Kort nadat Polen zijn goud opvraagt dat in het Verenigd Koninkrijk opgeslagen is, plannen andere landen in Oost-Europa hetzelfde. Wat weten deze landen dat de gewone burgers niet weten? Staat er ‘iets’ te gebeuren soms? Dat zal dan vast niks positiefs zijn, ons idee? Maar kijk: ze zeggen zelf waarom:

Kopen ja, verkopen nee

Polen is al twee jaar naarstig goud aan het kopen. In november 2019 vraagt het 100 ton van het gele edelmetaal op dat in het VK is opgeslagen. “The gold symbolizes the strength of the country, aldus de gouverneur van de centrale bank van Polen. De National Bank of Poland (NBP). Nog 100 ton blijft voorlopig in het VK, al komen die te zijner tijd ook terug ‘naar huis’. Het land maakt potentieel miljarden winst wanneer het zou verkopen. Maar daar is geen sprake van. ‘Poland has become the 22nd biggest bullion holder in the world; it purchased about 125 tons in 2018 and 2019, increasing its gold reserves to 228.6 tons. The bullion stockpile is now worth around $10.8 billion, according to the NBP.’

Better safe than sorry

Veel meer centrale banken kopen de laatste jaren goud, met Rusland, China en Turkije op de eerste plaats. Ook Servië en Hongarije stonden aan de koopzijde. De voormalige premier van Slovakije Robert Fico dringt er bij het parlement op aan het voorbeeld van Polen te volgen. De reden? ‘“You can hardly trust even the closest allies after the Munich Agreement,” Fico told reporters. “I guarantee that if something happens, we won’t see a single gram of this gold. Let’s do it as quickly as possible.”’ Omwille van Brexit en het risico op een globale economische crisis, voegt de voormalige premier er nog aan toe!

Boontje komt om zijn…goud

Sinds einde 2018, begin 2019 werden reeds 3 biljoen Amerikaanse dollar, van oudsher bedoeld als nationale reserves, omgezet in goud. Dat is 3000 milljard. Door China en Rusland alleen al. Dat zal dan deels uit voorzichigheid zijn. Omdat ook deze landen best weten wat er op het wereldtoneel speelt, monetair en economisch. En deels vast om de VS een hak te zetten. Het is immers door de positie van de Amerikaanse dollar te ondermijnen, dat ze een tegenzet kunnen doen. Beide landen werden immers door de Trump administratie, out of the blue, als ‘vijanden’ bestempeld. Boontje komt om zijn loontje?

Zerohedge, Bloomberg

Globale economische crisis

De sterke man van Servië, Aleksandar Vucic, liet de centrale bank nog 9 ton bij kopen in oktober 2019. En daar zal het niet bij blijven zo te horen. Om soortgelijke redenen: “we see in which direction the crisis in the world is moving.” Duidelijker kan wel niet, zeker? Daarmee is de vraag in de eerste paragraaf van dit artikel beantwoord. Deze kopstukken van Oost-Europa zien een globale economische crisis aan de horizon. Zien wij die als burgers dan soms niet (duidelijk genoeg)?

Show me the gold

Potentieel zorgwekkend is trouwens het volgende. En dat kan ook een van de redenen zijn waarom meer landen hun goud plots opeisen. Het VK claimt dat meer dan 70 centrale banken hun goud bij de Bank of England hebben opgeslagen. Plus een heel aantal commerciële banken. Maar toen op 5 november 2019 Venezuela zijn goud opvroeg, blijken er ‘problemen’ te zijn. Die 14 ton, tja, er zijn problemen met het transport, en de verzekering. Ook, en dit is werkelijk out of this world: de Bank of England wil weten wat Venezuela met zijn goud wil doen. Stel u voor?! Geen wonder dat een aantal andere centrale banken zich vragen stelt. Op zijn minst. En begint naar huis te halen. Wat zou u doen…?! Is dat goud er allemaal nog wel? We zouden hetzelfde kunnen vragen aan de VS, die zogezegd de grootste goudvoorraad ter wereld bezitten. In Fort Knox. Dailyreckoning vraagt het zich ook af: ‘But what about the gold in Fort Knox? Is it actually there?

3 reacties

  1. Natuurlijk ben ik net (zoals velen met mij) overtuigd van de blijvende waarde van goud. Nu lees ik opnieuw over de repatriëring van elders opgeslagen goud. Dat is natuurlijk een handeling die gevoed wordt uit achterdocht. Maar in feite wordt er niets gekocht of verkocht, het wordt alleen door de eigenaar opgevraagd. Dat is op zich een goede zaak.

    Maar ik lees echter al gedurende vele jaren dat landen goud bijkopen. Wat mij interesseert en waar ik nog nooit antwoord op heb gekregen is: wie de verkopers zijn van het goud dat zij kopen?Wie is de verkoper van de 9 ton goud aan Servië?

    Tegenover iedere koper staat er immers ook een verkoper. Is dat kopen gewoon een kopen op de markt van goudmijnen? Dus uit productie?. Of zijn er ook daadwerkelijk verkopers, die afscheid nemen van hun edelmetaal. Zo ja, wat beweegt hen?

    Ook lees ik regelmatig over manipulatie. En dat zal ook wel waar zijn…. Maar iets kunstmatig laag houden kun je tijdelijk doen, maar mijns inziens niet vele jaren achter elkaar. Er komen steeds meer mensen achter en steeds meer mensen kiezen dan voor de fysieke aanschaf van de te goedkope edel metalen. Hoe zien de andere lezers dat?

    1. Dit kopen ze bijvoorbeeld bij de LBMA in Londen.
      Londen Bullion Market Assiciation.

      Manipulatie vindt al vele decennia plaats met JP Morgan aan het roer maar ook de LBMA lijkt niet schoon te zijn.

      De financiele en industriële belangen zijn groot en er zou wel eens een moment kunnen komen dat ze de prijs door het manipuleren niet meer in de klauwen kunnen houden en de goud en met name de zilverprijs explosief stijgen.
      Maar het kan ook zijn dat deze partijen toestemmen in een koersstijging tot een door hen vooraf gestelde hoogte en dus gaat de manipulatie gewoon door.

  2. Goud is een nobrainer. Het vormt een uitvlucht naar financiële vrijheid. Totdat de overheid in actie komt en bijvoorbeeld bezit van fysiek goud boven de 10.000 euro gaat verbieden. Dan wordt het wel lastig, maar zo ver is het (nog) niet. Het kan zeker wel zover komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: