Dagelijks schrijven we op Biflatie.nl over de situatie in Griekenland en helaas zal dit nog enige tijd aanhouden. Het land dat eigenlijk stilletjes de nek wordt omgedraaid, is speelbal geworden van politici en bankiers. Persoonlijk ben ik van overtuiging dat het in het belang van de Grieken en de rest van Europa is om een harde default mee te maken. Op deze manier zal het land zeker in chaos terecht komen, maar heeft het ook eerder kans op een nieuw begin. Het land kan hierdoor, net als IJsland, de weg naar herstel inzetten in plaats van jarenlang afglijden waardoor alle hoogopgeleide jongeren het land zullen verlaten.

De strijd die op dit moment wordt geleverd achter de schermen is daarom zeer belangrijk zijn. Donderdag 8 maart om 8 uur ‘s avonds wordt namelijk bekend hoeveel obligatiehouders vrijwillig zullen instemmen met de nieuwe voorwaarden die zijn afgesproken tijdens de onderhandelingen. Gisteren kwam al naar buiten dat 12 grote banken, waaronder bekende banken als ING en Deutsche Bank, instemmen met het afstempelen van Griekse schulden. Dit is slechts 20% van het totaal en zal daarom pas het begin zijn van obligatiehouders die instemmen met de nieuwe voorwaarden.


Het percentage die hiermee instemt is van groot belang voor dit alles. De Franse bank BNP Paribas heeft een interessante chart gemaakt die duidelijk laat zien wat de verschillende kansen voor Griekenland zijn. Één van de belangrijkste vragen die de komende dagen/weken beantwoord zal worden gaat dan ook over de Credit Default Swaps. Zullen deze “kredietverzekeringen”, waar de term “verzekering” eigenlijk niet past bij het contract wat eraan hangt, dan eindelijk uitbetaald worden? Volgens BNP is de kans daarop zeer groot, al zal er in de komende weken pas echt een sluitend antwoord op kunnen worden. Aangezien hedgefunds steeds actiever bezig zijn met het opkopen van Griekse staatsobligaties om een deal te blokkeren is het goed mogelijk dat men niet tot een volledige participatie komt. Dit blokkeert de deal en kan zorgen voor korte termijn chaos.

Het vorige besluit van het ISDA op 1 maart jongstleden om de toenmalige deal niet als een default te bestempelen was volgens de meeste een verwachte beslissing. De aankomende deal lijkt echter niet te kunnen ontkomen aan het lot. Al is het maar om enig geloof in ISDA (pdf alert) te kunnen behouden. Het zou de geloofwaardigheid van het instituut alleen maar op het spel zetten. In de tussentijd stijgen de rentes van PIIGS obligaties weer flink. Terwijl we 6 maart nog schreven over het feit dat de rente van de Griekse één jarige staatsobligatie de 1000% was gepasseerd, is de rente een dag later inmiddels gestegen tot 1114%. The chaos continues.

Wilt u meer te weten over alle aspecten rondom een eventueel default van Griekenlandt dan raad ik deze, deze en deze links aan. Mustreads voor de geïnteresseerde volgers van de Griekse eurocrisis. Natuurlijk binnenkort ook meer over economische crisis in Griekenland op Biflatie.nl.

4 reacties

  1. Een keiharde faillisement van Griekenland zal het Europese financiële systeem compleet verwoesten, waardoor banken massaal omvallen, en geld zijn waarde verliest. Met als gevolg een enorme sociale chaos!

  2. @M: Nou nou, laten we het van de andere kant bekijken. Een val van griekenland houdt in dat andere munteenheden weer terug komen gedevalueerde worden, zodat eceonomie op gang komt. en een opslitsing van de eurozone, wat al veel eerder had moeten gebeuren. Dit kan ook juist positief zijn op iets langee termijn, helemaal als je naar amerika kijkt, Dat is pas zelfmoord daar met al die schulden.

  3. @M / #1
    Mee eens. Ik heb een tijdje gelden een reactie op zaplog geplaatst met als credo “leer denken als een bankier”.

    Als we er van uit gaan dat het balanstotaal van een bank gedekt wordt zo’n 3 a 3,5% eigen vermogen, dan moet je alle bedragen die in de pers genoemd worden met een slordige factor 30 vermenigvuldigen om de impact op de uitleencapaciteit van een bank te kunnen beoordelen.

    De Griekse 400 miljard representeert dan opeens een “probleem” van 12.000 miljard. Kijk, dan zou ik ook nerveus worden.

    En die 3-3,5% zou wel eens aan de positieve kant kunnen zijn, gezien de overwaarderingen van onroerend goed op de banken balansen. Als daar op afgeschreven moeten worden, berg je dan maar.

    Overdreven? Denk dan hier over na.
    ING met een balanstotaal van 1.200 miljard dreigt om te lazeren. De overheid springt bij met een bedrag van om en nabij de 15 miljard en hokus, pokus, pilatus, pas: ING is opeens weer een “gezonde” bank…

    Anders gezegd, je hebt als privépersoon een probleem van 120.000. Deurwaarders en incassobureau’s aan de deur, kortom ellende alom. Een familielid helpt je met 1.500 en plotseling ben je weer volledig kredietwaardig en ga je verder financieel gezond door het leven. Is er iemand die daar in gelooft?

  4. Mooi gezegd, Japie.
    Waarachtige woorden.

    Van mij mag je trilnicht Jaap Knots vervangen, en wel per direkt !

    Weer een landverrader minder … dat kan nooit kwaad …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: