De laatste “beer” gooit de handdoek in de ring

bear bullDe aandelenbeurzen blijven maar stijgen, al jaren eigenlijk. Het staat in schril contrast met de ontwikkeling van de wereldwijde economische groei. Het ‘Wereld BNP’; alle goederen en diensten die in de hele wereld worden geproduceerd in een jaar, laat al bijna een jaar in dalende zien (zie grafiek hieronder). Dit in tegenstelling tot de aandelenbeurzen. De MSCI World Equity Index blijft maar stijgen (de rode lijn). De aandelenbeurzen wereldwijd worden onder andere gevoed door alle stimuleringen van centrale banken, vooral de 85 miljard dollar per maand van de Federal Reserve.  Een wereldwijde vloed aan nieuw gecreëerd geld vind haar weg in de financiële sector, terwijl de reële economische groei maar niet toeneemt.  Hoe lang kan dit nog goed gaan?

dead cross

Ook de laatste “beer” geeft het nu op

De groep beren – die in tegenstelling tot de stieren lagere beurskoersen verwachten – wordt steeds kleiner. Iederéén is aan boord gesprongen van de aandelentrein of springt er alsnog vlug op. Na David Rosenberg, Jeremy Grantham is nu ook Hugh Hendry, een fondsmanager van Eclectica met aanzien in de wereld, long aandelen. Hij verklaart het op te geven short te zitten. ”I Can No Longer Say I Am Bearish‘. ‘Ik ben waarschijnlijk de laatste beer die capituleert’, zegt hij.  Het is FOMO, Fear Of Missing Out.  Maar ook tegelijkertijd heel gevaarlijk, zegt Zerohedge, want het kan zomaar een top betekenen van de markt : “Everyone is now on the same side of the boat…”  Heeft u zelf aandelen in bezit/of gaat u nog aandelen kopen? Of verwacht u binnenkort een daling? We vernemen het graag…

 

21 reacties

 1. Je hoeft geen econoom te zijn om te zien hoe de vlag er bij hangt. Beleggers veroorzaken uiteraard altijd zelf de grote bubbel. Het is puur een kwestie van emotie. Op basis van eigen verwachtingen en op basis van adviezen stap je in of stap je uit. Als je aan de kant blijft staan en met lede ogen moet toezien hoe de beurzen stijgen dan ben je een verliezer. Als dat dan al een aantal jaren voortduurt dan wordt je ongeduldig en stap je meestal te laat in. Wanneer de grote klap komt blijft voor iedereen een verrassing. Als belegger moet je daarom wel risico nemen. Tel daarbij op het feit dat je spaartegoeden nauwelijks nog rente opleveren bij de bank en het feit dat het daar niet meer 100 procent veilig is, dus voor de “rijken” onder ons is er weinig keus. Je moet wel beleggen in deze tijd wil je niet interen op je vermogen.

  Het is natuurlijk volkomen duidelijk dat in een situatie zoals anno 2013 de financiële wereld op zijn kop staat. De laagste rente op spaartegoeden, de hoogste staatsschulden sinds mensenheugenis, de opgeblazen waarde van aandelen etc, etc. Veel aandelen van multinationals zijn tientallen procenten gestegen, terwijl de bedrijfswinsten maar luttele procenten zijn gestegen en dan meestal door bezuinigingsmaatregelen. Daardoor meer mensen werkloos wat lagere bestedingen tot gevolg heeft. Kijk naar de EU met z’n enorme werkloosheid en nog altijd verlies van arbeidsplaatsen en zoals in NL nog steeds dalende consumentenuitgaven.

  Ik kan wel doorgaan met het opsommen van economische tegenstrijdigheden maar op basis van voorgenoemde kan ik wel inschatten dat er nu een enorme bubbel wordt opgeblazen. Net als bij een ballon zijn we bij het opblazen bang tot ie knalt, maar toch gaan we door omdat we het spannend vinden om de ballon zo groot mogelijk te krijgen. Ik volg met grote interesse de financiële markten maar beleg niet zelf. Dat doet het ABP wel voor mij. Toch snap ik donders goed hoe gevaarlijk de situatie momenteel is. Het systeem wat in een eindfase verkeert neemt alles en iedereen mee in zijn val. We staan er bij en kijken er naar.

 2. Iedereen met enig gezond verstand weet dat het een bubbel is.
  Iedereen met enig gezond verstand weet dat met alle bubbels vroeg of laat hetzelfde gebeurt.
  Zonder uitzondering.

 3. Denk je nou werkelijk dat een professioneel fondsmanager ALS LAATSTE van het hele spul nog even in een trein gaat stappen? Wrsch zegt ie precies het omgekeerde van wat ie bedoelt.

 4. Is het niet gewoon een herwaardering van de waarde van onze valuta,s ? De waarde is precies waardeloos en dit komt denk ik pas naar voren als de manipulatie van edelmetalen ophoud ?

 5. Van currency naar aandelen is niet zo moeilijk. Als de massa uit de papieren welvaart probeert te vluchten, terug in currency en vervolgens daarmee, eveneens allemaal tegelijk, echte vaste waarden probeert te kopen; helaas…

  Biljoenen aan papieren beloften naar echte waarden. Velen zullen worden vertrapt op weg naar de uitgang.

  “Access denied”

 6. Hugh Hendry is al een jaar of 10 realistisch (bearish) , het feit dat hij schijnbaar(!!!) de handdoek in de ring gooit, kun je alleen maar zien als het ultieme bewijs alles maar dan ook alles wat met financiele markten te maken heeft de link met de realiteit volledig bijster is….

 7. We leven in een unfaire wereld die hard op weg is naar de afgrond. Tot zover het negatieve nieuws. Positief is dat daar geen ‘elite’ of ander ‘complot’ achter zit, maar dat het op volslagen democratische wijze gebeurt. Zie:
  – de Zwitsers hebben gestemd tegen restricties aan toplonen: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/24/zwitsers-stemmen-tegen-korting-op-topinkomens/
  – in de staat Washington heeft de bevolking en masse gestemd tegen regulatie van GMO-leballing: http://www.truth-out.org/news/item/19897-monsanto-wins-again-voters-reject-washington-gmo-labeling-initiative
  – de Snowden-affaire gaat ertoe leiden dat de NSA meer ipv minder bevoegdheden gaat krijgen: http://www.nytimes.com/2013/11/23/us/politics/nsa-report-outlined-goals-for-more-power.html?_r=3&emc=rss&partner=rss&pagewanted=all&

  Dus weg met al die complottheorieen en andere onzin over ‘elites’ die de mensen willen controleren en/of een NWO stichten. De mensen willen het allemaal zelf en stemmen er en masse voor! En dat is een geruststellend bericht.

  1. Kortom, laat het allemaal maar gebeuren:
   – genetische troep in je voedsel,
   – een panopticon op straat via Google-glasses en NSA-instanties,
   – de overdracht van al je genetische info aan overheid en grootbedrijf / verzekeringsbedrijf,
   – de afschaffing van democratische rechten
   – etc etc

   Zoals ze over verslaafden wel eens zeggen: laat ze eerst in de goot terecht komen, want pas daar leren ze van. Preventie en waarschuwingen hebben nog nooit gewerkt. Mensen moeten zaken aan den lijve ondervinden.

   Wat dat betreft zou ik bijna hopen dat het proces juist wat versneld en verhevigd wordt ipv afgeremd. Vanaf nu ben ik voor MEER centralisatie, MINDER democratie, MEER genetisch voedsel, voor de opslag van DNA en vingerafdrukken en VEEL MEER NSA en PRISM.

   Kom maar op, ik heb er zin aan!

 8. “De aandelenbeurzen wereldwijd worden onder andere gevoed door alle stimuleringen van centrale banken, vooral de 85 miljard dollar per maand van de Federal Reserve.”

  Wat ik nou niet snap maar misschien ben ik daar wel te simpel voor op economisch gebied… Hoe kun je een economie zoals in de VS nou classificeren als zijnde ‘goed’ als je jaar in jaar uit en elke maand zulke bedragen nodig hebt ? Als je dit nou eens op een huishouden betrekt. Je vraagt ‘iemand’ elke maand een bedrag dat net zo hoog is als je eigen salaris ook jaar in jaar uit met de motivatie dat je dat nodig hebt omdat je anders niet rond komt met alleen je eigen salaris…

  Wie krijg je zo gek om dat jaar in jaar uit aan jou uit te lenen ?

  1. Ja, zo nuchter moet je zijn…want wie wil nu iemand een substantieel geldbedrag lenen als je al in de in de schuldsanering zit ? Wie wil er nu aan iemand geld uitlenen als ie weet dat hij zijn bestaande schulden niet kan afbetalen ? Ik snap het ook niet, maar ja..de gekte hoort er vandaag bij.

   1. @Madman

    Die van mij ook maar die heeft jaren geleden ook nog geld opgebracht.. Door ‘m te verkopen…

    Linkje: Leuk weer ’s ff terug te zien.

    “…is afbetaald…” Je gaat me toch niet vertellen dat je er nog eentje hebt staan ??? Dat zou wel echt ‘kicke’ zijn ! Dat waren nog ’s bitcoins ! Oeps… Verkeerde artikel.

 9. Intussen heeft de NL rechter het internet een fatale klap toegebracht. Want ook al denken die idioten van GeenStijl dat ze hebben gewonnen…

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/11/geenstijl_wint_hoger_beroep_in.html

  … die zaak hebben ze keihard verloren: Linken is niet in strijd met de auteurswet maar wel onrechtmatig. En daarmee heeft het grootbedrijf weer een belangrijke overwinning behaald op de vrijheid van meningsuiting.

  HOERA, en op weg naar het walhalla van de pluto- en corporocratie!!! Zoals democratisch gewenst door ons allen!!!

 10. Pento vandaag bij KWN,

  “… And now they are threatening to stop doing it because they (feel) can’t do it any longer. They can’t stand the fact that they have counterfeited $4 trillion worth of credit and money. It hurts them (their credibility). They really feel uncomfortable doing it, but they can’t stop. They’re trapped. …”

  Daarom de Dow naar 40.000 of zo met H. Hendry aan boord. Wellicht met een tijdelijke terugval wanneer Yellen toch een taper exercise doet. Om de emotie wat te verlichten bij de valsemunters. Of zij daar persoonlijk last van heeft? Denk ’t niet, ze is een keiharde intellectuele Joodse. Met een corrupte lijn naar Sri Krsna, 5000 jaar geleden.

  Op naar bubble 2.0. Dan naar serious trouble. Praise the Lord for some Rude Awakening.

 11. Hoe het ook komt, ik hoop het wel te mogen beleven. Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, allemaal zouden ze in ieder geval de EMU vernietigen. Tot vandaag de dag is daar nog niets van terecht gekomen. Als ik de economische indicatoren bekijk, dan zie ik het ook de verkeerde kant opgaan, en al helemaal in relatie tot de schulden. Je zou zeggen lang kan het niet meer duren voor we het weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.