De Inflatie in Zimbabwe stijgt weer

0

Na een decennium van hyperinflatie, waarbij de prijzen naar ongekende hoogte stegen, nam Zimbabwe in januari afscheid van de Zimbabwaanse Dollar. Daardoor was het ook gedaan met het net geïntroduceerde ‘100 Billion Dollar’ biljet. In de afgelopen drie jaar is de economie van Zimbabwe met meer dan 40% gekrompen. Eind 2008 werd de inflatie op jaarbasis geraamd op 230 miljoen procent, doch onofficieel was de inflatie ongeveer 80 miljard procent per maand.

100 billionVanaf begin dit jaar worden de inflatieberekeningen in Zimbabwe gebaseerd op de US Dollar en de afgelopen maanden heeft Zimbabwe te maken met negatieve inflatie. Het geld in Zimbabwe werd na jaren van waardevermindering opeens meer waard.

De Zimbabwanen kunnen immers geen echte Dollars creëren. In mei was er nog sprake van 1% deflatie, maar de geldontwaarding lijkt weer te zijn begonnen. De maandelijkse inflatie in Zimbabwe kwam in juni uit op +0,6%. Wat opvalt in Zimbabwe is dat juist de prijzen van levensbehoeften daalden (-1,26%, tegen -0,84% in mei) en de prijzen van andere goederen stegen (1,45%, tegen -1,05% in mei). Maar ondanks de lagere voedselprijzen, kunnen weinig mensen zich een bezoek aan de supermarkt veroorloven. Niet zo vreemd met een werkloosheidspercentage van 94%…

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.