De mainstream media zijn niet kritisch genoeg

25

Alle zogenaamde “gevestigde” journalisten zouden wat mij betreft per direct op mogen stappen. Laat alle kranten en andere vastgeroeste media zijn journalisten ontslaan, van dat passieve gewauwel hebben we nu meer dan genoeg gehoord. Het wordt tijd dat men bij de gevestigde media mensen gaan aannemen die het vak ‘journalistiek’ weer inhoud gaan geven en gaan doen wat men behoort te doen in plaats van de aangereikte informatie van bedrijven en de overheid aan te nemen doorspekt van leugens en fictief geneuzel. Vandaag las ik dit artikel over het rapport dat is gepubliceerd door De Nederlandse Bank. Lees het vooral eerst even op uw gemak door, zodat ik u kan proberen te laten zien waarom ik zo negatief ben over de mainstream media.

MSM

Klaar? Dan hierbij mijn toevoegingen (c.q. vertaling) van de zinnen van dit bericht:

Hernieuwde escalatie van de Europese schuldencrisis blijft een belangrijk risico voor de financiële stabiliteit in Nederland. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) in een donderdag gepubliceerd rapport. So far, so good…

De spanningen op de financiële markten in Europa zijn sinds vorig jaar afgenomen door ingrijpen van beleidsmakers, constateert de centrale bank. Ik ben inmiddels de tel een beetje kwijt als het gaat over de vele, vele miljarden euro`s van ons belastinggeld wat linea recta in de bankenwereld is gepompt. Wat de schrijver van het desbetreffende artikel eigenlijk wil zeggen; de spanningen (angst voor te weinig geld om rond te pompen) nemen af omdat ze gratis geld krijgen wat uit het niets wordt bijgedrukt door de ECB.

Bij een neerwaartse aanpassing van groeivooruitzichten, uitstel van structurele hervormingen of onverwachte verliezen in de bankensector kan het marktsentiment echter snel weer omslaan. Wat er bedoeld wordt, is dat geblunder met verwachtingen (welke uitgebracht worden om de rust te bewaren), de totale onmacht van politici om met een fundamentele oplossing te komen de situatie nu niet echt bevorderd. Ook door het leeglopen van meerdere bubbels (waarvan de huizenmarkt en target2 de grootste zijn) kan de paniek zomaar weer ontstaan.

Het is daarom van belang dat Europese overheden hun ingezette hervormingsagenda doorzetten. Vooral het streven om te komen tot een Europese bankenunie vindt DNB belangrijk. Doorzetten van de hervormingsagenda? Tot nu toe is die agenda een ingeslagen weg gebleken die we nooit hadden moeten nemen! En waarom is die Europese bankenunie nu eigenlijk zo belangrijk? Sterker nog, wat is die bankenunie nu eigenlijk precies? Meer macht naar minder mensen. Dus na die ondemocratische EU, is het nu tijd voor centralisatie op bankenniveau? Wederom geen enkele vraag, uitleg of kritisch geluid vanuit de journalisten.

De centrale bank wijst erop dat de rente in Nederland momenteel historisch laag is. Hierdoor kunnen banken makkelijker kredietvoorwaarden aanpassen waardoor ze minder geld verliezen op ‘probleemleningen’. En waarom staat dit woord tussen aanhalingstekens? Bedoelen ze soms de alsmaar stijgende trend van wanbetalers op de hypotheken waardoor banken af moeten schrijven op hun uitstaande schuld en zodoende de al fragiele hefboomratio van deze banken nog meer in gevaar komt?

Als de rente opeens flink zou stijgen, zonder dat dit gepaard gaat met economisch herstel, kan dat voor banken aanzienlijke verliezen op bedrijfsleningen en hypotheken opleveren. Precies, maar leg dan ook duidelijk uit wat de gevolgen hiervan zijn. Dit zou namelijk betekenen dat door een hogere rente, mensen de hypotheek al helemaal niet meer kunnen betalen en de banken af moeten schrijven op de uitstaande schuld. Die ratio geeft de verhouding weer tussen uitstaand geld ten opzichte van het eigenvermogen en die ratio`s liggen voor banken vaak op zo`n 40 a 50 (uitgeleend geld) staat tot 1 (eigen vermogen). Dus ‘aanzienlijke verliezen’ is een mooie verbloeming voor het zeer mogelijk failliet gaan van de banken waar de SNS een recent voorbeeld van is geweest.

Bij een abrupte renteschok van 250 basispunten bedragen de additionele verliezen voor banken ongeveer 8 miljard in twee jaar, zo heeft DNB becijferd. Is dat zo? Bij welk percentage afschrijving op het uitstaande bedrag komt die hefboomratio in gevaar? Hoe zat dat ook alweer bij SNS een paar maanden geleden? Ik denk dat 8 miljard dan kleingeld zal blijken te zijn.

Nederlandse banken lenen nog steeds meer geld aan huishoudens en bedrijven uit dan ze via spaardeposito’s binnenkrijgen. Dit zogeheten deposito financieringsgat maakt hen kwetsbaar voor onrust op financiële markten. Het blijft hetzelfde verhaal, meer geld dat eruit gaat dan erin komt, is het niet zo dat meer en meer mensen juist het geld van de rekening halen omdat men bang is dat het geld afgepakt wordt zoals dat in Cyprus het geval is geweest?

Volgens DNB is het daarom zaak dat het recent ingezette beleid op de huizenmarkt voortgezet wordt. Ook een groter aandeel in financiering door pensioenfondsen en andere beleggers kan kwetsbaarheden verder beperken. Ah, ook de Nederlandse Bank roept nu op om ons pensioengeld in de strijd te gooien. Of hoe ze het inderdaad ook mooi kunnen zeggen: ‘kwetsbaarheden beperken…’ Eng allemaal en geen journalist die hier kritische vragen over stelt.

Een andere werkelijkheid

Artikelen als die van het linkje, met de venijnige woordspelingen en zonder kritische vraag blijven een verkeerd of verdraaid beeld geven van de werkelijkheid. En zo gaat het met zoveel onderwerpen, nieuwsitems en berichtgeving van de Nederlandse gevestigde media; weinig kritische vragen, een totaal verkeerde context gebruiken en geen enkele roep om verandering voordat het te laat is. Over tien jaar tijd zouden ook deze journalisten als schuldigen moeten worden aangewezen als we ons afvragen: hoe heeft het zover kunnen komen…?

Dit zou in een echte democratie dagelijkse kost moeten zijn:

25 REACTIES

 1. wat mij opvalt is dat willem middelkoop niet meer op de televisie of radio komt, hij zegt wel dat dit een keuze van hem is geweest, maar is dat zo?
  de andere kritische noot op de radio, kees de kort, heeft het woord goud nog nooit in de mond genomen, hij spreekt telkens over hetzelfde maar echt kritisch wordt het niet. bepaalde onderwerpen worden niet aangeraakt.

  het komt op mij over dat bepaalde onderwerpen niet op de televiesie en radio behandeld mogen worden,
  hetzelfde als de recente aanslag in de vs, op internet wordt de vraag gesteld of dit een false flag aanslag is geweest, de term false flag zal je nooit op de nederlandse media horen,
  de term target 2 heb ik nog nooit op de televisie of radio gehoord, terwijl dit verdrag desastreus is of kan zijn voor nederland,

  als ik naar bovenstaande voorbeelden kijk is geen critische (of een pietsje intelligente) media in Nederland,

  Kritische media is een vereiste voor een gezonde democratie. we leven toch in het vrije westen? het democratisch voorbeeld voor de rest vd wereld?

  • Nederlanders zijn al dan niet bewust dom gehouden.Zelf hoefden wij namelijk nooit op te letten. Niets te doen. Alles is voor ons geregeld. Dat is tijden goed gegaan. En nu is de meute in slaap gesukkeld.

   Zie die maar eens wakker te krijgen.

 2. Media is in het bezit van de bankenelite…als jij als journalist te echte vragen stelt ga je het niet lang volhouden in je baantje.

 3. Wat denk je van de aanslagen in boston, het machtsvertoon tijdens de klopjacht, het commentaar van de media?

  Wat de werkelijke bedoeling ervan is laat zich niet raden…creeer een probleem of noodsituatie…geef een ander de schuld en je hebt vrij spel om wetten aan te passen zodat dit nooit meer kan gebeuren….allemaal in het belang van de burger natuurlijk…..

 4. M’neer Teun, elk ‘systeem’ wordt gegijzeld door individuen die het in hun gestelde vertrouwen uiteindelijk als blanco cheque interpreteren.

  Een dergelijk systeem heeft OOK een ministerie van propaganda nodig.

  En dat noemen we heden ten dage MSM.

  • Vandaar dat ik ook regelmatig kont doe van mijn geesteskind; de basiseconomie gegoten in de wet van de communicerende vaten.

   Maakt een ‘systeem’ misbruik van de situatie en stijgt de macht van een ‘vat’, dan loopt het overtollige water vanzelf naar een lager, duurzamer vat.

   • Ja, dat plaatje!! Ik vind het inderdaad heel intrigerend. Je zou haast zeggen dat Escher weer is opgestaan. Ik weet niet wie het uitgezocht heeft, maar het doet m.i. wel recht aan de algehele situatie. Chapeau!

 5. Passieve gewauwel is inderdaad de correcte omschrijving van mensen die de titel, zo noem ik heet, journalist niet waard zijn. In het buitenland sterven journalisten om de waarheid aan het licht te brengen. Hier zitten ze kopjes thee te drinken. Nederlandse journalisten zijn ordinaire lafbekken die alleen aan hun koophuisje kunnen denken en hoe betaal je de hypotheek weer. Net als zoveel lafbekken in Nederland, als de baas zegt was mijn auto dan doen ze het nog. Eb dit is de realiteit.

  • Bas,
   Mijn USA werkgever praatte altijd FOX na. “Support our troops”… “You are either with us or against us”… Toen zei een collega, de enige met brains en NB zoon van zijn vrouw: “why don’t we invade Cuba”… De volgende dag kon hij zijn bureau ontruimen. Verder hield iedereen zijn mond. Mijn directe Nederlandse manager vroeg mij al om geen kritische vragen te stellen.
   Toen ik tijdens een ritje met de “president” toch een kritische vraag stelde werd mij meteen verteld dat ik dankbaar moest zijn dat ik geen Duits sprak.
   Toen ik tegen de “plant manager” zei dat support met twee p’s is werd ik meteen berispt! “we suport our troops” … Die foto moet nog ergens bij mijn mams in een schoenendoos liggen…

 6. Gezien de devaluatie van het onderwijs zou het wel eens kunnen zijn dat financiele onderwerpen wel eens te moeilijk kunnen zijn voor de hedendaagse journalisten.

 7. Ook de reguliere MSM media is er ter bediening van de hier al zo vaak besproken “elite” die slechts op nog meer macht en geld uit is dus mag het volk niet van de realistische situatie op de hoogte gebracht worden. Ga dat vooral niet tegen vrienden, familie en al helemaal niet collega’s zeggen want dan ontneem je ze de illusie dat het binnenkort weer goed komt en dan worden ze boos of zelfs agressief. Meer dan 90% van de bevolking kent en begrijpt de oorspronkelijke problemen van deze systeemcrisis niet en dat wil de “elite” graag zo houden, Teun.

 8. Op http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/21-04-2013/fragmenten/gratis_geld_uit_holland leesv ik o.a. het volgende:

  “Staatssecretaris Weekers: systeem uitkering toeslagen op de schop
  Staatssecretaris Weekers van financiën gaat de Tweede Kamer voorstellen om de manier waarop in Nederland toeslagen worden toegekend, drastisch te veranderen. Aanleiding is een reportage van KRO Brandpunt waarin fraude met zorg- en huurtoeslag door Bulgaren wordt blootgelegd. Weekers wil daarom dat aangevraagde toeslagen voortaan eerst worden gecontroleerd, voordat ze worden uitgekeerd.

  “Het nadeel is dat de goeden dan onder de kwaden moeten lijden en langer op hun geld moeten wachten. Maar ik denk dat het voor de houdbaarheid van het systeem belangrijk is dat het niet als pinautomaat kan worden gebruikt”, zegt Weekers in KRO Brandpunt.”

  Zou dit werkelijk zo zijn, of is dit een fals flag operatie om de toeslagen binnenkort maar af te schaffen, waardoor de lage inkomens, ook werkenden met een laag inkomen, in grote problemen komen?

  • Ik denk dat het wel goed is dat we ook op deze manier de ontwikkelingshulp terugbrengen. Je vraagt alleen af hoe het mogelijk is dat de politiek deze bypass blijkbaar nooit eerder heeft beseft. Hier heb je weer zo’n systeem dat eerst schiet (met geld dan) en dan pas vragen stelt. Eerst was het de kinderbijslag, waarvan we overigens ook nooit echt gehoord hebben of dit nu definitief is opgelost.
   Dit alles heeft m.i. niets meer te maken met ‘eerlijk delen’ zoals zovaak op dit forum naar voren wordt gebracht. We weten niet eens, wat er eerlijk te verdelen valt en onder wie.

 9. Laten we vooral ontzettend blij zijn dat het internet bestaat. Anders was 1 van onze weinige informatiebronnen die ellendige tv (terreur verspreider) geweest. De tv is zoals we allemaal hier weten het meester marionette spel wat de elite (dit woord verdienen ze voor geen %) in handen heeft. Mensen die worden gebrainwashed door de MSM kijken hiernaar ‘om te weten wat er in de wereld speelt’. Het kromme is dat je dat pas echt inziet als je de tv op straat zet.

 10. Meneer Teun,

  Een uitstekend artikel over de mainstream media. Niemand ontsnapt aan de informatievervalsing waarmee deze rookgordijnfabriek ons verstand voortdurend probeert te besproeien. Van basisschool af, tot aan de top van de economische afleidingen en analyse vervalsingen gepleegd door de London School of Economics, hebben we niets anders dan verdraaide cijfers en interpretaties.

  Een van deze verdraaiingen is ook de mythe dat de ECB geld zou scheppen! Zo las hier iets dat ik je echt niet kwalijk kan nemen:
  “…omdat ze gratis geld krijgen wat uit het niets wordt bijgedrukt door de ECB.” De waarheid hierover bleek beter verhuld te zijn dan anders. Het is een kwestie van soevereiniteit, het bleek nl. dat “Europa” zelf geen soevereine entiteit is, dat de “Euro” geen Europese munt is ! ! !

  Ik weet dat je dit geschreven hebt omdat je ook niet volledig kon ontsnappen aan de verstandsverbijsteringsregen van de msm disinfo. In 2011 ben ik achterdochtig geworden over deze mistige ECB club en heb eigen onderzoek naar hun “geldcreatie”gedaan. Ik werd echt niet vrolijk van:

  http://www.geennieuws.com/2013/01/de-eurozone-monetaire-kolonie-van-de-federale-reserv/

 11. De pers is ook ‘effuh’ vergeten dat we al sinds 1980 lijfstraffen in Nederland toepassen (of hebben ze te weinig natuurkunde in het pakket gehad?)

  Silent Weapons for Quiet Wars is niet een ver van m’n bed show.

  Silent Weapons for Quiet Wars is niet ver weg, het is niet een ‘Alex Jones conspiracy’ , het is hier, in Nederland, vandaag, morgen, volgende week. Nieuwe wapens zijn ontwikkeld in de jaren 70-80, die worden sinds eind jaren 80 op gewone mensen getest en gebruikt, al sinds (Humanrights-man) Lubbers.

  Waarom weet men het niet?
  De pers is te ‘stom’, heeft onvoldoende natuurkunde in het pakket , zijn te politiek correct, ik weet het niet, ze ‘falen’ collectief weer eens magistraal (zoals we weleens vaker gezien hebben)

  Mensen krijgen elke dag meetbaar bijv. schokken door hun lichaam met tetanizatie wapens die soms effectief niet onder doen voor Abu-Graib praktijken. Universiteiten, ziekenhuizen, veel leden van de tweede en eerste kamer twijfellen hier inmiddels al lang niet meer aan, vermoed ik. Waarom de politie niets doet is me een compleet raardsel, volslagen de weg kwijt, geen duiding, corrupt, ik weet het niet. Veel van de internet blogs zijn overtuigd dat ‘law-enforcement’ opdracht heeft gekregen om de andere kant op te kijken bij uitoefening van deze georganizeerde misdaad.

  Het bijna balorige inhibitieloze misbruik staat onder geen enkele vorm van controle, heeft nooit onder enige controle gestaan. Zij die wat hobbieen en uit stierlijke verveling met aangepaste magnetrons andermans gezondheid vernielen, wordt geen strobreed in de weg gelegd, kennelijk betaald het bovendien leuk.

  Mensen die getarget worden eindigen in ziekenhuizen, worden invalide door de aanhoudende dagelijkse verstoring die deze systemen op calcium++ huishouding het hart en de bloedsomloop hebben. We zijn dus niet alleen meest afgeluisterde land sinds Lubbers, hebben geen gekozen burgemeesters, vermalen we klokkenluiders 20, 30 jaar lang als geen ander land, nee we hebben in dezelfde tijd (jaren 80) lijfstraffen ingevoerd. (12,5 % permanente invaliditeit)

 12. Nederigland is gewoon een bananenrepubliek geworden.In europa wordt nederigland gezien als eendrachtig in afdrachten en slaafse ja stemmers.De jaren opgepotte pensioenen staan in europa garant voor nieuwkomers en oude maffiose regeringen.Het slaafse volkje is ingeprent tolerant te zijn door afstaan van souvereiniteit en bezit.typisch een bananenrepubliek.De eu uit nederigland,nu!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.