De impact van complottheorieën: intrede nieuw tijdperk van de grote verwarring

Ook op dit discussieplatform ontkomen we er niet aan. Met de regelmaat van de klok worden in de verschillende reacties door commentatoren linkjes geplaatst naar andere sites en youtube-filmpjes met soms best wel interessante informatie. Maar niet altijd. Een link zou de lezer uitgebreider kunnen informeren over het onderwerp dat wordt behandeld in de gepubliceerde column. Juist dat maakt het nog meer interessant en toont gelijk het verschil aan met het medium televisie dat nogal eenzijdig informeert.

De tijd staat niet stil

Zouden de traditionele radio en TV ingehaald worden door het medium internet met z’n ontelbare mogelijkheden, zoals sociale media(Facebook), de google-apps, YouTube, ontelbare blogs en websites, de mailbox, Whatsapp, en veel andere digitaaltjes? Voor mij niet meer een vraag, maar een bewijs dat we in een overgang zitten naar een nieuw informatica- en informatietijdperk. De ‘google-auto’ met zijn futuristische denkers als Elon Musk, Bill Gates, wijlen Steve Jobs, wijlen Stephen Hawking en nog vele andere wetenschappers die de wereld al behoorlijk hebben veranderd. We staan er bij, kijken er naar en ontkomen niet aan de veranderingen zoals de mens al sinds zijn aanwezigheid op deze aardkloot meemaakt. De tijd staat niet stil, alleen de mens die ouder wordt.

“Is Corona een complottheorie?”

Het is een normaal proces dat de toekomst meebeweegt met de jeugd en de senioren meer vasthouden aan het oude vertrouwde. Een logisch ontwikkeling waardoor er altijd een soort van evenwicht is tussen revolutionaire ontwikkelingen en de traditionele verworvenheden. We zoeken onze weg in een wereld die niet stil staat waarbij de mogelijkheden van communicatie vooral in dit vrij nieuwe digitale tijdperk ongelooflijk talrijk zijn. Bijna niet te volgen. Maar dat is dan mijn persoonlijke mening van een gepensioneerde die meer bezig is met het proces “ouder worden.” Er wordt wat meer terug gekeken in het verleden terwijl de leergierige jongere generatie vooruit kijkt naar een verwachtingsvol nieuw tijdperk. Gelukkig maar dat we nog jeugd hebben, ze zijn onze toekomst. Alleen is het jammer dat ze qua aantallen in de minderheid raken. Door de grote vergrijzing van voornamelijk de westerse democratieën raakt de verhouding senioren/junioren uit balans. Iets teveel senioren die interen op hun reserves en iets te weinig jongeren die sparen voor hun toekomst. Met andere woorden, we raken uit een financieel evenwicht. Of zou het Corona zijn die bezig is om de boel weer wat in evenwicht te brengen? De verhouding tussen teveel ouderen en te weinig jongeren. Zou het dan toch? Dat Corona ‘bewust’ zijn rondje maakt over onze aardkloot. Dat er een zogenaamde ‘oversterfte’ nodig is op zijn tijd? En dat is wat ik bedoel, hier maak ik Corona tot een complottheorie.

Je hebt wetenschappers en ‘wetenschappers’

Het is om gek van te worden. De ontelbare complottheorieën die inmiddels via het internet over ons worden uitgestort. De lezers hier, die behalve een bezoekje aan Biflatie.nl, ook de bezoekers zijn op YouTube en andere alternatieve internetmedia. Mensen die thuis ook naar de TV kijken, naar de praatprogramma’s die voornamelijk over Corona gaan en de gevolgen voor onze gezondheid en economie. Mensen die zoveel theorieën en discussies voorbij zien komen dat ze niet meer weten wat wel waar is en wat niet. Feiten en meningen worden ter discussie gesteld door diverse onafhankelijke onderzoekers die met hun onderzoeksresultaten de theorieën van overheidsinstituten in twijfel trekken. Daarbij vliegen via YouTube de complottheorieën ons om de oren. Onlangs zag ik dit interview voorbij komen van rapper Lange Frans. Ik geef hier de link voor de nieuwsgierige lezer. U mag zelf met al uw nuchterheid bepalen wat u er van denkt. Ik vind het opvallend dat toch al meer dan 370.000 kijkers dit lange interview hebben bekeken. Misschien een paar minuten, maar toch. Het zijn natuurlijk controversiële onderwerpen die soms in extase worden besproken. Toch zet het zelfs een nuchter denkend mens als ondergetekende aan het denken. Zou er een kern van waarheid in zitten in het betoog van die Janet Ossebaard. Of loeit zij als een koe zonder baard? Ja, ook deze ongeremde vergelijking stemt toch nadenken, net als de beweringen van deze dame die toch ook wetenschapper is.

Is Corona een hoax?

Wat ik met mijn eigen betoog wil zeggen is dit. Hoe moeilijk is het wel niet om een juiste mening te vormen, dan wel om de juiste weg te bewandelen als het gaat om de enige goeie. Wat is de echte waarheid. Wat zijn echte feiten, wat zijn echte bewijzen. Wij lezers willen graag een juiste conclusie trekken en dat moeten we doen vanuit een brij aan informatie die over ons heen wordt gestort. Wat is nu de keiharde werkelijkheid als er geen recht wordt gesproken. We moeten niet vergeten dat nogal wat onafhankelijke wetenschappers graag hun onderzoeksresultaten wereldkundig maken via de alternatieve media. Zonder dat er overkoepelende wetenschappelijke organisaties, zoals bijvoorbeeld de WHO of een rechterlijke macht, er zich over hebben kunnen uitspreken. Dat maakt het knap lastig om de coronapandemie zomaar als een grote hoax aan te merken, zoals veel onderzoekers wat graag willen beweren. Maar raak ik hierdoor van slag? Ik denk het niet. Waar ik altijd naar kijk is hoe de massa zich beweegt. De massa kijkt niet echt massaal naar de virologen en IC-managers, zoals de “Osterhausjes” en de “Ernst Kuipertjes” in de talkshows. Soms een piek van 1 miljoen kijkers maar wel afnemende aantallen. En er wordt niet massaal gekeken naar de filmpjes van ‘alternatieve’ wetenschappers op Youtube. De massa loopt meestal achter de feiten aan. Gelukkig maar anders zou er totale paniek uitbreken.

Stil plekje op de hei

Gelukkig maak ik zelf ook deel uit van de massa en vertoon ook ik kuddegedrag. Ik graaf mij niet in voordat ik zeker weet dat de bom valt. Maar ja, dan ben ik te laat, zo zal de wakkere lezer melden in zijn commentaar. Weet u het nog? Ik niet. Gelukkig ben ik geen wetenschapper, en geen betweter. Ook heb ik geen slapeloze nachten en slaap ik zelfs bij 30 graden slaapkamertemperatuur, al is het een uurtje korter. Ik volg zowel de berichten op de mainstream media alsmede op de alternatieve media. Misschien mag ik hier wel waarschuwen voor dubieuze alternatieve ´nieuwssites´(?) zoals Xandernieuws. Ik plaats maar geen link, zoek het zelf lekker uit. Maar vraagt u zich af of ik die site volg, dan zeg ik inderdaad ja. Af en toe lees ik een artikel. Op die manier weet ik wat er zoal rondzingt op het internet, en zo volg ik er meer waarbij ik mijn bedenkingen heb. Puur om te weten hoe we worden geïnformeerd door de veelheid aan alternatieve nieuwssites. Ik plaats ‘hun’ informatie in de context van de berichtgeving van de MSM. En dan denk ik: “woonde ik maar in een hutje op de hei zonder internet en zonder TV.” Daar waar je leeft van dag op dag en kijkt naar hoe de wind waait, wanneer de wolken regen brengen en de zon je moestuintje de nodige zonnestralen biedt. Ach, wat doe ik hier nog. Ik zoek een stil plekje op de hei. Ik wens u het allerbeste.

Groet van Gerrit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.