De miljoenennota: begroting met miljardentekorten

Het was beslist geen feest deze keer. Een Prinsjesdag zonder franje en oranje. Geen volle straten in Den Haag en geen overladen terrassen op een dag met stralend mooi weer. De tegenstellingen vieren hoogtij. Mooi nazomerweer en geen cent te makken. En daarmee bedoel ik dan onze minister van Financiën die als blokkeerfries dwars voor de schatkist gaat liggen als die wordt belaagd door al te spilzuchtige bewindslieden. De Troonrede werd weer keurig voorgelezen. Alex had er flink op geoefend, maar ook de ervaring heeft hem inmiddels geleerd om de tekst droog uit te spreken zonder een spier te vertrekken.

Geen franje en oranje

Het zal enige moeite kosten om het volk te informeren over een economische neergang terwijl de koninklijke inkomsten een honderdvoudig meervoud zijn van de gemiddelde modale werknemer. Ach ja, verschil moet er wezen nietwaar? Het is toch mooi dat we een Koninklijk Huis in stand kunnen houden, wat is nu een land met een president. Kijk ik naar Frankrijk en naar de VS, nou ja, geef mij maar Alex. En Maxima mag er ook wel zijn. Heb ik toch ooit op een meter afstand mogen aanschouwen en ben nog altijd onder de indruk. Toch maar goed voor 3 prinsesjes. Die Alex toch.

Beetje meer van dit, beetje minder van dat

Maar nu de inhoud van de Miljoenennota. Tijdens Troonrede snurkte mijn hond en dat werkte aanstekelijk. Ik begon te knikkebollen en deed mijn oogjes half dicht. Maxima kwam naar mijn smaak te weinig in beeld. Helaas moest mijn hond, die op hoge leeftijd is, gegeven moment naar buiten om z’n behoefte te doen. Hoe kenmerkend is dat wel niet wanneer dat precies gebeurt op het moment waar ik naar uit kijk. Het moment dat Wopke Hoekstra ons de miljoenennota voorlegt. Ben dan altijd nieuwsgierig naar het onderdeel “Belastingplan 2021”. Tijdens mijn actieve diensttijd bij de Belastingdienst kwam deze tegelijk intern online op het moment dat de minister de nota toelicht. Was je in ieder geval voorbereid en op tijd geïnformeerd over de fiscale wijzigingen die we als medewerkers weer moesten verwerken. Ook deze keer, in coronatijd, weinig anders dan anders. Weer hetzelfde beetje meer van dit en een beetje minder van dat. Mooi dat Wopke de miljoenennota ook op Youtube publiceert. Even opgezocht. Nog maar 78 weergaven op moment van mijn schrijven. Ach ja, de media hadden de inhoud al bijna een week in bezit en er vele krantenpagina’s mee kunnen vullen. Wat doet het er toe. De tekorten zijn gigantisch en de voorspellingen erg onzeker.

Zuur of zoet

De verschillende overheidsinstituten, hebben hun best gedaan om wat cijfertjes te publiceren vanuit hun rekenmodellen om daarmee aan te geven dat we onzekere tijden tegemoet gaan maar dat de wereld beslist niet vergaat. Het is even door de zure appel heen bijten. Volgend jaar mogelijk al weer een economische groei van 3,5 procent. Maar dan moet alles meezitten. Geen nieuwe lockdown, geen overvolle IC’s, een vroegtijdig vaccin met grote bereidheid voor vaccinatie. Geen bange consumenten, niet al teveel faillissementen en teveel werklozen, en geen uit de hand lopende geopolitieke spanningen. Kortom, zonder al teveel gekkigheid gaat het zeker goed komen. Dat is wat ik wil horen van onze overheidsinstituten. Ze zijn er per slot van rekening niet voor niets. Kosten bakken vol belastinggeld en daarvoor verlang ik gunstige economische voorspellingen. Morgen krijgen we de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer en is het weer de bekende zoete koek. Hoewel de druiven erg zuur zijn dit jaar. De clichés dat na het zoet het zuur komt van de diverse Kamerleden zal zeker een aantal malen genoemd worden. Rutte zal een keer opmerken dat we met ons allen de schouders er onder gaan zetten en dat de zon schijnt achter de horizon. Dit is zoals de politiek regeert. 

Kleingeld

Maar er is meer. Het is niet alleen de politiek die regeert, we hebben nog centrale banken die een eigen beleid voeren. Wat zouden de gevolgen zijn van hun monetaire beleid naast het beleid van ons marionettenkabinet? Vergeleken met de balans van de ECB is de NL-miljoenennota kleingeld. In mijn volgende column laat ik mij daarover uit.

GW

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: