Dixit Doug Casey; Amerikaans schrijver, speculant en oprichter/voorzitter van Casey Research. Is hier een party pooper aan het woord of een ware visionair? Want Casey durft zelfs te stellen: ‘The U.S. economy is a house of cards, built on quicksand, with a tsunami on the way.’ Ach, en de aandelenbeurzen zetten net een all time record neer? Jawel, net daarom zegt Casey. En om nog een aantal andere reden zijn ze, we aan het einde van een economische cyclus gekomen. Misschien komt ook Doug Casey in die geschiedenisboeken. Als de man die voorspelde dat ’t, aan de vooravond van 2020, alleen maar slechter gaat worden. En dan bedoelt hij: véél slechter…

Depressie

Die economische toestand, ons aller toekomst, dus voeg er gerust een ‘f’ aan toe, definieert Casey (Zerohedge) als volgt:


A period of time when most people’s standard of living drops significantly.

A period of time when distortions and misallocations of capital are liquidated.

A period of time when the business cycle climaxes.

De Grootste Depressie

Geen populair onderwerp, of eigenlijk wel hoor, maar niemand leest erover met plezier of vermaak. Eigenlijk lezen en horen we dit liever allemaal niet. Het is veel fijner, meer relaxed, meer feelgood om te blijven denken dat dit eeuwig zo door kan gaan. De schuldenballon gewoon altijd maar groter kan blijven worden. Dat onderwerp is die Grootste Depressie waarover een andere economisch commentator het al een hele tijd heeft, Gerald Celente. ‘How To Protect Yourself Against The Greatest ‘Depression’ Coming Soon with Gerald Celente’:

Wanneer het doek valt

Doug Casey: ‘We’re now at the tail end of a very long, but in many ways a very weak and artificial, economic expansion. At the same time we’ve had one of the strongest securities bull markets in history. Both are the result of trillions of new dollars created over the last decade. Right now very few people are willing to consider the possibility of tough times—let alone The Greater Depression.’ Celente: de VS heeft nog ruimte om de rente te verlagen en zal dat ook doen. Tot aan de Presidential Reality Show. De herverkiezing van Donald Trump. Rekken, tot de rek er volledig uit is dus. Dan is het game over. Het doek van de Show valt.

Gerald Celente: ‘Nog nooit meegemaakt in 40 jaar’

In mijn 40 jarige carrière als trendvoorspeller heb ik wat nu gebeurt en staat te gebeuren nog niet gezien, zegt Celente. Casey expliceert verder: al het kunstmatige, nieuwe geld, dollars voornamelijk, druppelt door naar de zakenwereld. Deze wordt gestimuleerd om haar businesses te overschatten, de vraag dus. Daarom investeren zakenmensen en ondernemers meer, te véél. Nemen ze meer personeel aan, tevéél. (Werkloosheid in de VS op historisch laagtepunt, herinner u!) Aan de andere kant heb je de vraag, de burgers. Zij spenderen meer, tevéél, en sparen steeds minder, of helemaal niét. Plus: let erop dat dit alles gebaseerd is op geléénd geld! Aan beide zijden. Dit gaat goed tot…het niet meer goed gaat.

Geldhoeveelheid, prijzen en rente

Casey: ‘It all looks pretty good, until retail prices start rising as a delayed consequence of the increased money supply, and interest rates skyrocket to reflect the depreciation of the currency.’ Daar heeft hij een belangrijk punt. De geldhoeveelheid stijgt, ergo prijzen stijgen, ergo rente stijgt. Dat moet u toch ook al gemerkt hebben, beste lezer, stijgende prijzen, nietwaar? Ondergetekende in ieder geval zeker. En dan, vervolgens, wordt het naar, eng, pijnlijk, angstaanjagend. Alles ook ‘onverwacht’ altijd! Hoewel u dit toch maar weer leest, Biflatie er al tot in den treure over heeft geschreven, en Gerald Celente reeds een jaar geleden aldus waarschuwde.

Erger dan De Grote Depressie (jaren’30)

Doug Casey: ‘Rather than let the market adjust itself, government typically starts the process all over again with a new and larger “stimulus package.” The more often this happens, the more ingrained become the distortions in the way people consume and invest, and the nastier the eventual depression.’ Dat merken we ook duidelijk. De Federal Reserve pompt, in totale wanhoop, à rato van honderden miljarden dollars nieuw geld in de economie. Een QE die we absoluut géén QE mogen noemen, zoals ze zelf zegt (?!) ‘This is why I predict the Greater Depression will be … well … greater. This is going to be one for the record books. Much different, much longer lasting, and much worse than the unpleasantness of 1929-1946.’

13 reacties

  1. Zojuist het filmpje van Celente op Youtube aangeklikt. Heeft maar 5.072 views tot op dit moment. Dat betekent dat maar 0,00000000001 procent van de wereldbevolking zich druk maakt over de onzekere toekomst. Laten we dat vooral zo houden!

  2. Die aex gaat binnen nu en 2 jaar naar 700 punten.
    Ik zie nog geen crisis opdoemen aan de horizon. Wat me wel opvalt, is dat je met een inkomen van 2000 netto maandelijks al geen woning meer kan kopen in grote delen vh land.
    Wat me ook opvalt, is dat het leven een stuk duurder is geworden de laatste 10 jaar.
    Wat me ook opvalt, is dat we nog nooit zo’n hoge belastingdruk hebben gehad.
    Wat me ook opvalt, is dat elke inkomensgroep klaagt dat ze meer inkomsten nodig hebben.
    En toch…
    Ik zie nog geen economische crisis aan de horizon verschijnen…

    1. En dat komt juist door de lage rente van de laatste jaren. Daardoor gingen huizenprijzen door het dak. En ook de AEX door het dak. Ik zie de AEX niet naar 700 gaan. Ik zie al meer twijfel in de markten. En ik zie meer analisten dan ooit tevoren die negatief zijn in hun verwachtingen. Kan ook niet anders. Nu de rente in Europa al een tijdje op nul staat en zelfs negatief bij de ECB en op meer dan de helft van de Europese staatsleningen.
      Dat betekent een enorme bubbel in aandelen en vastgoed. Geld bij de bank rendeert niet meer en juist de vermogenden zien dat hun beleggingen meer rendement opleveren dan ooit tevoren. Dividend plus winst bij verkoop.

      De massa, die in aantallen mensen een grote meerderheid vormt, kan niet anders dan hun spaarzame tegoeden aanhouden bij de bank waar ze juist op interen. De economie moet het hebben van de massa. Steeds meer mensen houden van hun modale inkomen van net iets boven de 2000 netto niets over. We zien ook de economische groeiverwachtingen dienovereenkomstig dalen. Economische groei komt bij de massa vandaan. Alleen de massa geeft massaal hun geld uit. Niet de elite, die zit boven op hun geld wat grotendeels is belegd. In dure villa’s en in effecten.

      Dit langzame proces van inzakkende groei gaat gelijk op met de dalende rente en stijgende schuldenberg van de laatste jaren. Dat is wat mij opvalt. Het keerpunt van groei naar krimp zal waarschijnlijk in 2020/21 komen. Dan gaat ook de grote vergrijzing toeslaan met kortingen op pensioenen. Er volgt op een optelsom van economische knelpunten waarbij de centrale banken straks buitenspel staan. Van stagflatie naar deflatie en vervolgens naar inflatie en hyperinflatie als de paniek toeslaat bij centrale banken en de drukpersen in de ruimste betekenis worden aangezet.

      Centrale banken hebben altijd gedacht de economie te kunnen sturen door met krediet te strooien, door het goedkoper te maken. En de laatste jaren tegelijkertijd het overschot van ‘slecht krediet’ maar op kopen van de bankbalansen. Hoe lang de banken dat proces vol houden valt nog te bezien. Oom Dagobert Duck verdronk bijna in zijn geldpakhuis. Hetzelfde effect gaan we zien wanneer computers bij centrale banken op tilt slaan en de processors verdrinken in lange reeksen van digitale cijfertjes. Of zou dan juist de blockchaintechnologie de redder in nood worden. Joost mag het weten…

    1. Xander? Die mogelijk door Likud (zionistische organisatie) betaalde linkboer? Die anti anti semiet? Was het niet hij die meermalen het einde der tijden heeft aangekondigd?

  3. Het is een moeilijke tijd. Lastig inschatten. Mijn gevoel zegt ook bubbel aandelen, maar nooit eerder is er zoveel geld bijgemaakt, dus dat geld moet ergens heen. De aandelenmarkten kunnen zomaar verder inflateren? Net als huizenmarkt, lijkt een piek, maar misschien wel niet, geld moet ergens heen.

    Toch als je in de aandelen gaat, pak de defensieve fondsen, die blijven bij dalingen nog wel aardig liggen meestal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: