Sinds de kredietcrisis is de door computers gestuurde aandelenhandel (High Freqency Trading) enorm toegenomen. Hieronder via Nanex een grafiek over de ontwikkeling van HFT van 2007 tot 2012.

 

Computers zijn heden ten dagen voor 60 tot 70% verantwoordelijk voor de aankoop en verkoop van aandelen op de beurs. Steeds meer partijen gebruiken computers en ingewikkelde algoritmes en formules om te handelen op de markt. Er zijn computers die binnen een miljoenste van een seconde een beslissing voor een aan- of verkoop kunnen maken en dit ook kunnen uitvoeren.

Door de groei van de computerhandel is ook de kans op een flash crash flink toegenomen. U kunt zich vast nog wel de flashcrash van 6 mei 2010 herinneren, toen de Dow Jones binnen een half uur opeens 9,2% in de min stond. Deze flashcrash werd mede veroorzaakt door High Freqency Trading.

15 reacties

  1. Weet je wat, laten we alles maar overnemen door computers en robots. Altijd nog veel sneller en een veel beter uithoudingsvermogen dan een blikje chinezen. Hebben we als mens over de hele wereld straks geen reet meer te doen. ’s kijken hoe de wereld er dan uit ziet.

    @Madman. Kom er maar in met je matrix filosofie.

    @Moin. Vanaf 2010 tot 2012 begint deze animatie behoorlijk op een haardvuur te lijken… Enige vergelijking met 666 mogelijk ???

  2. @ktm
    Door de incestueuze activiteiten binnen de Rothschild familie zijn ze waarschijnlijk niet bij machten om een computer te programmeren. Zouden ze daar misschien een vacature voor hebben ?

    @moerstaal
    10 schone braziliaanse om ons heen, een internetverbindinkje en een HFT servertje. Ideetje ?

    @Verontruste burger
    Oh nee… die is niet meer.

  3. @R: Robots kunnen steeds meer. Het is ook mede door robots dat er nu zoveel mensen werkloos zijn. Automatisering; waar eerste 15 personen voor nodig waren, heb je er nu slechts 1 persoon nodig, die ene, die de robot bestuurd. Vrienden met robots worden = je baan behouden?

    Nu snap ik ook opeens waarom die beurzen zo stijgen. Daar snapte ik helemaal niets van. Het ziet er zo slecht uit en toch is de AEX al ruim 5 % gestegen in de laatste weken. Alleen toch maar omdat iedereen weet dat QE3 eraan komt en omdat ook de ECB ook echt, ondanks dat Duitsland daar niet blij mee is, aan het nieuwe geld uit de printer moet gaan geloven. Dat móeten die robots schijnbaar weten.

  4. @Bob
    Ja, zonder alle gekheid op een stokje. Hier probeer ik ook serieus een punt te maken. Economie is ook werkgelegenheid. We maken ons druk om concurrentie, globaal. Maar wat als robots zodanig infiltreren ? We hebben al las-robots, spuit-robots en als je die robot van Honda ziet lopen en acteren, da’s behoorlijk verbluffend niet ? Zo heb ik een documentaire gezien over robots in ziekenhuizen, daar werd verteld dat mensen (met name als ze ’s nachts moeten werken) zo duur zijn ! Dat is dus een markt. Enfin, de overheid wil dat we aan het werk gaan, want dat is inkomsten. Terwijl de bedrijven die ons dat werk moeten verschaffen er van alles aan doen om ons zoveel mogelijk te weren. Vreemd toch, die tegenstrijdige belangen ?

  5. Ok, robots het is nog wat futuristisch. Maar een zus van mij, werkend bij een verzekeringsmaatschappij kreeg onlangs samen met haar collega’s een presentatie voorgeschoteld van een nieuw computersysteem. Ze dacht “Mooi zo’n computersysteem maar wat voor werk blijft er eigenlijk voor ons over ?” Een paar weken later kreeg ze te horen dat er ontslagen gaan vallen. 1 op de 4 in elk geval. Elk jaar weer…

  6. @5 In de sixties werd me als kind geleerd dat we na 2000 heel veel vrije tijd zouden hebben en oa robots veel van ons werk zouden overnemen. En dat we voorbereid moesten zijn om deze vrije tijd in te vullen. Dus kwam er veel nadruk te liggen in creatieve dingen in het onderwijs. Echter het liep totaal anders, werken en werken werd de norm om allerlei leuke dingen kunnen te betalen. Verder verdwene zo’n beetje alle industrie en dus productiewerk terwijl er veel banen in de dienstensector bijkwam. Wat ik wil zeggen is dat de geschiedenis ons leert dat werk en de noodzaak om dingen te willen (consumptie) niet zomaar verdwijnen zelfs al lijkt het erop dat werk verdwjnt.

  7. @6 Pe
    Tja, je zal wel op een bepaalde manier gelijk hebben. Jouw antwoord in vergelijking tot de situatie van mijn zus. Misschien kan ze daar straks nog aan de slag als koffiejuffrouw…

  8. @R: Maar zo gaat het constant door. In elke branche worden er wel manieren gevonden om efficiënter te werken. Waar zijn ze momenteel niet aan het saneren? Je moet het zo bekijken, wie de robots kan maken die heeft het goed. De machines maken de machines. Maar wie maken die dingen dan weer?

    Overigens was het Leonarde da Vinci die al bezig was met een robot: http://www.allonrobots.com/images/Leonardo-Robot.jpg

    Had hij maar iets verzonnen om ons uit deze economische malaise te halen.

  9. Een super docu van Tegenlicht over de flascrash van 6 mei 2010 en de gevaren van HFT… Zeer de moeite waard !
    http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/the-future-of-finance/money-and-speed.html
    @ R
    Check deze robot ontwikkelingen op het gebied van drones..
    De Amerikanen zijn al bezig met zwermen drones… echt bizar om te zien…
    http://www.youtube.com/watch?v=msHJLwYWX30
    Die “pakezel” zijn reactie vermogen is gewoon eng..
    Zeker met een bepaalde oorlog dreiging in tijden van crisis moet iedereen dit eigenlijk zien..
    Die vliegtuigen met parachutisten zijn echt verleden tijd , Know whats coming !

  10. Leuke discussie wat betreft de robots. Ik denk inderdaad dat dit in de afgelopen jaren zeker heeft meegespeeld op de arbeidsmarkt en dus effect heeft gehad op het werkloosheidspercentage. Lijkt me wel lastig te meten, er zal vast wel onderzoek naar zijn gedaan, maar kon hier zo snel niets over vinden.

    Het zijn de robots die in de toekomst steeds waarschijnlijk meer taken kunnen en dus ook zullen overnemen. Op de beurs heb je al sowieso als mens al een achterstand. Computers handelen met milisecondes, op de minst kleine bewegingen kunnen ze winst genereren. Al zal het natuurlijk ook wel fout gaan met sommige robotjes. Er zijn genoeg systemen ontwikkeld die eigenlijk op lange termijn helemaal niet werken, of beter gezegd renderen.

    Waar ik zelf wel op zit te wachten zijn de robots die artikelen kunnen schrijven. Zo nu en dan is er niet genoeg tijd om content te creëren en dan zou de hulp van een Biflatie-Robot mij wel uitkomen! Het gaat de goede kant op, want op Forbes worden er al artikelen gepubliceerd, geheel door een robot geschreven: http://www.forbes.com/sites/narrativescience/2012/04/17/forbes-earnings-preview-new-york-times-company-3/

  11. @Money as Debt
    Bedankt voor de videolink ! Hoewel deze video (http://www.youtube.com/watch?v=msHJLwYWX30) zwaar leunt op militaire toepassingen zegt het toch veel over wat ik bedoel. Zo zie je op ongeveer minuut 19 hoe je zelfs de bouwvakker werkeloos zou kunnen krijgen.
    Natuurlijk heeft Pe wel een punt dat er werk verdwijnt en in een andere vorm terugkomt maar het echte werk wordt wel minder en voor een selectievere groep. Uiteindelijk is het daar wellicht ook om te doen. Geldbesparing is immers belangrijker dan werkverschaffing.

  12. Nog een annotatie: [b]Artificial Intelligence: The Answer to Wall Street’s Data Deluge [/b]

    [quote]Would artificial intelligence technology have helped JPMorgan CEO Jamie Dimon and his lieutenants catch and grasp the full story behind the firm’s approximately $6 billion trading losses — buried in the trading data — far faster?

    Is a narrative presentation that swiftly provides insight about a large body of financial data preferable to investors and financial managers than is the presentation of pure visual data in a chart or spreadsheet format? Is a word-based explanation more quickly understood and thus more quickly acted upon? [/quote]

    http://www.institutionalinvestor.com/Article/3063579/Artificial-Intelligence-The-Answer-to-Wall-Streets-Data-Deluge.html

  13. @Koen
    Mooie aanvullingen plaats je hier. Dus een biflatie-robot blijkt technisch dus al mogelijk ! Oeps… dat houdt ‘Ben’ ea ook niet meer van de straat ! 😉

  14. @2
    Al geprobeerd en veel geld mee verloren.
    Het is niet zo makkelijk als je denkt.
    Enkele winnen veel en die gaan ermee door.
    Velen winnen te weinig en nog meer verliezen een beetje of wat meer. Die stoppen er dus allemaal en daar winnen de besten weer mee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: