De markt is er niet voor u

8

De eerste maand van 2013 behoort alweer tot de geschiedenisboeken. Het was een maand die voluit in het teken stond van de aandelenmarkten. De belangrijkste beursindices in de VS schoten met 5 tot 6 procent omhoog, waardoor we getuige waren van de sterkste start in 15 jaar! Bovendien staan we aan de vooravond van een historische uitbraak en dat wil niemand aan z’n neus zien voorbij gaan. Maar we kijken met argusogen naar de huidige rally: beleggers beklimmen geen ‘wall of worry’ meer, ze zijn eerder bang om de rally te missen.

Beurs VS. reële economie

De beursrally wordt ook niet geheel ondersteund door economische fundamenten. Het BBP over het vierde kwartaal van 2012 daalde met 0,1 in de VS. Marktwaarnemers waren eerder overtuigd van een groei. Bovendien zullen de nieuwe belastingen van de regering Obama er dit jaar inhakken, waardoor het economische herstel verder onder druk komt. En zo zijn er nog wel meer waarschuwingssignalen voor aandelen, maar daar trekken steeds minder beleggers zich iets van aan. We weten uit ervaring dat markten voor een langere periode tegen de realiteit in kunnen handelen.

Goudprijs daalde in januari met 1,7%

Nu steeds meer ogen gericht zijn op de aandelenmarkten, zakt de aandacht voor goud (en andere edelmetalen) weg. De prestatie van goud in januari was er een om snel te vergeten. De goudprijs daalde per saldo met 1,7 procent. De tanende focus was een van de gevaren voor de stierenmarkt voor goud in onze voorspelling ‘Goud in 2013’. Toch zien we bij goud veel meer positieve signalen dan bij aandelen. Op de eerste plaats is precies de gelaten sfeer een positief gegeven. Het is amper te geloven, maar de argwaan en het pessimisme na 12 jaren van aanhoudende stijgingen tekent de dimensie van de stierenmarkt voor goud: er is nog een hele weg te gaan!

Goud in 2013

Voorts hebben we de prestatie van goud in januari van 2013 eens bekijken ten opzichte van de voorgaande 10 jaar. Goud komt meestal traag uit de startblokken, waarbij over de eerste vijf handelsdagen gemiddeld een verlies van -0,3% werd opgetekend. Dit verlies werd echter weer rechtgezet in de volgende dagen van de maand januari, met een gemiddelde rendement van +2,46% over de eerste handelsmaand van het jaar. Lees verder op Goud-Portal.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie