De non-informatie van de mainstream media

merkel griekenlandTijd voor een intermezzo over de Massamedia. De Massamedia, ofwel Mainstream media (MSM), laten ons al lange tijd collectief in de steek als het gaat om relevante informatie over de crisis in Europa en de wereld. Wie hun berichtgeving een beetje volgt kan niet anders dan tot de conclusie komen dat ze óf lui zijn óf volledig aan de hand van de zittende machthebbers lopen.

Een kras voorbeeld is het “nieuwsfeit” van zaterdag 16 juni 22.45 uur, dat Merkel en Hollande met elkaar gebeld hebben over Griekenland. Volgens het kantoor van Hollande ging het om een “constructief en vruchtbaar gesprek” aldus het ANP. Daarna volgt er nog een kort stukje algemene bla bla en het is weer over. Dergelijke nietszeggende non-informatie is al lange tijd kenmerkend voor de massamedia. Ze komen niet meer verder dan knip en plakwerk. Krijgen keurig berichten van persvoorlichters aangereikt en nemen deze gretig ter hand.

One-liners en hapklare brokken

Natuurlijk zijn er nog echte verslaggevers en journalisten. Ook zij zien met lede ogen aan dat hun beroep wordt uitgehold. Dat echte informatie niet meer belangrijk is maar dat het gaat om aandachtrekken, om de advertenties en reclameblokken. Gisteren stond er in de Volkskrant een artikel, onder de kop: “Help het reuzenartikel verdwijnt uit de krant” waaruit bleek dat het aantal echte artikelen, waarvoor onderzoek en spitwerk nodig is, met grote stappen terugloopt en eigenlijk helemaal aan het verdwijnen is.

De Nederlandse Televisie

In tegenstelling tot onze Duitse buren, kent ons land nauwelijks politieke discussieprogramma’s. Nog erger is dat juist in een tijd dat er een enorm nieuwsaanbod is, de weinige  programma’s die er zijn, bijvoorbeeld Pauw & Witteman, gewoon vanwege een zomerpauze, maanden uit de lucht gaan.

Bloggers als redding?

Het huidige internet biedt geïnteresseerden gelukkig een groot aanbod aan alternatieve informatiemogelijkheden. Voor wie echt wil, bekwaam is in wat zoekwerk, en zich een beetje kan redden in andere talen, is er een schat aan informatie beschikbaar. Diverse vaak deskundige- en betrokken bloggers stellen hun kennis en ervaring gratis via het internet ter beschikking. Op deze wijze kan er razendsnel geïnformeerd worden, kunnen zaken en ontwikkelingen op vele manieren worden belicht én wat nog veel belangrijker is, komt er niet door persvoorlichters gekleurde info ter beschikking.

Met de redding is het jammer genoeg nog niet goed gesteld. Het groepje geïnteresseerden is slechts relatief klein. Politici en de MSM doen niets met de info. Zij gaan hun eigen weg naar heil en zegen. Wat mij betreft is er maar één motto en dat is volhouden. Blijven informeren en hopen. Hopen dat steeds meer mensen het licht gaan zien, zich gaan afkeren van wat er nu allemaal gebeurt en samen het heft in handen nemen op weg naar meer welzijn en geluk voor allen.

17 reacties

 1. Sorry Ben,
  Ik snap niet hoe je nog denkt dat wij democratisch ook maar iets in de melk te brokkelen hebben.
  Iedereen weet langzamerhand wel dat de Rothschild/Rockefeller alliancie met als werelds stroman Goldman Sach de wereld totaal in zijn greep heeft.
  Deze Joden maken gebruik van de Kabbala-leer der cyclische processen en kunnen als geen ander in de toekomst kijken.
  Ik bewandelde een iets andere en simpeler weg door gebruik te maken van oude Chinese wijsheid over het va et viens van culturen, die precies samenhangen met de sterrentijden.
  Dit is veel minder precies dan de Kabbala-leer , die daar trouwens een aftreksel van is, maar door de tijd steeds precieser werd.
  Iedereen kent Nostradamus. Hij maakte als komende van Joodse afkomst ook gebruik van de Kabbala.
  Ik kan daar nog wel veel meer over vertellen, maar heb door de tijd wel geleerd dat niemand daar nog een sikkepit van gelooft.
  Heb kortgeleden een ontmoeting gehad met Richard de Feber en als het mogelijk is zullen wij daar samen enkele artikelen van proberen te maken.

 2. Is algemeen bekend dat de Nederlandse reguliere media, minus toch wel wat minder bekeken [b]uitzonderingen *[/b], echt om te janken is. Het NOS journaal mag ook eens flink onder de loep genomen worden. Nieuwsitems als verheerlijking van het verminderen van de overdrachtsbelasting terwijl een dag later de radioblog van Kees de Kort hier finaal de vloer mee aanveegde omdat de huizenprijzen in Nederland sowieso al veel te duur zijn. Vaccinatieadviezen voor EK gangers, terwijl dit de taak is van de kaartjes verkopers en de voetbal media. En dan nog een flinke lading feelgood nieuws. Zo ben ik nog diverse zaken tegen gekomen. De buitenland berichtgeving in de Nederlandse kranten is een copy / paste van persagentschappen, buitenlandse kranten etc ZONDER zelf op onderzoek uit te gaan. Gevolg bagger journalistiek en pure informatiebetus voor mensen, die niet verder kijken.

  * Uitzonderingen zijn o.a.
  – VPRO docu’s
  – Zembla docu’s
  – Boedistische Omroep Stichting
  – Bepaalde delen van BNR (o.a. Kees de Kort) en zelfs delen van RTLZ (o.a. Rene Tissen).
  – Af en toe een uitzondering in de actualiteiten programma’s.
  > En hiermee wordt echt maar een klein doelpubliek bedient.

  Niet alleen bloggers zijn als redding. Ik denk dat diverse buitenlandse nieuwsbronnen ook een goede aanvulling vormen.
  – Russian Today (http://rt.com/),
  – het Iraanse PressTV (http://www.presstv.ir/)
  – Al-Jazeera (http://www.aljazeera.com/)
  – de Frans/Duitse Arte (http://www.arte.tv/)

  PS. Merkel en Hollande bellen over Griekenland omdat ze de groepswedstrijden van de EK gewonnen hebben – Zo ziet ongeveer non nieuws en feelgood nieuws eruit.

 3. Begin dus bij jezelf, neem je eigen verantwoordelijkheid. Kennis opdoen via interner is leuk. Je handen uit de mouwen steken is beter!!

 4. Het schort aan de opleiding van journalisten. Ze leren journalistiek maar niks vak-inhoudelijks. Geen verstand van economie, geen verstand van recht, geen verstand van wetenschap, geen verstand van kunst, muziek noem maar op. Maar ze voeren het hoogste woord.

  Hier de minzame glimlachen van journalistiek-goeroe Paul Witteman als Middelkoop aan het woord is. De no-Know die de specialist uitlacht…:

  http://www.nujij.nl/economie/het-einde-van-het-financiele-systeem-door-willem.17525651.lynkx#axzz1y2Br6xYv

  Ach, ze zeggen wel vaker dat de introverten de kennis hebben maar de extraverten het hoogste woord voeren.

 5. @6 De MSM hebben geen behoefte aan goeie onderzoeks-journalistiek, de belangen zijn te verweven. Rupert Murdoch is nog steeds in het nieuws hoe hij de met zijn media imperium de verkeizingen in Engeland heeft lopen manipuleren.
  Overigens de mensen die het in Nld wel zouden kunnen zijn tegenwoordig afhankelijk van staatssubsies, dus het zou tegen hun eigen belang ingaan om dingen aan de kaak te stellen. Een kritische houding betekent dat je hetzelfde lot tegemoet gaat als klokkenluiders, en hoe het daarmee afloopt weten we. Grote uitzonderingen zoals S7P boven al aangaf oa Tegenlicht en Zembla docu’s.

 6. Xandernieuws.punt.nl is ook zo’n alternatieve nieuws-site. Wellicht dat Biflatie en Xandernieuws kunnen gaan samenwerken om ons op de hoogte te houden wat er nu werkelijk speelt?

 7. @Moin : Nou ben ik ook niet vies van een glaasje, maar jij hebt er ècht te diep ingekeken volgens mij 😉

 8. heeft iemand dit al bij het achtuurjournaal gezien? Spaanse mijnwerkers protesteren in guerilla-stijl al een paar dagen http://www.seniorennet.be/Pages/Nieuws/videonieuws.php?id=10b86032afcb9b85ba4c72363913bf88
  of ziet iemand wel eens beelden van de protesten in spanje zoals bij het hoofdkantoor van bankia http://www.youtube.com/watch?v=35mZn6dzFeY
  of ziet iemand wel eens nieuws uit italie buiten hoe geweldig supermario het wel niet doet? http://www.bancanetwork.it/content/sospensione-dei-pagamenti
  Maar dit zal allemaal we niet nieuwswaadig genoeg zijn! voor RTL of de NOS

 9. [quote]Nog erger is dat juist in een tijd dat er een enorm nieuwsaanbod is, de weinige programma’s die er zijn, bijvoorbeeld Pauw & Witteman, gewoon vanwege een zomerpauze, maanden uit de lucht gaan.[/quote]

  Alsof Pauw en Witteman zo kritisch zijn, zij laten zich ook van alles wijsmaken. Neem nou zo’n Hoogervorst, die laten ze wel vertellen dat de euro een mislukt project is. Maar ze haken er niet op in om dan meteen te vragen of de zogenaamde privatisering van de zorg, die hij in gang heeft gezet, of dat ook niet als een mislukt project kon worden beschouwd.

  Twee slappe ouwe hoeren zijn het, beetje de intellectueel uit hangen met z’n tweetjes, Af en toe wel lachen, maar echt kritisch zijn ze niet. Nee, we missen eigenlijk zoiets als RT*.

  *(Alleen jammer dat [url=rt.com]RT[/url] niet de mensen -politci en banksters- voor de camera en microfoon blijkt te kunnen krijgen welke eens goed doorgezaagd zouden moeten worden).

 10. Ik heb jullie pas sinds kort ontdekt, maar biflatie is zeker een van mijn favo blogs geworden! Complimenten!

  Een andere aanrader is trouwens intrinsiekewaardenul.nl Is volgens mij nog niet zo oud. Leuke naam ook! Staan ook regelmatig stukken op die de mainstream volledig links laat liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: