De olieprijs schiet omhoog na veronderstelde ‘aanval’ op tankers

De Brent Crude Oil prijs stijgt op 14 juni 2019 voor de tweede dag op rij tot $61,56. Die kunt u hier trouwens live volgen. Twee Noorse tankers zouden zijn aangevallen door torpedo’s in de Golf van Oman. De VS beschuldigen Iran maar dat land ontkent elke betrokkenheid. Eén van de schepen staat sinds 13 juni in brand. De precieze toedracht is onduidelijk en de berichten spreken mekaar tegen. Ons zou het niet verbazen dat een en ander in scène is gezet door de VS. Als voorwendsel om te kunnen doen wat ze toch al van plan waren: Iran aanvallen.

Beschuldigingen/ontkenningen

Eén van de twee schepen is gezonken, wat dan weer categoriek tegengesproken wordt door een andere bron. Vast zou staan dat er 44 bemanningsleden gered zijn en dan nog wel door Iraanse reddingsschepen. De Amerikaanse militaire autoriteit heeft een video getoond waarop te zien zou zijn hoe Iraanse soldaten een onontplofte mijn verwijderen van een van de tankers. ‘Iran has rejected the US accusation against it as “baseless”. In a tweet posted early Friday, Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif accused the US of “immediately” jumping to make allegations against Tehran without “a shred of factual or circumstantial evidence”.’

‘Irak’ revisited?

De Amerikaanse reactie: “The US and the international community stand ready to defend our interests, including the freedom of navigation,” Urban said. “The United States has no interest in engaging in a new conflict in the Middle East. However, we will defend our interests.” Wij herinneren ons vooral het feit dat de internationale gemeenschap ook ‘overtuigd’ werd dat Irak eertijds dringend moest worden aangevallen. Het land zou immers WMD, massavernietigingswapens bezitten en dat kon natuurlijk niet. Saddam Hoessein werd afgezet en opgehangen. Die weapons of mass destruction werden nooit gevonden. Tja, zei de toenmalige president van de VS, George W. Bush, we waren er nochtans van overtuigd dat die er waren…

10 reacties

  1. Oppassen hoor Theo, want je mag hier geen kwaad woord over dhr. Trump zeggen of wordt van bashing en fake news (!) en wat al beschuldigd! Dus hierbij for the record: “Dhr. Trump is een vredelievend, deugdzaam, aimabel man die voor vrede in de wereld ijvert. Steeds zal hij proberen volkeren, rassen en genders te verzoenen. Hij wordt dan ook door iedereen geprezen, is overal even geliefd, ja, zo echt een persoon die je als man, broer, oom, familie zou wensen! Als iemand de Nobelprijs voor de Vrede verdient is hij het wel.”

   1. Het gaat natuurlijk niet om “geen kwaad woord”, maar om de negatieve teneur jegens deze persoon die zeker niet altijd berust op objectiviteit, maar op subjectieve vooroordelen.
    Trump lijkt voor mainstreamers te zijn verworden tot een karikatuur van het kwaad, de vijand van de ‘gelovigen’ en het globalisme. Toch is hij de gekozen president van de grootste democratie en economie ter wereld, de grote (ver)leider van het Vrije Westen.

    Beetje verwarrend misschien voor vastgeroeste geesten. Niet echter, als wordt bedacht dat deze omstreden cowboy de perfecte ‘proxy’ kan zijn in handen van de bancaire elite. Motto: ‘Trump is de oorzaak van alle ellende op de wereld’.
    (Thinking further ahead).

   2. Klopt Joost. Ik ontmoet ook langzamerhand steeds meer fans van Trump. Theo, Heb jij enig idee of die onderzoekers ook de zgn leugens van Obama en Hillary hebben gefactchecked. En waar ze toen uitgekomen zijn. Staat vandaag een mooi artikel in de Telegraaf over een factchecker mbt. klimaatverandering. Klimaatfanaten en doemdenkers moeten dat NIET lezen. want de factchecker laat ze finaal door de mand vallen ( en wordt dus net als Trump) door de elite gebashed.

  2. Welke ‘leugens’ bedoelt @Theo hier eigenlijk? Die van ‘deMorgen’ of die van Trump?
   In het eigen, propere landje wordt ook ‘gejokt’ bij het leven.
   Bij een VVD-bijeenkomst neemt onze premier – zonder stropdas, maar wel in spijkerbroek
   – het plotseling met gebalde vuisten op voor de hardwerkende Nederlandse arbeidersklasse en hun achterblijvende lonen.
   Rutte plots in de rol van een rooie vakbondsman als opponent van het grootkapitaal, sjongejonge, wie had dat gedacht?
   Trump lijkt mij in ieder geval geloofwaardiger .

 1. Hoe ver kan de olieprijs dan wel omhoogschieten wanneer t.g.v. een militair conflict de Straat van Hormuz afgesloten raakt en er in één keer 20% minder olie op de markt is? Moet ik dan aan olieprijzen denken van wel rond de 600 Dollar per vat? Dat zal zeker enorme gevolgen hebben voor banken, de financiële markten en de brede economie.

  1. Valt mee – prijs zal eerst omhoog schieten maar met een hoge olieprijs zijn andere velden en gebieden weer interessant – gas – teervelden en fracking
   De hoge olieprijs dekt die kosten dan weer.

   150 -200 dollar per vat max

   1. 150 -200 Dollar per vat is wel genoeg om de wereldeconomie in een diepe recessie te storten met daarbij ook grote gevolgen voor het wereldwijde financiële systeem. Zeker nu ook de handelsoorlog tussen de VS en China aan het woeden is en de Brexit er ook nog bovenop.

 2. https://www.nu.nl/buitenland/5938479/londen-stuurt-marine-naar-perzische-golf-na-aanvallen-op-tankers.html
  Nu ook GB wat bootjes naar de Perzische Golf stuurt nemen de geopolitieke spanningen in dat gebied nog meer toe. Vraag mij af welke invloed dat heeft op de verdere ontwikkelingen. Zou zomaar kunnen dat hiermee wat druk van de ketel gaat en de olieprijzen gaan dalen. De voorraden zijn in de westerse landen de laatste tijd toegenomen en met de gegarandeerde veiligheid van zoveel oorlogsbootjes zullen de rederijen wel deze route blijven volgen. Iran, of welke duistere groepering dan ook, zullen nu wel wat inbinden. In feite hebben de VS en GB beide absoluut geen belang bij een escalatie in dat gebied. Hogere olieprijzen schaden de economie en komt zeker ongelegen nu er diverse andere dreigingen zijn van afnemende groei door handelsspanningen en dergelijke.

  1. Er is een land Rusland welk geen bootjes stuurt en toch er voor zorgt dat GB en VS met geen enkel bootje in de Perzische golf vaart vaart doordat Korvetten in de Kaspische zee met kalibr scheepsraketten de golf bewaakt deze hebben 2000 km reikwijdte mooi hé
   China en Rusland willen geen oorlog in de M.O. overigs dat willen zij nergens.
   China is door Iran afgelopen jaar uitstekend bevoorraad met olie dus die kunnen mooi VS tot wanhoop drijven en zij gaan dan blunders begaan.
   Einde VS mijn vermoeden is dat zij eerst een flinke economisch optater krijgen daarna een financiële.
   Dan is een zo gewenste oorlog tegen Rusland en China niet eens meer nodig.
   De joden doen dan ook verwoede pogingen om in beide landen binnen te dringen helaas pindakaas zeker bij de Chinezen welke een haatcampagne zijn gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: