hun banken opruimen. Terwijl de banken alleen de boel verprutsen. Deze bankproblemen hadden nooit (op deze schaal) gesocialiseerd mogen worden.

  Deze blijkijkers zijn ook totaal wereldvreemd. Stel als de Eurocrisis bezworen wordt beseffen ze nog niet dat de US, UK en Japan met een schuld zitten waar ze niet bovenuit kunnen kijken en die landen van QE naar QE hobbelen. Overigens heeft de EU ook genoeg van dit soort programma’s. Dus goed voor een wereldwijde malaise.

  Ten tweede worden resources veel schaarser, terwijl we ze moeten delen met de opkomende economiën. Dus er blijft minder over en easy peakoil ligt achter ons.

  Kortom ik geloof echt niet dat de problemen al voorbij zijn. En zelfs in de relatieve gezonde landen is er van alles mis. Denk maar aan onze homegrown hypothekenbubbel, die ook geheel op eigenkracht gaat instorten als hier de economie verslechterd en de werkloosheid toeneemt.

  M.a.w. genoeg kapers op de kust om ons een volgend portie economische ellende te geven.

  PS. Die lach op de face van Hollande (plaatje) zegt mij al genoeg.

  PS 2. Deze is misschien wel erg cynisch… Die Nobelprijs voor de vrede die op 20121210 is uitgereikt is een waarschuwing…. Dat er oorlog op komst is. Zie wat er in de US is gebeurt nadat Obama de prijs kreeg.

 2. @2 s7p, de problemen in de financiele sector zijn zo enorm dat ze gesocialiseerd moesten worden. Daar hoor je de politiek niet over. Ik wacht op de endgame en de instorting van het eurofascisme.

 3. De kans is zeer groot dat er binnenkort een nieuwe grote schok komt die de crisis acuut dramatisch doet verergeren. Zo erg dat regeringsleiders het al helemaal niet meer weten en de macht moeten overdragen aan de One World Government van de Nieuwe Wereld Orde.

 4. De vele positieve reacties uit alle eurohoeken doet mij, als ervaringsdeskundige met deze praatjes, het ergste vrezen. De grote klap gaat nu echt komen.

 5. Ik twijfel nog altijd of die grote klap weer gaat komen. Immers we hebben al een grote klap gehad in het najaar van 2008. Ineens waren bijna alle banken wereldwijd failliet.

  Ik kreeg weer twijfel door de telegraaf van afgelopen donderdag. De fed heeft aangekondigd om per maand 40 miljard dollar aan staatsobligaties te kopen en per maand 40 miljard aan hypotheekleningen te gaan opkopen.

  Op deze manier komt er geen 2e grote klap.
  De ECB heeft eind 2011 begin 2012 hetzelfde gedaan. Ze kopen gewoon al het schuldpapier van die banken op en ze kopen het schuldpapier op van de overheden.

  Zolang ze dit blijven doen kwakkelt de boel gewoon door.

  toch?

 6. “Het voorschotelen van hoop is het enige wat de leiders nu kunnen doen” ????
  Allemaal loze woorden want het beleid biedt namelijk helemaal geen hoop maar wanhoop. Met het tegenovergestelde beleid van wat nodig is wordt juist alle hoop op spoedig herstel de bodem in geslagen.
  Krimp, krimp en nog meer krimp dat is hetgeen bevorderd wordt.
  En heel nuchter gesteld: Geld investeren in inefficiënt economieën betekent veel minder rendement. Het zou weleens echt weggegooid kunnen zijn, ik heb geen enkel vertrouwen in die malafide inefficiënt corrupte banken en economieën.
  Het betekent dus een hele beroerde belegging ( ja, ik weet dat die eurofielen zullen zeggen als we het niet doen dan breekt de pleuris pas uit, maar dat is een leugen ).
  Overigens heb ik bergrepen dat die debiele begrotingsplannen van die lelijke van Rompuy ( geen idee hoe je die naam spelt ) binnen de huidige grondwet niet mogelijk zijn. En dit keer geloof ik dat het niet meer gepikt gaat worden dat het volk en de grondwet maar even genegeerd kunnen worden omdat de grote jongens een klus te klaren hebben.
  Met grote jongens bedoel ik achterbakse volk en landverraders.
  Nee, de bedreigingen voor de euro en de Europese superstaat zijn te talrijk.
  GODZIJDANK.

 7. Welneen, Remspoor, de K-Klap komt wanneer de Rothjes de tijd rijp achten, en niet eerder.

  Bijvoorbeeld tijdens de begin-fase van de komende Midden-Oosten oorlog ; dat is geo-politiek véél interessanter joh !

  Geniet dus nog even van de schijn-realiteit waarin u (nu nog) dagelijks leeft, inclusief al onze ‘bestaans-zekerheden’ zoals stabiliteit, vrede, sociale cohesie, water uit de kraan, een werkend stroomnet en een volle tank …

  O ja, die ‘Hollande’ is een K-tje.
  Nèt zoals z’n voorganger Khazarkozy.
  En die Strauss-Kahn op de afbeelding in het artikel natuurlijk.
  O ja, ‘onze’ europese akela C. Lagarde trouwens ook.

  Maar dat is allemaal ‘toeval’, hè ?

  dabbedoelik …

  ‘alles is onder controle’, lieve mensen …

  Alleen niet zoals ù het denkt, dazzal … hihi …

 8. @10 KTM, we hebben het er eerder over gehad, ik denk dat je een inschattingsfout maakt.
  Anders dan bij de Russische revolutie ( was geen revolutie, maar inderdaad ‘georkestreerde’ chaos om de macht te grijpen ) wil de K-elite de Europese staten ‘geruisloos’ opheffen te gunste van een Europese superstaat.
  En dit willen ze omdat de democratie dan NOOIT MEER effecttief kan functioneren hetgeen de facto betekent dat de elite middels lobbygroepen de macht heeft. En die geven ze nooit meer uit handen. Het Europese parlement is zelfs als je gelooft dat ze geen onderdeel uitmaken van het complot ( wat natuurlijk wel zo is ) per defenitie verdeeld, en daarom hoeft slecht een relatief klein deel ‘bewerkt’ te worden door een onvoorstelbare machtige kapitaalkrachtige elite. Alles zit mooi geconcentreerd in Brussel dus dat maakt het omkopen en ‘bewerken’ tot een simplel klusje.
  PEACE OF CAKE.
  Dat is het plan, mijn inschatting is dat ze de ‘slowly but surely’ strategie volgen en juist bang zijn voor chaos.
  Onberekenbaar gedrag en chaos is waar de hedendaagse achterbakse elite niet mee kan en wil dealen.
  Dus is dat juist waar het vaderlandslievende deel der natie natie op aan moet sturen dan wel een handje helpen.
  Chaos is wat we nodig hebben, en die is onderweg.

 9. @R : Wie weet krijgt ie gelijk, maar dan wèl met een euro die [u]minimaal[/u] 50% van haar koopkracht kwijt is .

  Bij gelijk gebleven lonen en pensioenen dan, hè ?

 10. Och gut-och gut … bij Chris Martenson is het ‘kwartje’ inmiddels ook gevallen … ik bespeur voortschrijdend inzicht over de gehele linie …eindelijk … zucht …

  http://sgtreport.com/2012/12/noting-that-markets-have-been-destroyed-chris-martenson-earns-his-tinfoil-hat/

  Kwootje :

  *************************
  ““Once upon a time (…) it would have been considered in bad taste to suggest that the world was being centrally managed in secret by a smallish cabal of bankers whose actions served to either prop up the excessive spending habits of the very governments that conferred upon them the power to print money or to bolster the health and profits of the banks they mainly serve. That was then. Today you can just read about it in the Wall Street Journal.”

  *************************

 11. @14 Ktm, weer een bewijs dat poep stinkt.

  En hoe meer je er in roert hoe meer het gaat stinken ook nog.Vraag is wat je aan dat roeren hebt. Voel je je er beter van, en schiet je er wat mee op?
  Ik betwijfel het.Ik denk , en ik ben ook blij om het te zien gebeuren op biflatie dat praten over oplossingen een nuttigere energiebesteding is. Geen aanval, maar ik denkt het echt.

 12. @Madman : Ik moet het van mezelf gewoon kwijt, omdat voor het bereiken van een goede oplossing er ook een goede probleem-analyse/-indicatie nodig is.

  Doet de huisarts ook, voordat hij overgaat tot het sgrijven van z’n ongesgoolde receptje.

  En de Westerse wereld is ziek.

  Strontziek.

  Want wat ziekte is voor het lichaam, is schuld voor een gezond economisch systeem …

  Heel simpel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.