De ondergang van onze koopkracht

De Westerse wereld leeft al lang boven zijn stand. Dit is ons de laatste 3 à 4 jaar zuur aan het opbreken. Het is dan ook deze laatste jaren dat goud het snelste gestegen is en dat onze koopkracht het hardste onderuit is gegaan. Deze 2 fenomenen gaan hand in hand. 30 jaar geleden kon je nog een huis bouwen met 1 inkomen, nu kan je nog amper een huis kopen met 2 inkomens.

Voor mij is dat het grootste voorbeeld van de achteruitgang van onze koopkracht. Je hoort de mensen van vroeger zeggen ‘In onze tijd was het leven ook al duur’. Anderen beweren dat onze levensstijl zo veranderd is dat juist dat ons leven zo duur maakt. Zo heb je tegenwoordig de gsm, het internet, city-trips, dat er vroeger allemaal niet was. Maar de kosten hiervan benaderen lang niet het 2e inkomen. Er moet dus meer aan de hand zijn. Lees verder op Goud-Portal.nl

11 reacties

 1. Er zijn verschillende redenen hiervoor aan te voeren.

  1) Er blijft steeds meer geld aan de top van de piramide plakken. Het vermogen wat de rijkste 1% verdient neemt toe. Het neoliberalisme heeft de inkomensverschillen en metname de exhorbitante verrijking onder bepaalde groepen heel erg doen toenemen.

  2) Doordat het besteedbare inkomen daalde kijken consumenten naar goedkopere producten, die uit de opkomende economieën komen. Denk maar in eerste instantie aan Japan die in de jaren ’70 en ’80 een opmars maken. Het lage lonenland, waar we nu van betrekken is China en het personeel wil nu ook meer verdienen voor hun arbeid.

  3) De stijging van de gas en olieprijzen (en afgeleide) is dat de vraag naar energie enorm is toegenomen, terwijl de productie achterbleef. Vraag en aanbod en de prijzen stijgen. 2008 easy peakoil en max productie wordt rond 2017 verwacht.

  4) Er is vanaf de jaren ’80 stevig bezuinigd. Bezuinigen betekent dat er geld linksom of rechtsom van de reeele economie wordt onttrokken We hadden in 1985 een staatsschuld van rond de 80% en dat was in 2007 slechts 42 a 43%.

  5) Slochteren slinkt ook dus hiervan minder inkomsten voor de staat, dus belastingen elders.

  De trend is dat de welvaart steeds minder wordt omdat het neoliberalisme nog steeds stevig in het zadel zit en de burger voor de kneuzen van de banken mogen opdraaien en dat meer mensen welvaart hebben bereikt dan ooit te voren en de resources en milieuruimte steeds schaarser worden.

  De enige passende oplossing is transitie naar een duurzamere, regionalere en menselijkere samenleving en gewoon accepteren dat het materieel minder wordt en de kwaliteit van het leven van immateriële zaken halen.

 2. @S7P

  Neoliberalisme? Kijk uit voor modieuze mythologie. Overheden moeten bezuinigen omdat ze zo in de schulden zitten. Hoezo neoliberaal? Kijk eens naar het peperdure en uit zijn voegen barstende sociale stelsel, de bank-bailouts, de staatsgaranties voor het hele bankwezen en de huizenmarkt, de reddingen van eurolanden: allemaal socialisme pur sang.

 3. Met het verdwijnen van de productie (arbeid) naar de aziatische landen zal de welvaart steeds verder afnemen. Dit is niet bijzonder, maar logisch, er wordt immers steeds minder door ons geproduceerd. Geen luchtvaartindustrie, geen autoindustrie (Mitsubische sluit!), geen textielindustrie, geen scheepvaartindustrie, steeds minder chemische industrie en uiteindelijk zal de staalindustrie ook wel sluiten. Wel toenemende vergrijzing, meer economische vluchtelingen, minder werkende jeugd, meer Europese lasten etc, etc. Kortom ga maar door ,Europa gaat z’n ondergang tegemoed of wij dit willen of niet. Er zijn wijzen beslissingen nodig, zoals herverdelen van arbeid en inkomen. Het inperken van de macht der bankiers. Helaas blijft 1 ding staan als een paal boven water en dat is de achteruitgang van ons welvaartsysteem, dat is onherroepelijk een gegeven.

 4. @2 Veel privatiseringen hebben tot minder service voor meer geld geleid en ook de samenklontering van bedrijfslobbies en overheid (en ik bedoel de echt grote en niet de kleine en middengrote bedrijven).

  Het bezuinigen van de overheid staat onder een apart puntje. En er is stevig bezuinigd sinds de jaren ’80. – Banken bailout is niet socialistisch maar eerder oligarchisch. Het redden van de banken is weliswaar tegen de kapitalistische denktrend, maar ook beslist niet socialistisch. – Redden Eurolanden is niet het redden van de bevolking, maar van de banken en beleggers. Ook hier hetzelfde. Huizenbubbel was een aanjaagformule voor de economie na 9/11 en de dot.com bubbel. (Socialisten gaan niet uit van het stimuleren van eigen woningbezit, maar van een sociaal huurstelsel liefst in coöperatieve vorm.)

  Dat geld wat de laatste jaren uitgegeven is aan reddingsoperaties is niet terecht gekomen bij de bevolking en al helemaal niet bij de onderlaag. Terwijl geld naar de bevolking/onderlaag toch wel een kenmerk van socialistisch denken is. Er is sprake van een oligarche verhoudingen met twijfelachtige relaties tussen politici en bedrijfswereld op wereldschaal en de kleine landen kunnen alleen meedansen op de politieke orde.

  Het enige wat je echt socialistisch kan noemen zijn dus alle beschermingsmaatregelen voor de arbeiders en het sociale zekerheidsstelsel. En het sociale paradijs in Nederland was rond 1980 het grootst. Toen waren de voorzieningen het beste. Dit zegt nog niets over toename of afname van het gebruik.
  En we waren zo rond 1980 wel een (half-)socialistisch land.

 5. @S7P : “Oligarchische beslissing om ‘TBTF’ te creëren”. Goed gezien. Noch kapitalistisch, noch socialistisch.

  Blijkbaar zijn er dus ‘andere (enorme) krachten’ werkzaam dan ‘men’ ons wil doen geloven.

  So keep on reasoning !

  And don’t forget/exclude the Khazar-Talmudic-Cabal …

  (toegift : Talmudic-Cabal = Oligarchie voor de ‘Elite’ en tegelijkertijd Communisme voor de onderworpenen)

  [u]De Ultieme Symbiose / Synarchie …[/u]

  (….)

  En dan op wereldwijde schaal hè ?

  Natuurlijk te verwezenlijken via de ‘tussenfase’ van een schulden-overladen ‘kapitalistisch’ systeem …

  Goh … en wat zien we op dit moment ..?

 6. @5 Ondanks de verschillen tussen reëel/Oostblok communisme en (Mussilini) fascisme in de praktijk flinterdun zijn noem ik het toch liever fascisme. Allebei de systemen zijn toonbeeld van onderdrukking, maar een communist denkt nog aan zijn arbeidende klasse. (Op zijn minst alleen in hun propaganda) Wat je hier ziet is geen Robin Hood, maar dooH niboR. Of terwijl stelen van de armen en geven aan de rijken.

  Kortom: Wat we nu zien is zelfverrijking aan de top en meer controle zien te krijgen aan de bevolking. En dit in een afkalvend welvaartseconomie in het westen. Dit met hoge resourceprijzen (easy-peakoil) en de opkomende economiën, die ook welvaart willen hijgend in onze nek. Angst regeert en wijsheid is ver weg. De huidige consensus dient volgehouden te worden. En dit mag kennelijk de democratie (of wat er van over is) en een acceptabel leefniveau van de bevolking kosten. Ondertussen is macht, welvaartsgeloof en geld een zware harddrug.

  En ondertussen wordt de populatie gevoed door steeds inhoudlozere TV propaganda die de mensen vertellen dat alles goed komt. Niemand, maar ook niemand wil toegeven dat dit systeem faalt en daar mogen we met zijn allen voor creperen.

  Een wereldmarkt gevolgd door wereld-economische-infra (wereldregering / iets van een “wereldmunt” ipv de Dollar [Dollar zal falen en dit gat moet gevuld worden] – world-reserve currency. – dit betekent niet dat wij dit geld noodzakelijkerwijs in de portomonee of chipkaart hebben.) is het logische gevolg van een ieder die in het huidige geglobaliseerde economische systeem gelooft. De kans is reëel dat men dit gaat proberen om uiteindelijk de crisis te pamperen. Mijninziens is de globalisering zo dood als een pier en heeft uiteindelijk 0,0% kans van slagen. Maar dit denken kan nog heeeel veel schade aanrichten aan mens, dier en milieu. Daarbij hoe verder de macht hoe instabieler het rijk en hoe meer kans op problemen.

 7. @8 Naar afgelegen landelijke gebieden hebben we het meeste kans. Als je in IJsland bent zou je kennis en materialen moeten hebben om kassen te bouwen, die je op geiserwater warm maakt. Dit is niet direct eenvoudig zelf te doen. Verder heb je daar heel weinig daglicht ‘s-winters en ik mijn humeur gaat met de winter altijd al sterk achteruit.

  In de EU zijn er diverse streken zijn waar echt heeeel weinig mensen wonen en behoorlijk vruchtbaar zijn. Ik denk dat je dit serieuzer mag nemen. Je moet wel echt ver weg zijn van de grote steden, want als de zombies (hongerige stadsmensen volledig geïndoctrineerd door de mainstream media) komen ben je alsnog van je voedsel af.

 8. Niet vergeten: Sinds 2010 is de inflatie fors hoger dan de rente en het ziet er niet naar uit dat er snel een einde gaat komen aan deze trend. Eind december zijn er veel mensen blij om de spaarrente op het spaarrekening te krijgen. Ze beseffen echter niet dat het leven sneller duurder is geworden dan de rente die ze ontvangen. Ze verliezen niet alleen koopkracht in de loop van het jaar, maar ook op de betaaldag. Je krijgt € 1.000 rente, maar je kan er maar voor € 950 goederen mee kopen ten opzichte van een jaar eerder.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/03/28/het-gaat-niet-goed-met-onze-koopkracht/

 9. @Fininfo : volgens mij haal je de 900€ niet eens ; zeker niet als je de (komende) huizenprijzendaling meeneemt in je berekening-gn-gnn …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.