Vorige week ontstond er opeens een licht optimisme over de huizenmarkt in Nederland. Er werden in mei 2012 volgens het Kadaster 10.182 woningen verkocht. Een stijging van 2,7% ten opzichte van mei 2011 en vergeleken met april 2012 was er zelfs sprake van een forse stijging van 23,6%. Dat er bij deze cijfers een addertje onder het gras zat, bleek wel uit de houding van makelaarsvereniging NVM. De makelaars, die over het algemeen áltijd wel een positief verhaal van negatieve cijfers weten te maken of gewoonweg hun kop in het zand steken, waren dit keer opvallend terughoudend.

Ovedrachtsbelasting reden van ‘verkoopgolfje’

Een klein verkoopgolfje” werd de stijging van de verkopen door de vereniging van makelaars genoemd. Kopers zouden in mei namelijk nog in de veronderstelling zijn dat de overdrachtsbelasting begin juli weer omhoog zou gaan naar 6%. De overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven bij de verkrijging van een onroerende zaak en de daarop gevestigde rechten. De overheid heeft, om de huizenmarkt te stimuleren, het percentage in 2011 naa beneden bijgesteld van 6% naar 2%. In eerste instantie zou deze maatregel tot 1 juli 2012 duren. Hierdoor hebben veel mensen haast gemaakt met de aankoop van een woning. Eind mei werd echter bekend dat de overdrachtbelasting 2% zou blijven. Dit verklaart dan ook het positieve cijfer van de huizenverkopen in mei. In april 2012 daalde het aantal verkopen nog met 18,2%.

Aantal verstrekte hypotheken neemt flink af

Uit de cijfers van het Kadaster bleek dat ondanks de stijging van het aantal verkopen, het aantal hypotheken juist flink is afgenomen. Een daling van maar liefst 21,9% ten opzichte van vorig jaar laat eens te meer zien dat er sprake is van een fors slot op de Nederlandse huizenmarkt. Vanwege datzelfde slot wordt er dan ook voor het eerst echt hard gepleit voor de enige juiste remedie: dalende huizenprijzen. In het Financieel Dagblad pleitte makelaars van Era en de NVM duidelijk voor realiteitszin bij zowel de verkopers als de makelaars. Makelaars zouden teveel verkopers naar de mond proberen te praten, waardoor de prijs van veel woningen onverkoopbaar hoog blijft.

Aantal executieveilingen stijgt

Van de 220.000 woningen die er op dit moment in Nederland te koop zijn, staan er tussen de 60.000 en 70.000 huizen al langer dan een jaar te koop. Volgens Funda staan er overigens momenteel bijna 265.000 huizen te koop. Het grote probleem van de Nederlandse huizenmarkt is dat een deel van de verkopers niet kan zakken met de huizenprijs. Het probleem van een restschuld is te groot voor veel gezinnen. Daarom is het ook niet onlogisch dat met een krimpende economie steeds meer gedwongen verkopen zullen plaats gaan vinden. De cijfers van het Kadaster bevestigen dit beeld dan ook: In mei 2012 vonden er 269 executieveilingen plaats, een stijging van 21,2% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Huizenprijzen dalen inmiddels met 5,5%

Hopen op beter tijden lijkt dan ook het slechtste devies voor verkopers. Donderdag bracht het CBS naar buiten dat de huizenprijzen in Nederland in mei 2012 met 5,5% op jaarbasis zijn gedaald. De prijsdaling is groter in vergelijking met voorgaande maanden. Hoe langer gezinnen wachten, hoe groter de restschuld uiteindelijk zal zijn nu prijzen sinds de zomer van 2010 weer in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen. Er zitten op termijn meer gedwongen verkopen in het vat. De liquidatiefase op de woningmarkt zal waarschijnlijk alleen maar pijnlijker worden.

28 reacties

  1. Ik snap het niet helemaal ; in sommige gemeenten is er een wachttijd van 6 of zelfs 8 jaar voor een huurwoning van de gemeente, en aan de andere kant komen eigenaars niet van hun koophuizen af.

    Waarom kopen de gemeenten dan niet , zeg, 10% van alle koophuizen op ?

    Twee vliegen in één klap, toch ?

    En het lijkt me wel een goede investering voor gemeenten, gezien de huur die ze durven te vragen èn er voor krijgen.

  2. De meeste gemeenten zijn nu al platzak, en wanneer je huizen koopt om te gaan verhuren krijg je ook te maken met het onderhoud en alle “verhuurproblemen”die je maar kunt bedenken…

  3. Huizen zijn te duur. Zit nog zo’n 35% lucht in, zeggen ze… Dus die prijzen gaan ze dan vragen aan de overheid. Zit de overheid met die lucht. Met geld van de belast… pardon … bankiers.

    Bovendien is het overheidshuizenpotje leeg nadat meneer Erik Staal alle overheidspoen heeft uitgegeven in de Londense City. Wat hem overigens een prachtige gouden handdruk van 3,5 mio heeft opgeleverd (http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/332216/Vestiatopman-Erik-Staal-kreeg-ruim-35-miljoen-euro-mee.htm) dat hij op dit moment in zijn kasteeltje op Bonaire aan het spenderen is… : http://www.bonaire.nu/2012/02/08/voormalig-vestia-topman-bouwt-villa-op-bonaire/

  4. @1: Dat is simpel. Die gemeenten die weten ook wel dat de huizenprijzen nog veel verder kunnen gaan dalen.

    Ik vind je idee wel goed hoor en ik denk dat gemeenten er ook wel voor openstaan, alleen dat ze liever nog een paar jaar daarmee wachten. Ze kunnen natuurlijk miljoenen besparen.

  5. @3 Huizen zijn te duur… blijft onduidelijk hoeveel in Japan zijn sinds eind 90 huizen zelfs met 90% gedaald. Volgens zijn huizen dankzij HRA minimaal 35% te duur, echter met krimpende economie kon dat nog wel eens een stuk meer worden.

  6. Duitsland en Nederland uit de euro. Hypotheken blijven staan in 60% gedevalueerde euro’s tegeover een harde aan de D mark gekoppelde Gulden.

  7. Dat zal niet gebeuren KTM. Gemeenten zitten al tot hun strot in de financiele problemen als gevolg van waardeloze onroerend goedprojecten, laat staan dat ze veel te dure huizen kunnen opkopen. Ik las laatst dat huizenprijzen tot 2033 nog zo’n 70 tot 80% in waarde zullen dalen. Grootste bubble van Europa?

  8. Dave: allemaal mainstream medianieuws die de realiteit voor het pleps achterhouden. Ik maakte zelf in 1986 het grapje door de onroerend goedsector en een criminele organisatie synoniem te verklaren.

  9. Waarom kunnen de huizen bezitters, voordat hun huizen verkocht kunnen woren, niet gewoon hun huizen verhuren? Kunnen ze in iedergeval hun huur penningen gebruiken om af te lossen (extra) en in hun huizen blijven.

  10. Op Xandernieuws kom ik het onderstaande tegen. Deze site is wel wat doomy dus ben wel wat argwanend naar het waarheidsgehalte van de inhoud van het artikel, maar Willem Middelkoop waarschuwde twee jaar terug al voor een dergelijk event.

    Tot 12 miljoen rekeninghouders van de Britse banken NatWest, RBS en UlsterBank kunnen al drie dagen niet pinnen of elektronisch geld overschrijven. Officieel wordt als reden een ’technisch mankement’ gegeven, maar veel Britten vrezen dat hun banken in werkelijkheid op omvallen staan. Klanten klagen dat ze geen salaris hebben ontvangen, dat ze geen betalingen kunnen verrichten en dat ze bijvoorbeeld de (ver)koop van hun huis niet kunnen afronden. NatWest en RBS hebben het ‘mankement’, dat niet veroorzaakt zou zijn door hackers, nog steeds niet opgelost.

    Miljoenen Britten zijn in grote problemen terecht gekomen omdat ze bijvoorbeeld hun boodschappen in de supermarkt niet kunnen betalen of niet kunnen tanken omdat hun pinpassen worden geweigerd. NatWest besloot hierop zijn filialen eerder te openen en langer open te houden, zodat de klanten aan de balie cash geld van hun rekeningen kunnen halen.

    De Britse krant Daily Mail publiceerde enkele pijnlijke verhalen van getroffen burgers, zoals een man die met zijn zwangere vrouw zonder gas en elektriciteit kwam te zitten, een zieke moeder die geen boodschappen kon bestellen voor haar kinderen en een vrouw die vast kwam te zitten in Venetië omdat ze haar vlucht naar huis en haar hotel niet kon betalen.

    ‘We verzekeren onze klanten dat dit probleem puur technisch van aard is en werken er hard aan het op te lossen,’ aldus een woordvoerder van NatWet. Uit de honderden commentaren bij het artikel valt echter op te maken dat de meeste Britten het niet vertrouwen en denken dat het ook met hun banken in werkelijkheid erg slecht gaat.

  11. Met deze woningmarkt voorzie ik dat door de crisis en een gebrek aan betaalbare huurwoningen dat er steeds meer mensen niet over een (passende) woning kunnen beschikken.

    De mensen willen geen restschuld van hun koopwoning, dus de prijzen blijven hoog, de banken willen en mogen geen top-hypotheken meer verstrekken (vanwege de risico’s), dus die huizen blijven te duur en steeds meer mensen komen in de huursector terecht, terwijl veel woningbouw coöperaties hun woningaanbod ook zien slinken.

    Afhankelijk van het optreden van de gemeente kan men er voor zorgen dat leegstaand vastgoed gedwongen tijdelijk verhuurd gaat worden (aka antikraak) of dat men op andere manieren aan woonruimte gaat komen, zoals tuin/vacantie-huisjes wonen, kraken, stacaravans, … Allemaal niet toegestaan, maar als je een dak boven je hoofd nodig hebt…..

  12. @Leen van Frisia

    Het schijnt dat de hele europese kapitaalmarkt eigenlijks niet meer bestaat en feitelijk alleen nog maar draait door de kunstgrepen van de ECB.
    Van de ene kant verbaasd me dit niet. Sommige grote landen hebben geen kopers meer voor hun staatsobligaties. Deze landen laten hun staatsobligaties opkopen door hun centrale bank.
    Als de werkelijke betekenis van dit nieuws doordringt op de aandelenmarkten dan zitten we zo’n beetje ook officieel in een economische depressie.
    Zoals het tot en met het najaar van 2008 alleen maar economisch beter ging vanaf WO II zal het de komende 20 jaar (of langer) alleen maar minder gaan. De andere kant van de parabool.

  13. In die zin is onwetendheid, en het hebben van hoop bij consument en beleggers wellicht beter dan het tegenovergestelde.

  14. De werkelijke daling is eigenlijk veel hoger. De enige huizen die verkocht worden zijn van hoog kwaliteit en op gewilde locaties.
    Als je kijkt op funda zal van de 270.000 ongeveer 150.000 nooit verkocht worden, voor welke prijs dan ook.

  15. Wat is nu het allerlaatste dat je met je spaargeld zou moeten doen?

    “Een huis kopen. Dat is écht het allerlaatste. In mijn vorige boek schreef ik dat er 30 tot 50% van de huizenprijs af zou gaan, maar nu neig ik meer naar dat laatste getal. Vanaf het hoogtepunt in 2008 gerekend zullen de huizenprijzen ongeveer halveren. Ik begrijp dat mensen die nog maar net een huis hebben gekocht dat niet leuk vinden om te horen, maar het is niet anders. De huizenmarkt wordt een bloedbad. Eigenlijk kun je zeggen dat de hele welvaartsstaat langzaam wordt afgebroken. Dat betekent lagere huizenprijzen, lagere pensioenuitkeringen, lagere lonen en ga zo maar door.”

    Citaat van Eric Mecking
    http://www.dekritischebelegger.nl/economie/wie-het-laatst-lacht/

  16. Zoveel domheid en waarschijnlijk afgunst. Het enige wat een waarde behoud is onroerendgoed. Een hyphotheek die elk jaar veel minder waard wordt evenals uw spaarcentjes. En u denkt dat u eurotjes straks nog iets waard zijn ? Snel een hyphotheek en straks aflossen met pm bij de hyperinflatie. Geduld is een schone zaak .

  17. @Hans Polderman
    Bedoel je met domheid de intelligentie op deze site?
    Je bericht lezende doet mij afvragen of jij een makelaar bent…
    Je al afgesloten hypotheek wordt niet minder waard Hans, dat is enkel de waarde van je huis, je schuld blijft gelijk, gevolg, restschuld. Hyperinflatie kan een gevolg zijn inderdaad, maar dat hoeft niet… Als ik al een huis ga kopen is dat net over de grens (waar de prijzen niet zo nep en vol lucht zijn), en ik wacht wel met kopen als de prijzen net weer gaan stijgen, geduld is inderdaad een schone zaak….

  18. Ik denk dat er heel wat miljonairs snel onroerend goed gekocht hebben voor cashflow. Bang dat de euro ging instorten en hun vermogen ging verdampen. Dit blijkt volgens mij ook uit de aantal verstrekte hypotheken die flink gedaald is. Ik bezit ook tien keer liever stenen dan papiergeld, ook al liggen de prijzen nu nog veel te hoog. Huizen zullen nooit compleet hun waarde verliezen , geld kan dat wel.Een huis kopen en verhuren levert overigens ook meteen cashflow op. Ook in een nieuwe valuta

  19. @21 Het voelt alsof u net een huisje heeft gekocht. Onroerend goed behoudt zijn waarde nu dus [b]niet[/b]. De waarde daalt. In euro’s, dollars én in goud.

  20. Rutte wil graag,met Merkel,de lonen flink drukken door bbl ers op de arbeidsmarkt neer te zetten.Deze krijgen zakgeld en veeeeel te weinig om eeb hypotheek af te sluiten.Inmiddels laten we de ervaren werknemers afvloeien en straks met versoepeld ontslag de laatste rondne doen.We zijn een 2 de India geworden,een 3 de wereld land.Uw dure huizen=bezit verdampt met de dag wanneer U de liberale hun gang laat gaan.Aan U de keuze,dames en heren.

  21. Wat waarde behoudt Zijn onroerend goed.(en goud zilver rare metals). Of dat nu grond of een huis is maakt niet uit.
    Dat huizen prijzen blijven dalen is van weinig belang .
    Papier geld is de looser. Zeker als het die Euro is. Beter in stenen en grond geinvesteerd als schuldmunt.
    O.a omdat ze geen reservemunt is. Dit redt die dollar.

    Die euro wordt met schuld op schuld op schuld volgestouwt.
    Koop daar maar een huis van. Met een schuldmunt koop je concrete materie.
    Huizen en grond blijven goed liggen in relatie tot .
    Huizen en grond zijn al schaars en worden alleen maar schaarser .
    Je kan een lijn met rare metals er zo naast zetten en zie veel overeenkomsten . Betere investering als goud. (Niet als zilver e. a. )

  22. @Hans, ik denk niet dat je het gaat lukken. Denk maar niet dat tijdens hyperinflatie je loon door je werkgever wordt aangepast. Jij blijft dat huidige loon behouden, wat steeds minder waard wordt. Omgekeerd evenredig kan je dan beter nu goud en zilver kopen en mocht hyperinflatie dan toeslaan los je je hypotheek na 1 maand af.
    Ik weet het, we hoeven geen hoge dunk te hebben van onze politici, maar ik ga er vanuit dat een land als Duitsland een Weimar 2.0 wel zal proberen te voorkomen, kosten wat kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: