De nieuwe Goldrush: Oost-Europa repatrieert zijn goud

3

Kort nadat Polen zijn goud opvraagt dat in het Verenigd Koninkrijk opgeslagen is, plannen andere landen in Oost-Europa hetzelfde. Wat weten deze landen dat de gewone burgers niet weten? Staat er ‘iets’ te gebeuren soms? Dat zal dan vast niks positiefs zijn, ons idee? Maar kijk: ze zeggen zelf waarom:

Kopen ja, verkopen nee

Polen is al twee jaar naarstig goud aan het kopen. In november 2019 vraagt het 100 ton van het gele edelmetaal op dat in het VK is opgeslagen. “The gold symbolizes the strength of the country, aldus de gouverneur van de centrale bank van Polen. De National Bank of Poland (NBP). Nog 100 ton blijft voorlopig in het VK, al komen die te zijner tijd ook terug ‘naar huis’. Het land maakt potentieel miljarden winst wanneer het zou verkopen. Maar daar is geen sprake van. ‘Poland has become the 22nd biggest bullion holder in the world; it purchased about 125 tons in 2018 and 2019, increasing its gold reserves to 228.6 tons. The bullion stockpile is now worth around $10.8 billion, according to the NBP.’

Better safe than sorry

Veel meer centrale banken kopen de laatste jaren goud, met Rusland, China en Turkije op de eerste plaats. Ook Servië en Hongarije stonden aan de koopzijde. De voormalige premier van Slovakije Robert Fico dringt er bij het parlement op aan het voorbeeld van Polen te volgen. De reden? ‘“You can hardly trust even the closest allies after the Munich Agreement,” Fico told reporters. “I guarantee that if something happens, we won’t see a single gram of this gold. Let’s do it as quickly as possible.”’ Omwille van Brexit en het risico op een globale economische crisis, voegt de voormalige premier er nog aan toe!

Boontje komt om zijn…goud

Sinds einde 2018, begin 2019 werden reeds 3 biljoen Amerikaanse dollar, van oudsher bedoeld als nationale reserves, omgezet in goud. Dat is 3000 milljard. Door China en Rusland alleen al. Dat zal dan deels uit voorzichigheid zijn. Omdat ook deze landen best weten wat er op het wereldtoneel speelt, monetair en economisch. En deels vast om de VS een hak te zetten. Het is immers door de positie van de Amerikaanse dollar te ondermijnen, dat ze een tegenzet kunnen doen. Beide landen werden immers door de Trump administratie, out of the blue, als ‘vijanden’ bestempeld. Boontje komt om zijn loontje?

Zerohedge, Bloomberg

Globale economische crisis

De sterke man van Servië, Aleksandar Vucic, liet de centrale bank nog 9 ton bij kopen in oktober 2019. En daar zal het niet bij blijven zo te horen. Om soortgelijke redenen: “we see in which direction the crisis in the world is moving.” Duidelijker kan wel niet, zeker? Daarmee is de vraag in de eerste paragraaf van dit artikel beantwoord. Deze kopstukken van Oost-Europa zien een globale economische crisis aan de horizon. Zien wij die als burgers dan soms niet (duidelijk genoeg)?

Show me the gold

Potentieel zorgwekkend is trouwens het volgende. En dat kan ook een van de redenen zijn waarom meer landen hun goud plots opeisen. Het VK claimt dat meer dan 70 centrale banken hun goud bij de Bank of England hebben opgeslagen. Plus een heel aantal commerciële banken. Maar toen op 5 november 2019 Venezuela zijn goud opvroeg, blijken er ‘problemen’ te zijn. Die 14 ton, tja, er zijn problemen met het transport, en de verzekering. Ook, en dit is werkelijk out of this world: de Bank of England wil weten wat Venezuela met zijn goud wil doen. Stel u voor?! Geen wonder dat een aantal andere centrale banken zich vragen stelt. Op zijn minst. En begint naar huis te halen. Wat zou u doen…?! Is dat goud er allemaal nog wel? We zouden hetzelfde kunnen vragen aan de VS, die zogezegd de grootste goudvoorraad ter wereld bezitten. In Fort Knox. Dailyreckoning vraagt het zich ook af: ‘But what about the gold in Fort Knox? Is it actually there?