De escalerende handelsoorlog tussen de VS en China hangt zwaar boven de oliemarkt. ‘The economic implications of the U.S.-China trade war are putting downward pressure on oil prices, while the growing threat of military conflict in the Middle East is keeping prices up,’ schrijft Oilprice.com. De olieprijs zoekt richting en het kan beide kanten op. Aan de ene zijde is er de handelsoorlog en wie weet waar dit conflict gaat eindigen? Tegelijk is er mogelijk een heel ander conflict in the making. De VS hadden al twee vliegdekschepen naar de wateren voor de Iraanse kust gestuurd. Op 14 mei 2019 komt het bericht dat er twee Saoedische tankers ‘beschadigd’ zijn. Gesaboteerd naar het schijnt…

Een tweede ‘Irak’?

‘Don’t “Iraq” Iran’ waarschuwt Zerohedge.com. De boodschap is duidelijk. Je zoekt een voorwendsel, vertelt de wereld dat je wel moét aanvallen, of je verdedigen, en voilà, een nieuwe oorlog is realiteit. Vooral de Amerikaanse burgers zijn méé en vinden het verantwoord. Niet moeilijk want zo’n 94 procent van de plaatselijke media is in handen van vijf conglomeraten. Gelieerd aan de regering, de handel, de industrie. En oorlog IS een industrie. Er wordt véél verdiend aan een oorlog, groot of klein. Kritische journalisten worden net als tijdens 9/11 ‘geadviseerd’ niet té kritisch te zijn in hun publicaties of uitzendingen. Of ze doen aan zelfcensuur. Zerohedge is nog zo’n website die tenminste zegt waarop het staat.

5 Responses

 1. Wat iedereen toch eigen zou moeten opvallen is het feit dat
  Europa als toeschouwer en lijdend voorwerp aan de kant staat en geen enkele rol
  speelt in de strijd der giganten. Lidstaten zoeken steeds meer op eigen houtje
  of in combinatie met andere lidstaten zelfstandig een uitweg uit de brandnetels.
  De hamvraag is actueler dan ooit: wie is überhaupt nog gediend met de peperdure lamme eend die EU heet en in de verste verte niet in staat is om de belangen van zijn burgers te beschermen?

  1. Klopt! Wat te denken van de handelsoorlog VS versus China en de geopolitieke spanning tussen Iran en VS. De impact hiervan op de EU wordt onderschat. De schade is nu al te zien in Duitsland, de groeimotor van de EU. Beleggers denken nog dat de inzakkende groei tijdelijk is maar zouden zich wel eens flink kunnen vergissen. Hoe langer het conflict duurt des te gevaarlijker. Als de lidstaten van de EU hinder gaan ondervinden van een economische krimp dan zijn de rapen gaar. Dan moeten er banken gered worden, gaan begrotingen uit de hand lopen en moeten belastingen omhoog. We kunnen al raden waar dat toe gaat leiden. Financiële onrust tussen de lidstaten leidt tot onrust onder de bevolking van de diverse lidstaten met grote kans op verdere afbrokkeling van de EU. Brexit is nog maar een begin.

  2. Precies! Kijk in dat verband ook naar de ‘goednieuwsshow’ van de
   publieke omroepen. Niets dan rozengeur en maneschijn. Over de economie, de werkgelegenheid, de toegenomen tevredenheid van de Nederlandse burgers in het algemeen, enz., enz. Het kan niet op.
   Als kers op de pudding haalde de MP (voor de gelegenheid
   even zonder stropdas!) flink uit naar ‘onverantwoordelijken’ in dit land, zoals Baudet van het FvD, die nog durven te pleiten voor een Nexit.

   Allemaal pro-Euro verkiezingspropaganda voor rekening van de
   belastingbetaler. Niet alleen scepsis lijkt taboe, zelfs een aanzet tot een
   discussie, met name over de EU of de euro, wordt al in de kiem gebrandmerkt als populistisch of extreemrechts.
   Wat er dan nog overblijft is ‘fake news’ en daarop drijft Europa….

 2. Voor wat betreft de prognose van een sombere economische ontwikkeling kan ik helemaal met je meegaan, Gerrit. Maar voordat het volk wakker wordt moet er nog heel wat water door de Rijn stromen. Mensen in mijn omgeving zijn zo verschrikkelijk naïef en goedgelovig dat ze straks allemaal weer braafjes op een pro-EU partij gaan stemmen.
  Als je doorvraagt blijkt niemand precies te weten wat de gevaren van de EU en hoe besluiten worden genomen in Brussel. Laat staan dat ze weten hoeveel geld Brussel kost aan iedere Nederlander en waar dat allemaal aan besteed wordt.
  Dat graaien valt toch wel mee?

  Ongelooflijk .. zoveel naiviteit..

  1. De schapen worden dom en tevreden gehouden met een stukje groene wei (zie boven). De kleur geel (van de hesjes) wordt gestigmatiseerd als die van de boze wolf die dood en verderf zaait.
   Zolang nog een beetje gras groen is zullen de meeste mensen in sprookjes blijven geloven. Maar de realiteit staat voor de deur en komt binnen, zonder te kloppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: