De inflatie stijgt in de VS, het VK en Zuid-Afrika

0


De zogenaamde kerninflatie, waarbij de prijs van voedsel en brandstoffen niet in de inflatiecijfers worden meegerekend, is in Amerika op maandbasis met 0,1% gestegen. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 0,8%. In de VS wordt zo’n beetje alles goedkoper behalve het voedsel en de energie. Dat is ook terug te zien in de normale inflatiecijfers. De consumer price index, dus de algemene inflatie steeg op jaarbasis met 1,1% en ten opzichte van de voorgaande maand stegen de prijzen 0,1%. Een jaar geleden bedroeg de Amerikaanse inflatie nog 2,7% op jaarbasis. Ben Bernanke is als de dood voor kerndeflatie en houdt zijn hand dicht in de buurt van de geldprintknop. De index voor de voedselprijzen steeg 1,5%, dit kwam onder andere door de prijsstijging van eieren (+6,6%) en door de prijsstijging van vers fruit (+2,0%). De gemiddelde huur en vliegtuigtickets stegen beide met zo’n 3%. De energy index kwam bijna 4% hoger uit. Het levensonderhoud wordt dus duurder en tegelijkertijd dalen de prijzen van electronica en dergelijke.

Buiten de VS stijgen de prijzen nog iets sneller. Zo bleek dinsdag dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk sneller dan verwacht was gestegen naar 3,3% in november. Ook in het VK waren de hogere prijzen van voedsel en dranken de boosdoener. Ook steeg de prijs van kleding en meubelen. De inflatie ligt momenteel wel flink te hoog voopr de Britten, want de Bank of England hanteert een inflatiedoelstelling van 2%. De centrale bank gaat er van uit dat de inflatie naar 3,5% kan stijgen in het begin van 2011. De rente staat echter nog op 0,5%, het laagste punt in de geschiedenis van de centrale bank van het VK. Zou er een renteverhoging in het verschiet liggen?

Dan door naar Zuid-Afrika. Daar bereikte de inflatie in september het laagste punt in de afgelopen vijf jaar. Maar de inflatie is weer stijgende. Van 3,2% in september naar 3,4% in oktober, naar 3,5% in november. Een jaar geleden lag de Zuid-Afrikaanse inflatie nog rond de 6% en 24 maanden geleden had Z-A nog te maken met 10% inflatie. De producentenprijs inflatie (producer price inflation) nam af van 6,4% in oktober naar 6,2% in november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.