De pijn van het zijn: Café Weltschmerz/Crisis met ‘Weimar’ potentie?

De Duitse term ‘weltschmertz’ kunnen we volgens encylo.nl vertalen als: ‘Weltschmerz, letterlijk wereldpijn, is een uit de Duitse taal afkomstig woord dat voor het eerst als zodanig werd gebruikt door de Duitse schrijver Jean Paul Richter. Het verwoordt het gevoel van diepe droefheid en als pijnlijk ervaren melancholie ten gevolge van verdriet, ontstaan door de onvolmaaktheid van de wereld.’ Wij benoemen het eenvoudig als wereldpijn oftewel de pijn van het zijn. Café Weltschmertz (CW) met het bijbehorende YouTube kanaal (50K abonnees) omschrijft zich als een denktank op zoek naar oplossingen. Waar journalistieke vrijheid heerst ook. Het initiatief van vrijwilligers geeft wel een waarschuwing af: overgevoelige geesten (luisteraars, toeschouwers) dienen zich te onthouden. Wie te lange tenen heeft idem dito: ‘Trigger warning: Onze gesprekken kunnen politiek, of maatschappelijk incorrecte inhoud bevatten en onbedoeld angst, onzekerheid of woede oproepen. Wij beroepen ons op de bij wet geregelde journalistieke vrijheid als fundament voor een pluriforme samenleving en hygiënische democratische processen.’ 

Divers en gedurfd

Is CW provocerend? Gedurfd? Controversieel? Dan spreekt dat u misschien wel net aan? Ondergetekende steekt in ieder geval zijn tenen uit. De gasten zijn meestal niet van de minsten. Of je het met bepaalde uitspraken of de richting die een discussie uitgaat nu eens bent of niet. Interessant is het allemaal zeker wel. Bevragend, ondervragend, soms met of helemaal tegen de trend in. Wij vinden het puik. De onderwerpen zijn divers maar immer actueel. We vonden een handvol Nederlandstalige video’s voor u, alle zo recent als maximaal drie weken geleden. Over de lockdown; is dit de juiste weg om het Coronavirus tegen te gaan, of net niet? Hoe diep wordt de impact van het Coronavirus op het Nederlandse economische leven? Gaat Italië financieel ten onder of is dat eigenlijk al dertig jaar bezig? To app or not to app? Hoe groot of hoog zal de werkloosheid in Nederland wel gaan? Is er ook iemand die van de Coronacrisis profiteert? En tenslotte nog een bijzonder interessante vraagstelling: heeft deze crisis ‘Weimar’ potentie?

https://www.youtube.com/watch?v=Uh4wSulq2cU (klik zo u wilt op de link naar het CW YouTubekanaal, video kan niet worden overgenomen)

14 reacties

 1. Met café Weltschmerz onder je favorieten kun je de economielessen uit het verleden vergeten. Met een grote verscheidenheid aan analisten, economen en specialisten heeft deze site een belangrijke functie te vervullen voor de zelf benoemde huiseconomen zoals de lezers hier op Biflatie.nl. Zeer aanbevelenswaardige denktank. En totaal onafhankelijk omdat ze geen subsidie- of sponsorgelden ontvangen.

 2. Met café Weltschmerz onder je favorieten kun je de economielessen uit het verleden vergeten. Met een grote verscheidenheid aan analisten, economen en specialisten heeft deze site een belangrijke functie te vervullen voor de zelf benoemde huiseconomen zoals de lezers hier op Biflatie.nl. Zeer aanbevelenswaardige denktank. En totaal onafhankelijk omdat ze geen subsidie- of sponsorgelden ontvangen.

  1. Gelukkig hebben we de beurzen nog:
   AEX + 1,34 %
   DAX + 3,13 % met DB zelfs + 11,9 %
   DJ + 2,52 % (19:00 u)

   Ongelooflijk wat er gebeurt op de financiële markten. Zijn helemaal van het padje. Totaal afhankelijk van stimulerende middelen van centrale banken. Slecht nieuws betekent goed nieuws voor de beurs. Hoe lang nog?

 3. Met café Weltschmerz onder je favorieten kun je de economielessen uit het verleden vergeten. Met een grote verscheidenheid aan analisten, economen en specialisten heeft deze site een belangrijke functie te vervullen voor de zelf benoemde huiseconomen zoals de lezers hier op Biflatie.nl. Zeer aanbevelenswaardige denktank. En totaal onafhankelijk omdat ze geen subsidie- of sponsorgelden ontvangen.

 4. Er lijken meer signalen, dat het corona19 virus in een USA lab is ontwikkeld, vervolgens naar China is geëxporteerd naar een Amerikaans lab in Wuhan, waar het is vrijgelaten.
  Met welk doel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.