De impact van het Coronavirus/Covid 19 op de wereldeconomie

Met een crisis die nog lang niet bedwongen is of onder controle, is het nog te vroeg om de negatieve invloeden op de wereldeconomie te meten. Wat we wel kunnen doen is dit virus vergelijken met vorige ernstige gezondheidscrises. Hoe hebben die de diverse economieën van de wereld beïnvloed? Dat zijn dan de Aziatische vogelgriep van 2004. Het SARS virus van 2002/2003. De Hongkong griep van 1968/1969. En de Spaanse griepepidemie van 1918. Dat is wat de Wereldbank deed. Daaruit zijn enkele scenario’s af te leiden, en die zijn niet echt fraai…

‘Topje van de ijsberg’

We spreken dan van een pandemie oftewel een wereldwijde epidemie. De WHO, Wereld Gezondheids Organisatie heeft de term nog niet in de mond genomen officieel. Maar haar omschrijvingen en waarschuwingen liegen er niet om. ‘The World Health Organization admits the coronavirus death toll of 910 could be the “tip of the iceberg” as it spreads rapidly beyond China.’ ‘WHO says coronavirus ‘very grave threat’ to planet.’ Een erg grote bedreiging voor de planeet. Hoeveel duidelijker kun je zijn? Zelfs de Federal Reserve, die massieve pilaar onder de aandelenbeurzen, waarschuwt; ‘Coronavirus: Federal Reserve warns outbreak ‘a new risk’ to US outlook.’ Let op dat ‘new’ of ‘nieuw’ risico! Het originele rapport van de Wereldbank kunt u trouwens hier volledig inkijken (pdf). Nu wat genoemde mogelijke uitkomsten van een wereldwijde epidemie betreft.

Zeer erg…

Wordt het Covid 19 even erg en ingrijpend als de epidemie van 1918, zal de wereldeconomie met 3 procent krimpen. Om een vergelijking te maken met de Kredietcrisis van 2008: ‘global GDP contracted by 0.1 per cent in 2009, with advanced economies shrinking 3.4 per cent and developing markets expanding by 2.9 per cent.’ Dat betekent 30 keer erger!!

…of niet zo erg

Wordt het Coronavirus een epidemie zoals het SARS virus van 2003? De vergelijking ligt moeilijker omdat dit beperkt bleef tot China en de omliggende landen. Toch werden de gevolgen over heel de wereld meer of minder gevoeld. ‘For the whole of that year, air travel declined 75 per cent between Hong Kong and China while retail sales dropped some 15 per cent in the mainland.’ Het beschikbaar inkomen voor de Chinezen daalde met 20 procent. Maar in haar geheel schaafde deze crisis ‘slechts’ 1 procent van de Chinese groei af. Vermogensbeheerder Picet uit Zwitserland: ‘Such a recovery would be less likely in the event of a full-blown flu pandemic, which typically lasts a year or so.’

Russische Roulette

In ieder geval wordt zowat overal in de commentaren van kenners gesteld dat Covid 19 in februari 2020 reeds ernstiger is dan het SARS virus. Er is ook het grotere belang van China anno 2020 vergeleken met toen. Dat ligt vandaag op 15,4 procent van de wereldeconomie. Tegen in 2003 slechts 4,4 procent. Plus er is eveneens de Chinese consument. ‘China’s consumer spending now accounts for a bigger proportion of domestic and world growth. Which means the impact of a decline in household expenditure could be far greater this time round.’ Samengevat als onze two Satoshi’s opinion: China produceert sowieso minder, deze eerste maanden van 2020 en wie weet voor hoe lang nog. En China consumeert minder, idem dito. Wie waagt zich in deze context aan Russische Roulette door nog verder te participeren aan de beursgekte…

11 reacties

 1. Niet minder dan 60% van de Duitse export(!) is afkomstig uit China.
  Geïndustrialiseerde (westerse) landen zullen hun lageloneenproduktie én de daarmee samenhangende milieuvervuiling ‘naar huis’ zien komen als er werkelijk structureel stront aan de knikker is in het Verre Oosten.

  Gaat een wensdroom van de Amerikanen in vervulling, maar zal m.n. de Europese economie (en het klimaatbeleid) met de handen in het haar zitten (evenals de consument).

 2. Stel dat Covid-19 minstens net zo erg wordt als de Spaanse Griep van 1918, hoe hard zal onze eigen economie dan wel krimpen? En wat zal er met onze zorgstelsel en onze zorgpremies gebeuren, mocht het coronavirus ons land keihard treffen? Wanner vooral chronisch zieken, gehandicapten en zorgbehoevende ouderen massaal aan dit virus zullen overlijden, is de kans groot dat de zorgkosten daarna veel lager zullen worden. Is dit virus soms speciaal ontwikkeld om van de vergrijzing af te komen?

  1. Ik geloof niet in en ik denk ook niet in doemscenario’s. Alle berichten over biologische wapens etc. laat ik voor wat het is. Dat klinkt misschien tegenstrijdig met mijn eigen voorspellingen waarin ik mindere tijden aankondig. Maar dat heeft alles te maken met mijn manier van tegendraads denken dat is gericht tegen het algemene positieve wensdenken van voornamelijk beleidsmakers en bankeconomen. Neem nou dit bericht in de Telegraaf, de echte MSM: https://www.telegraaf.nl/financieel/894777528/bbp-groei-neemt-af-nog-geen-recessie-wel-onzekerheid Citaat: “……..Het is allemaal minder uitbundig, maar de groeivertraging zat er langer in en we zien nog geen omslagpunt voor economisch mindere tijden.” Weer zo’n bericht met een waarschuwing dat het wat minder wordt maar voor de rest valt het wel mee.

   Ik denk zelf macro-economisch en zie dat er momenteel teveel negatieve signalen zijn. Een geheimzinnig virus, een al eerder ingezette groeivertraging in de EU, een dalende euro, inzakkende Europese industrie, rentestandaard in EU op historisch dieptepunt, enzovoort, enzovoort. Kortom, iets teveel van het goeie, eeehh, nee van het slechte.
   Een ongeluk komt zelden alleen. Ik observeer ’s morgens de financiële markten en zie dat deze weer een afwachtende houding aannemen. Niet dramatisch dalen op al dat negatieve nieuws, nee gewoon afwachten op de aankondiging van een nieuwe QE van de FED en een konijn uit de hoed van madame Lagarde. Dus weer een injectie voor onze verslaafde beleggers. Totdat uiteindelijk de balansen van centrale banken ontploffen door opkoop van slechte leningen. Hoe lang kan dat duren? Dat is waar we op moeten letten. Dan gaat het mis en krijgen we het eindspel. Niet zo’n leuk monopolyspelletje met de bank als verliezer.

   De rest mag iedereen zelf invullen. Ik houd het oppervlakkig en zeg een systeem reset. Maar een virus ontwikkeld om van mij af te komen acht ik onwaarschijnlijk. Als AOW’ers met een pensioentje zijn we met zovelen. Ik haal elk jaar de griepprik bij mijn huisarts. Staat een lange rij mensen bij de voordeur. De assistente heeft dan 2 soorten spuiten, eentje voor AOW’ers en eentje voor de rest. Dat wordt dan een lange file zwarte ligtaxi’s bij de achterdeur.

   1. Oké. Geen doemscenario’s en vooral geen complottheorie: hoe realistisch is dat, als de hele kluit wordt ‘gemasseerd’ en gemanipuleerd? Als de ‘haves’ -tot op het bot verdeeld- onderlinge afspraken maken en kartels vormen om hun bezit te conserveren, waarbij het doel alle middelen heiligt?

    Dat is geen complottheorie, maar complotpraktijk. Je beschrijft het zelf bijna elke
    dag, de gekleurde onzin in de MSM ten spijt.

    (Macro-)economie heeft geen geweten, je kunt er letterlijk alles aan ophangen, ook de gangsteroorlog in het casino. En de miljoenen
    onschuldige slachtoffers, wereldwijd, door geo(grondstoffen)politiek, selectieve wapenhandel, opstanden, sektarisch geweld en zelfs z.g. ‘ontwikkelingshulp’.
    ‘Moral hazard’, zoals ook de gigantische schulden en risico’s die achteloos als ‘bijkomende schade’ worden achtergelaten voor deze en volgende generaties. Letterlijk niets is heilig ter bescherming van de
    geldbuidel.
    De bom tikt, terwijl sommigen blijkbaar nog denken dat de goede fee voorleest uit een spannend jongensboek. Wake up!

 3. Op https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/china-city-declares-martial-law-over-virus-outbreak-u-s-military-ordered-to-prepare-for-pandemic-duty-containment-china-factories-to-remain-closed-to-at-least-may-1-stock-and-corporate-doom “CHINA CITIES DECLARE MARTIAL LAW OVER VIRUS OUTBREAK; U.S. MILITARY ORDERED TO PREPARE FOR PANDEMIC DUTY – “CONTAINMENT” – CHINA FACTORIES TO REMAIN CLOSED TO MAY 1 – STOCK AND CORPORATE DOOM”:

  Economically, disaster is now taking place: Supply chain disruption from lack of China manufacturing will bring corporations to Bankruptcy now that China has announced factories will NOT re-open until at least May 1, 2020. The US Stock Market is likely to be completely wiped out; may not even exist in 3 months. Banks? Don’t ask.

  China now says the re-opening of its major factories will not take place until at least May 1.

  This means not much of anything is being assembled or manufactured in China. That means companies around the world will begin to suffer product and parts shortages and outages. This translates into layoffs, and corporate Bankruptcies.

  Stocks will plummet as the supply chain disruption spreads and companies are forced into bankruptcy. One Stock Broker confided to me “There might not even BE a stock market in three months.”

  Oh, and retail stores? They’re aleady running out of products and cannot get new supplies because China is offline. So if you don’t have the stuff you need until May 1 or thereabouts, you’d better get it quick before it’s all gone.

  Dit is wel erg angstaanjagend, of dit bericht van Hal Turner Radio Show waar is, daar heb ik sterke twijfels over. Zulke berichtgeving op alternatieve nieuwssites wakkeren angst en paniek alleen maar aan. Mocht dit bericht echt waar zijn, dan is de complete inéénstorting van het huidige financiële, monetaire en economische systeem op korte termijn een feit.

  Het probleem met zo’n virus is dat het complete overmacht is, waar geen enkele overheid, dan wel centrale bank er wat aan kan doen door bijv. stevige bezuinigingen, economische hervormingen, kwantitatieve verruiming, enz.

  1. Wees voorzichtig met berichten van: Harold Charles “Hal” Turner is een Amerikaanse extreemrechtse politieke commentator uit North Bergen, New Jersey. Turners gezichtspunten omvatten typisch Holocaustontkenning, samenzweringstheorie, witte suprematie, en omvatten oproepen voor moord op overheidsfunctionarissen. (wikipedia)

   1. Xandernieuws kan er ook wat van, is ook nogal complotterig. Tijdens een crisis als de huidige om zich heen grijpende Covid-19 uitbraak, blijf ik daar liever bij weg.

  1. Lees ook dit bericht op Zero Hedge: https://www.zerohedge.com/economics/china-has-ground-halt-ground-indicators-confirm-worst-case-scenario#comment_stream De bank Morgen Stanley geeft heel deugdelijke verklaring. Aan de hand van realtime metingen van Chinese vervuilingsniveaus in de grote steden kan men zien dat fabrieken nauwelijks uitstoot genereren en dat er nog heel weinig autoverkeer is. Dus is er nog altijd bar weinig productie. Toch geloven beleggers er nog in. Eerst was er enige nervositeit op de beurs maar die waaide over. Men wacht op actie van de ECB en FED. Bedrijfswinsten tellen niet meer. Lijkt mij heel zorgelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.