De onbetrouwbare overheid en beloftes

57

Of we het nu over Nederland, Europa of de wereld hebben maakt allemaal niets meer uit. De trend is overal gelijk. Yin en Yang zijn volkomen uit balans. De knop van de transparantie wordt steeds verder naar diep zwart gedraaid. Er valt zo veel te verbergen en het verdraaien van de waarheid is tot een kunst op zich geworden. Gedeeltes weglaten, samenvoegen, in een andere context of tijd plaatsen. Niets is meer te dol.

read my lips

NRC en de Nederlandse Zorgautoriteit

In een NRC-artikel van 10 april wordt bericht over het uit zeshonderd pagina’s bestaande bezwaarschrift dat NZa werknemer Gotlieb heeft geschreven en ingeleverd. Gotlieb zou als klokkenluider jarenlang de leiding van de NZa hebben geïnformeerd over geconstateerde misstanden. Zijn bazen zouden echter maar tot één soort actie zijn gekomen en dat was alles proberen om hem kwijt te raken. Begin dit gaat leverde Gotlieb zijn bezwaarschrift in waarna hij zichzelf om het leven bracht. Hij werd vijftig jaar.

Knarsetandend in de openbaarheid?

Pas nadat de NRC informatie opvroeg bij de NZa werd de pijn in de buik kennelijk te groot en werd alsnog minister Schippers geïnformeerd. Het vervolg is voorspelbaar. Men is geschrokken en er moet direct een onderzoekscommissie aan het werk in de hoop dat het allemaal snel weer verwaait. Uw patiëntendossier is echt veilig hoor. Eerlijk!

Met de Grieken gaat het weer beter (of niet?)

Met de verkiezingen in het verschiet willen de Eurofielen maar al te graag mooi weer spelen. Elke dag een half uur training van de glimlach, de volle- en gulle lach. Zonder Europa zouden we nergens zijn immers!? Ter info wat informatieve koppen van recente krantenartikelen.

  • Terugkeer Griekenland op financiële markten succesvol
  • Het gaat helemaal niet beter met Griekenland
  • Griekenland geeft na vier jaar weer obligaties uit
  • Griekenland krijgt eind april 6,3 miljard nieuwe noodsteun
  • Griekenland kan zonder verdere steun
  • Griekse economie krimpt met 3,9 of naar mening van andere deskundigen bijna7 procent in 2013, terwijl een kleine groei was voorspeld
  • Werkloosheid Griekenland blijft groeien

Kort samengevat is het simpel. Het gaat goed maar de werkloosheid groeit en er is economische krimp. Men kan zich zelf redden maar heeft nog wel zes miljard extra nodig. Het is allemaal echt eerlijk waar. In de woorden van onze minister Opstelten “getrouw, naar waarheid en gedetailleerd”. Wat wil een mens nog meer.

Duitsland en de NSA

In het Duitse parlement is het al dagen onrustig. Er moet een onderzoek komen naar het hele NSA gedoe. De hele waarheid moet op tafel. Of toch niet? Snowden moet worden uitgenodigd of toch vooral maar niet, omdat hij eigenlijk niets nieuws meer heeft te vertellen volgens sommige politici. De voorzitter van de onderzoekscommissie, wil Snowden niet en heeft inmiddels zijn pet aan de wilgen gehangen. Transparantie en eerlijkheid, woorden die in het huidige tijdperk van big brother is watching you, and me, and us, niet meer passen. Een onderzoek is mooi maar de uitkomsten moeten van te voren wel vaststaan. De waarheid kan immers in deze tijd heel gevaarlijk zijn en langdurig carrières in een mum van tijd in rook doen opgaan.

Ten slotte de economie, Draghi, en Rusland

Ook of in het bijzonder ten aanzien van Europa geldt dat de werkelijkheid er anders uit ziet dan men ons wil doen geloven. We zijn uit de crisis en er is weer groei. Wat Spanje, Griekenland, Portugal en Ierland betreft is er wat tijd gewonnen. Het ergste gevaar, dat van een collaps, lijkt inmiddels overwonnen. Wat Frankrijk en Italië betreft zijn er echter donkere wolken. Inflatie en deflatie gaan hun eigen gang. Dit tot verdriet van Draghi. Het zou zo mooi zijn als dagelijks een flink deel van de schulden in rook zou opgaan. Heel vervelend is dat er inmiddels een extra speler in het veld is gekomen in de vorm van Poetin, de sterke man van Rusland. Zijn spierballengerol rond de Oekraïne doet het aantal onzekerheden drastisch toenemen. Een Europa dat echt aan de bak moet, terwijl men zich knus in het bedje van nooit meer oorlog had gevleid, daar moet niemand aan denken. Draghi al helemaal niet.

Zeker is dat de redelijke rust van het tijdperk 1970 tot 2005 voor lange tijd is verdwenen. Onzekerheid is troef in een wereld waarin onze overheid alles denkt te kunnen sturen. Onzekerheid is echter ook de motor voor de persoonlijke creativiteit. Zo kijk ik bijna nooit meer naar het NOS Journaal. Gebruik diverse uitzendingen gemist apps in binnen en buitenland om dát te kijken dat mij interessant lijkt en geniet van elk lekker hapje extra lang, omdat het morgen allemaal anders kan zijn.