GoudvoorraadDe economische westerse commentaren op de gang van zaken in zowel China en Rusland zijn gewoonlijk geënt op onze eigen monetaire aannames. Aannames die beslist niet hoeven worden gedeeld door de machtshebbers in Moskou en Peking. Daarom worden de vele achterliggende redenen van het Russische en Chinese monetaire beleid verkeerd geïnterpreteerd door de financiële markten. Hetzelfde geldt voor hun redenen van goudaankopen. China schijnt er weinig moeite mee te hebben dat haar eigen bevolking goud koopt en de Chinese regering schijnt de gehele mijnproductie aan goud binnen haar landsgrenzen te houden.

Shanghai Cooperation Organisation

Ook Rusland bouwt haar officiële goudreserves verder op vanuit haar eigen mijnproductie. Het resultaat op langere termijn hiervan is dat de stroom van alle bovengrondse goudvoorraden naar deze landen en hun bondgenoten stroomt. De globale politieke gevolgen hiervan zijn erg belangrijk, maar worden tot op heden door de westerse regeringen genegeerd. Dat China en Rusland veel gemeenschappelijk hebben tegenwoordig komt voornamelijk door de  Shanghai Cooperation Organisation (SCO). Het doel van deze organisatie is veiligheid, infrastructuur en onderlinge handel. De belangrijkheid hiervan heb ik al vele keren benadrukt.

Centrale bank van Rusland

Wat daar nog bij komt is dat de huidige Chinese en Russische regeringsleiders persoonlijk ervaring hebben met de catastrofale gevolgen van de val het socialisme, iets wat nog niet hebben meegemaakt in West-Europa en Noord-Amerika. Daarom zal geen van deze regeringen (Rusland en China) toegeven aan de economische en monetaire concepten uit de westerse wereld, zonder daar serieuze bedenkingen tegen te hebben. Het nieuwste bewijs hiervoor komt nu weer uit Rusland, waar Putin zijn persoonlijke economische adviseuse Ms. Elvira Nabiullina als het nieuwe hoofd van Ruslands Centrale Bank heeft aangesteld. Van haar is bekend dat zij een aanhangster is van o.a. Robert Higgs, een econoom uit de Oostenrijkse school. Men verwacht dat zij zich zal verzetten tegen uitbreiding van het bankkrediet, wat al bevestigd wordt door Russische commentatoren, die ervan uitgaan dat zij voorrang zal verlenen aan hervormingen die de balansen van de banken zal versterken.

Bankleningen aan banden gelegd

Zij staat daarin niet alleen. Ook de People ’s Bank of China liet de afgelopen dagen de geldmarkt percentages oplopen tot meer dan 20%. De boodschap is duidelijk voor hen die het willen zien: zij willen geen medewerking verlenen aan een krediet bubbel. Deze twee landen hebben gezien hoe schadelijk een door bankkrediet gevoede economie kan zijn en zijn vastbesloten bankleningen aan banden te leggen. De westerse commentatoren kunnen dit maar moeilijk begrijpen omdat dit niet overeenstemt met de westerse manier van denken over monetair beleid.

Sound Money

Ook lijkt het dat zowel Rusland als China zich ervan bewust zijn hoe belangrijk het is om een valuta stabiliteit te hebben op een manier die het westen niet kent. Natuurlijk komt dat ook voort uit bezorgdheid over de belangrijkste valuta’s, want beide landen hebben aanzienlijke handelsoverschotten. En juist deze blootstelling aan valutarisico verklaart hun hang naar goud. Verder weten zij natuurlijk ook, dat willen de Roebel en Yuan een westerse monetaire crisis overleven, zij een sound money geloofwaardigheid moeten bieden door een combinatie van monetaire terughoudendheid en goud dekking. En de achterliggende reden voor China dat ze haar burgers toestaat delen van hun spaargeld om te zetten in goud is natuurlijk de consistentie dat ze op deze manier ook haar burgers achter haar krijgt met deze politiek van Sound Money.

Oostenrijkse school in het Oosten

Ondanks dat bekend is dat de Russische en Chinese regering overtuigde Mercantilisten waren, kruipen er steeds meer elementen van de Oostenrijkse School in hun economische benadering. Het is daarom jammer dat het Westen en Japan ertoe zijn overgegaan om de weg van het geld drukken verder te volgen, die onvermijdelijk moet leiden tot een vernietiging van hun valuta met als gevolg dat Rusland en China de nieuwe dominante economische grootmachten zullen worden.

Bron: Alasdair Macleod

3 reacties

    1. Dat is maar 1 deeltje van het totale verhaal. Maar je hebt wel gelijk. Kijk ook eens naar de ODI (Outbound Direct Investments). Hierover heb ik ook een paar stukjes geschreven. Zeggen sommige oosterse niet zoiets als: Life is but an illusion? Nou, voor het hele financiële gebeuren, maar ook vele andere zaken, gaat dit m.i. zeker op.

  1. Mooi artikel. Het doet mij denken aan een belangrijke levensles gekregen van mij eerste buitenlandse werkgever. In het eerste gesprek sprak hij mij zeer indringend toe, “Always, always keep an open mind”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: