De hoop dat de crisis voorbij is

23

Hollande, de president van Frankrijk, riep vorige week dat de eurocrisis inmiddels ‘achter ons ligt’. De Fransman baseert zijn conclusie op een aantal punten. Ten eerste omdat de Grieken vers geld hebben gekregen om in leven te blijven (lees: in totaal 49,1 miljard euro!). Afgelopen weekend kwam er goedkeuring van de Europese ministers van Financiën. Griekenland krijgt volgende week in eerste instantie €34,2 miljard, zonder verdere voorwaarden en in het begin van 2013 kan het land nog eens 15 miljard euro bijschrijven. De Grieken hadden de nieuwe bailout hard nodig.

crisis voorbij

Bailout voor Spaanse banken

Ten tweede hebben de Spaanse banken een bailout van 40 miljard euro gekregen. Spanje krijgt een pakket van het European Stability Mechanism (ESM) ter waarde van €39,5 miljard. Een kleine 18 miljard daarvan gaat naar Bankia. Een zombiebank, die zonder Europees geld al lang niet meer had bestaan. Het verlies van Bankia kan in 2012 oplopen tot €10,6 miljard. Tevens zal het volgens de Franse president allemaal goed komen met Italië, ondanks dat Mario Monti (voormalig Goldman Sachs) zal opstappen als de zakelijke leider van Italië. De crisis is voorbij, aldus Hollande.

De Griekse problemen

Het enige waarop Hollande zich kan beroepen is hoop. Hij ziet het vooruitschuiven van de problemen (door middel van miljarden bailouts) als oplossing. Deze oplossing zal ooit weer in een andere gedaante terugkomen, namelijk als probleem. Banken en landen raken verlaafd aan de kredieten die ze krijgen. Natuurlijk hebben de Grieken de nodige veranderingen doorgevoerd, maar desalniettemin is de economie sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 al met 20% gekrompen en in 2014 zal de totale daling van het Griekse bbp uitkomen op 25%. Dat voelt niet alleen als een depressie, dat is een depressie. Toen er in 2010 werd gesproken over de eerste bailout, hadden de beleidsmakers nooit verwacht dat de geldkraan nu nog open zou staan. De miljarden die we aan Griekenland hebben verstrekt, zijn we waarschijnlijk gewoon kwijt.

De redder in nood: ESM

Natuurlijk is er nu het ESM, de redding in barre crisistijden, aldus de Europese politici. Er is vers geld beschikbaar. Dit geld is nodig om in de komende jaren landen als Spanje, Italië, Frankrijk, maar wellicht ook Nederland te redden van hun ondergang. Ondanks veel verzet en een belangrijke Duitse rechtszaak is het ESM er nu toch, of we dit nu leuk vinden of niet. Het leek er even op dat het ESM niet kon beginnen, omdat het noodfonds wellicht in strijd zou zijn met de Duitse grondwet, maar Joachim Gauck heeft in september 2012 toch zijn handtekening onder het permanente Europese steunfonds gezet. Als Duitsland eenmaal meedoet, dan is het geen weg meer terug.

Baas van ESM is optimistisch

De baas van het ESM heet Klaus Regling en hij is, heel verrassend, optimistisch over het verloop van de eurocrisis. Klaus gaat er momenteel vanuit dat het nog ongeveer 2 tot 3 jaar duurt voordat alle problemen zijn opgelost. In 2015 zouden de begrotingstekorten weer onder de 3% van het bbp moeten zijn. De eerste 10% van het ESM is al verbruikt en de grote vraag is hoe de crisis zich verder gaat ontwikkelen, of de crisis ‘echt’ voorbij is.

dsk

Kijk om je heen

Luister vooral niet te veel naar wat de politici en beleidsmakers zeggen. Ze zeggen namelijk vaak wat ze willen, of beter gezegd: wat ze hopen. Kijk om je heen en bedenk of het erop lijkt dat de crisis binnenkort ten einde komt. Vooralsnog spreken de statistieken voor Europa en Nederland voor zich. We zitten in een economische wurggreep. Het voorschotelen van hoop is het enige wat de leidesr nu kunnen doen. Het is aan ons om de bedenken of het ook de waarheid is. Ene DSK zei in 2008 dat het hoogtepunt van de kredietcrisis voorbij was. We weten allen hoe het met deze machtbeluste man en voormalige hoofd van het IMF is afgelopen. Luister dus niet te veel naar wat er gezegd wordt door de bestuurders, maar kijk zelf goed om je heen.