Op 21 december 2011 is er door de ECB een poging gedaan om het bankenstelsel in rustiger vaarwater te brengen. De Long Term Refinancing Operation, ofwel LTRO, maakt banken voldoende liquide waardoor de twijfels over het voortbestaan van grote banken in Europa wordt weggenomen. Aan deze actie hingen echter ook politieke motieven. Omdat deze en andere vooroordelen omtrent de LTRO vaak verkeerd begrepen worden zal ik hier een poging doen het één en ander recht te zetten. Met de aankomende ronde LTRO van 29 februari is het belangrijk dat lezers begrijpen wat de acties van beleidsmakers op dit moment inhouden en wat ons nog te wachten staat. Daarom gaan we eerst terug naar 21 december 2011.

Met een verwachte herfinanciering van Europese banken in 2012 van maar liefst 720 miljard euro was de eerste ronde in december 2011 van 489 miljard euro slechts een begin van nieuw geld wat aangewend wordt om bankbalansen op te schonen. De eisen die gesteld werden in december, 3 jaar lenen tegen rentepercentages van 1% en een redelijk onderpand, waren nog relatief zwaar bij de eisen die op 1 maart gesteld gaan worden. Het niveau van onderpand zal dalen in vergelijking met december. Voor zwakke banken die nergens anders meer aan kapitaal kunnen komen, de interbancaire markt is immers opgedroogd, is deze reddingsboei meer dan welkom. De grafiek hieronder van Deutsche bank laat dan ook zien dat er in Italië en Spanje in 2012 enorme kapitaalbehoefte is.

Natuurlijk is er een verschil tussen geld en kapitaal, net als tussen liquiditeit en solvabiliteit. De vraag is echter of het de bedoeling is geweest van beleidsmakers om de solvabiliteit te beïnvloeden, .aangezien het gaat leningen met zeer strikte voorwaarden Meningen verschillen over dit vraagstuk maar in deze roerige tijden is kapitaal wat je voor 3 jaar aantrekt mijns inziens een poging om iets aan de solvabiliteit te doen.  De LTRO van 1 jaar die in juni 2009 werd verstrekt heeft veel meer het karakter van liquiditeitssteun en deed daarnaast veel minder met de deposito faciliteit dan dat nu het geval is.

De vraag is wat banken met dit nieuwe extra geld doen. Er zijn hiervoor meerdere mogelijkheden. Ten eerste kan het uitgeleend worden aan overheden. Dit is volgens mij één van de politieke overwegingen geweest achter het plan en wordt door sommigen ook wel de Sarko-trade genoemd. Door banken extra geld te geven zouden zij een deel van de taak van de ECB op zich kunnen nemen door obligaties van landen op te kopen zonder dat de ECB in actie hoeft te komen. Dit is in mijn opvatting ook één van de redenen waarom de rentes op zowel Spaanse als Italiaanse obligaties gedaald is.

Ten tweede kan het omgezet worden in bankbiljetten en hang het af van de vraag van het publiek. En ten derde kan het geld toegevoegd worden aan de reservebalans van een bank. Een bank heeft elke dag minimale reservevoorwaarden waaraan het dient te voldoen. Als er aan deze voorwaarde is voldaan, wordt het overige geld bij de ECB gestald en wordt daar rente over ontvangen. Daarom is het ook logisch dat we een bijna evenredige toename zagen sinds de eerste LTRO ronde bij de deposito facility van het ECB. Dat sluit echter uit dat er door banken bewust geen geld meer wordt uitgeleend aan de private sector. Het is veel waarschijnlijker dat in het proces van schulden afbouwen er geen vraag meer is naar nieuw geld vanuit de private sector.

Tevens zitten Europese landen in de periferie met het probleem dat ongeruste burgers steeds meer geld opnemen uit angst dat banken omvallen. Hierdoor nemen de reservebalansen van banken af en worden ze, dankzij het opdrogen van de liquiditeiten op de interbancaire markt, steeds afhankelijker van de ECB voor financiering. Een duidelijker voorbeeld van een kredietcrisis waarin niemand elkaar meer vertrouwd is er niet. Als toppunt komt het in die landen zelfs voor dat banken geen goed onderpand hebben waardoor ze met onvoldoende onderpand geld lenen bij de nationale centrale bank, ook wel Emergency Liquidity Assistance (ELA). De vraag is dan ook hoelang het we het kunnen volhouden om banken die niet solvabel zijn steeds weer te redden.

De kans is dan ook groot dat met de komende ronde in aantocht op 29 februari , er een nog grote vraag zal zijn naar LTRO. Met minder strenge voorwaarden en soevereine landen als Griekenland en Portugal die nog steeds onder druk staan, zal de zoektocht naar goedkope lange financiering onverminderd door blijven gaan. Een goed voorbeeld hiervan is dat volgens de Financial Times de Italiaanse banken de afgelopen keer maar liefst 50 miljard euro aan LTRO hebben gebruikt. Dit staat gelijk aan 90% van hun herfinancieringsbehoefte voor 2012. Daarnaast bestaat het gevaar dat met minder strenge voorwaarden banken de LTRO zullen gebruiken om slecht onderpand te stallen bij de ECB, terwijl goed onderpand gebruikt kan worden voor de kapitaalmarkt. Dit zou de positie van de ECB als “bad bank” alleen maar verzwakken. Zolang de interbancaire markt niet werkt zal de ECB deze functie moeten blijven vervullen. Hierdoor wordt rol als lender of last resort, of de ECB dit nu leuk vindt of niet, alleen maar duidelijker en noodzakelijker.

@RubenvdGun

8 reacties

  1. ach, de ecb als lender of last resort. Niks aan de hand toch?
    Helemaal niet als de balans van de ecb binnen 3 tot 5 jaar vervijfvoudigd kan worden.
    Dus vooralsnog is de titanic geraakt in 2008 maar kan gewoon door blijven varen.

  2. Hoeveel hulp europa ook nog gaat krijgen. Ze zullen erachter komen dat het uiteindelijk niet gaat werken. Ik denk dat al deze miljarden weggegooid geld zijn. De europese baasjes, moeten een keer naar deze meneer luisteren:

    Eurozone will collapse this year, says Nouriel Roubini
    Nouriel Roubini, the economist credited with having foreseen the credit crunch, has warned that the eurozone will collapse within the year – with Greece and Portugal leaving
    http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9046365/Eurozone-will-collapse-this-year-says-Nouriel-Roubini.html

  3. Maar voorlopig zitten we midden in de %$#@*&%$ !! Ik weet niet wat er vandaag en afgelopen week allemaal weer afgesproken is met de Grieken en alle Hoge Heren die een hoofdrol in dit bar slechte stukje hebben. Maar de macht gaat naar Brussel ! Straks hebben we helemaal niets meer te vertellen in en over ons eigen land .

    Word het niet eens tijd om massaal op te staan ? Houden we het vol door het op de computer van ons af te schrijven ? Is dat ons aandeel anno 2012 , je mening geven op een site of forum ? Hadden we zonder digitaal netwerk niet allang de straat op gegaan..?

  4. Het hele bovengaande artikel gaat -als u het goed heeft gelezen- over de vernietiging van de middenklasse ; de basis van iedere gezond functionerende economie/maatschappij.
    Want [u]de ‘ECB’, wel, dat zijn WIJ [/u] / ons leven en [u]privé-bezit als onderpand[/u].
    Samengevat : het (kunstmatig) in de schuld steken vd middenklasse , deze zo naar beneden duwend ; ‘hun’ laatste ‘natuurlijke en eventuele vijand’ zo afmakend / neutraliserend.

    @Bas : digitaal afreageren ‘vervangt’ inderdaad de (bij voorbaat vruchteloze) poging(en) de heersende klasse fysiek aan te pakken, dat is één van de vele voordelen die ‘de heren’ d@armee hebben.

    Maar als ze denken dat de ‘straat-fase’ daardoor nooit zal komen, vergissen ze zich schromelijk ; wacht maar tot er (kunstmatige) voedseltekorten ontstaan ; de massa wordt namelijk (altijd) gestuurd via de maag …

    Afijn, iets ‘anders’ (?) : 7-8 maanden geleden had ik het op rtlz/tissen al over ‘de vernietiging van de middenklasse’ …

    Krijg ik verdomme wéér gelijk – toujours contre mon gré / opnieuw tegen mijn zin – …

    http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/1/29_Pento_-_Gold_Shines_as_West_Continues_to_Destabilize_the_World.html

    Citaatje :
    *************************************
    “The middle class was already on the endangered species list and now it’s moved right to the top of that list. The reason the remnants of the middle class face even more danger is the Fed is now guaranteeing minimum targets of decline in the purchasing power of the dollar each and every year.”
    *************************************

  5. @ktm
    Mogelijk zal je antwoorden dat ‘het een onderdeel is van een groter plan’ maar wat is het feitelijke nut van de vernietiging van de middenklasse ? De rijken zijn eigenlijk toch ook weer afhankelijk/verslaafd aan deze middenklasse ? No middle class, no big money for the rich ? Toch ?

  6. @R : De middenklasse arm en totaal afhankelijk maken is slechts het middel ; de middenklasse te radicaliseren en hen zo (onzichtbaar geleid) ‘spontaan’ in opstand laten komen het wèrkelijke doel. Op wereldschaal wel te verstaan. Zonder de middenklasse eerst te doen radicaliseren heeft een Grote Omwenteling/Revolutie geen enkele kans van slagen, want die moet worden ondersteund en gedragen.
    Vervolgens wordt de ‘oplossing’ (op wereldschaal) voorgehouden als een worteltje, en ‘[u]Hàp[/u]’ zegt de (voormalige) midden- en onderklasse vervolgens, en omhelst precies dié oplossing die het doel van De Onzichtbare Families van meet af aan was.

    En het ‘mooie’ is dat de massa zal worden wijsgemaakt tijdens de opstand-fase dat ze wèrkelijk ‘de vijand’ (financieel/sociaal onrecht etc) zullen [u]denken[/u] te bestrijden, maar nou juist recht in de vooropgezette fuik van De Families zullen lopen ; de ‘massa’ zal het ‘nut’ inzien van een wereldwijde dictatuur, moe van alle (mega-)ellende die over hen zal worden uitgegoten…

    Revolutie onzichtbaar aansturen en besturen is dan ook een vak op zich, hè ?
    Maar ja, er zijn Families die daar al een eeuwtje of 2 enorm veel ervaring mee hebben …

  7. Als we nu met zijn allen ons geld omwisselen voor gouden en/of zilveren munten en daar gewoon mee betalen.. Dus dat winkels dat ook accepteren (gebeurt nu al steeds meer in Amerika, China etc en ook op grote schaal verkoopt/ruilt Iran olie voor goud)

    Dan omzeil je de macht van de centrale banken (ondanks dat zij wel de grootste bezitters van goud zijn).
    Geld wordt dan automatisch niets meer waard, dus iedereen is uit de schulden: enige probleem is dat de mensen die als laatst hun geld nog moeten inwisselen voor zilver/goud bijna niets of helemaal niets meer ervoor krijgen. Maar in zo’n tijd zal ook ruilhandel een goed alternatief zijn.

    Das dus even door de zure appel heen bijten, maar dan is de hele schuldencrisis volgens mij wel (voor het grootste gedeelte iig) opgelost en starten we met een gezond monetair systeem.

    Ook wordt het hele belastingsysteem omzeild, er is slechts 1 keer belasting betaald bij de aanschaf van zilveren munten, maar daarna is alles in feite ruilhandel: je wisselt een zilveren munt in voor een brood (ik zeg maar wat). Wordt dus geen belasting over betaald. Hier zal uiteindelijk een oplossing voor gevonden moeten worden, ik denk dat het dan goed is om vrijwillige belasting in te voeren (zie http://aardbron.nl/vrijwillig-belasting-betalen voor uitleg). Hoe dan ook, het is in ieder geval goed om daar eens weer opnieuw over te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: