De oorlog tegen cash

Cash is king? Dan toch niet voor lang meer indien de ganse wereld de weg opgaat van China. Vanuit dat verre Oosten bereikt ons de boodschap dat ‘physical cash may soon become obsolete‘.

cash

China accomodeert als tweede grootste economie ondertussen reusachtige digitale betaalplatformen. Zo is Tencent het vierde grootste internetbedrijf ter wereld. Alibaba stelt dan weer honderden miljoenen producten beschikbaar in meer dan 190 landen. Zeker is het aanvaarden van cash duurder qua verwerking, beveiliging en zo meer dan digitaal geld. Maar het heeft natuurlijk alles te maken met controle. Wie de geldstromen beheerst, beheerst in feite de aarde mét al haar bewoners.

War on cash

Kijk zelf eens in uw portefeuille. Hoeveel of eerder: hoe weinig contant geld heeft u op dit moment nog in handen? Het 500 euro biljet wordt alvast niet meer herdrukt. Finland gebruikt de 1 en 2 eurocenten al heel lang niet meer. In de meeste Nederlandse winkels wordt sowieso afgerond naar 5 cent. De Europese Commissie onderzoekt trouwens de mogelijkheid dit in alle euro-naties door te voeren. In heel wat landen bestaan ook strenge limieten waarboven geen contant geld meer aanvaard wordt voor goederen en diensten. Op termijn zouden in principe ook zwart geld en valsmunterij kunnen verdwijnen.

Slachtoffers

Er bestaat zelfs een Nederlandse website die waroncash.nl heet. Opmerkzaam is een opiniestuk aldaar dat wijst op de eerste en grootste slachtoffers van de oorlog tegen contant geld. Zoals steeds betreft het de zwaksten in de maatschappij die het meest zullen lijden: ‘(…) vrijbuiters, vreemdelingen, vluchtelingen, dissidenten, drugsgebruikers, daklozen, schuldenaren en sociaal onaangepaste.’ Maar ja, daar wilden overheden toch al lang van af, niet? Als quantité négligeable. Terwijl de grote criminelen hier vast wel iets op zullen vinden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: