Op het artikel Arbeid zal nooit meer het zelfde zijn van Gerrit Welbergen is heel divers gereageerd. Reageerder S7P heeft het over het opraken van de resources, het vastklampen aan oude strohalmen en de noodzaak tot leven op een manier die past bij een natuurlijke maat. Lutra wijt het vooral aan de somberheid van de artikelschrijvers. Yoep wil naar het loslaten van het begrip werkgelegenheid. Door robots en machines kan alles wat nodig is worden vervaardigd door een paar mensen en Jong Nederland, 25 levensjaren, wil dat het doemdenken wordt losgelaten. Er zijn volgens hem net zo veel positieve kansen aan deze tijd. Citaat: ”Wij als nl dreigen weg te zakken als een klagend, een ander de schuld gevend, zeikend en piepend klootjesvolk!”

groei zagen

De plunderaars

Alvorens aandacht te besteden aan onze mogelijke toekomst, wil ik eerst even ingaan op diverse tv-programma’s die de laatste maanden mijn blikveld passeerden. In de Keuringsdienst van Waarde konden we zien hoe Estlandse veengrond, die bijna tienduizend jaar nodig heeft gehad om tot een enkele meters dikke laag aan te groeien, in enkele maanden werd afgegraven, om zo als belangrijkste grondstof voor onze potgrond te kunnen dienen. In Duitsland vinden ze dat olie en gas voor o.a. de woningverwarming veel te duur is geworden. Vele tienduizenden huisbezitters zijn inmiddels overgestapt op houtstook, blokken, pellets en snippers. De prijs van hout is in enkele jaren al vier keer over de kop gegaan en de vraag neemt nog elke dag toe. Er is wel een “klein” probleempje. Een boom die tachtig of meer jaren aan groei nodig heeft gehad is met de nieuwe machines in één minuut omgezaagd, met als gevolg dat de bossen in razendsnel tempo aan het verdwijnen zijn.

Het zelfde “We willen het nu!” gedrag en de “Wie straks leeft die ziet maar houding” kunnen we vinden bij de regenwouden, olie, gas en vele andere grondstoffen.

Zekerheden van deze tijd

De kosten van levensonderhoud zijn in Nederland gestegen tot grote hoogte. De regeldruk is enorm en nog elke dag groeiend. De lonen voor de midden en lagere klasse dalen, direct of indirect. Het netto besteedbaar inkomen wordt al een hele tijd minder én zeker niet als laatste punt er moeten enorm veel schulden worden afbetaald. Wat het onderwijs en de productie aangaat draait het steeds meer om kwantiteit. De beste cijfers, de meeste producten per uur en of de laagste prijs. Laag, of zelfs ultra laag geprijsde eieren, kippen, varkens, koeien, melk en andere zaken hebben hun uitwerking op het hele voorproces. De boer wiens kip dat laaggeprijsde ei moet leveren, kan niet anders dan besparen op voer, de huisvesting en de verzorging.

Somber?

Ja zeker en met weinig hoop op verbetering. Natuurlijk zijn er individuele mogelijkheden om aan de weg te timmeren. Je kunt een webshop beginnen, tuintjes wieden, een slimme snelle maaltijdservice starten en nog heel veel meer. Het probleem zit echter in het systeem. De logheid daarvan is bijna monstrueus. We blijven de plunderaars die we zijn en zoeken nog elke dag nieuwe mogelijkheden.

Export als reddende Engel

Zondag hebben we in het programma Buitenhof kunnen horen dat de voorspelde groei minimaal is en alle landen in de wereld de export als de reddende engel zien. Als die maar weer aantrekt, als, als, als. Als jij van mij koopt verdien ik geld dat dan door mij weer kan worden uitgegeven waardoor jij ook weer geld verdient. Als we zo een tijdje doorgaan dan wordt alles weer goed en heeft ieder weer werk. Het zelfde liedje. Meer van het oude.

Ook positief?

Ja zeker. Het positieve zit in de vooral technische mogelijkheden die we hebben. De enorme potentie wat betreft  het verwerven en delen van kennis en vaardigheden. De bestaande machten en structuren willen al die mogelijkheden echter alleen als ze in te passen zijn in dat wat al is. Wie macht heeft wil dit houden en wie rijk is wil dat blijven.

Wat kan de conclusie zijn?

Wat mij betreft zitten we in een knoop die nog nooit zo ingewikkeld is geweest als nu. Mijn kerkgebouw, waar ik eerlijk gezegd niet al te vaak meer kom, gaat binnen niet al te lange tijd verdwijnen omdat bezoekers en geldelijke middelen teruglopen tot bijna nul. Nu het eind in zicht komt begint het echter toch te knagen. Het gebouw was alleen een symbool. Buiten dat was er echter zo veel meer, een gemeenschap, gedeelde waarden en riten, een her- en erkennen van de ander. Nu is het ieder voor zich en bijna niemand meer voor ons samen.

Welvaart en welzijn

De wereld schijnt nog slechts om enkele woorden te draaien namelijk economie en welvaart. Welvaart kan grotendeel of helemaal losstaan van het uiteindelijke welzijn en vooral voor het welzijn voor wie of wat. Welzijn is simpel en heeft te maken met de warmte van ons hart. Niet alleen voor ons zelf maar voor heel de schepping. Diep in ons binnenste weten we heel goed in welke bijna uitzichtloze situatie we zijn aanbeland.

Systeemreset

De harde systeemreset die door zoveel schrijvers en reageerder op Biflatie wordt genoemd is wat mij betreft meer dan nodig. Wachten tot die van zelf komt is een optie. Slimmer lijkt het mij dat ieder van ons zelf tot die reset besluit. Ja ook ik, jij en u. Niet morgen maar nu. Laten we zijn als een mosterdzaadje dat elke mogelijkheid benut om te groeien en zo bergen verzet.

36 reacties

      1. binnen nu en zeer korte tijd kan het leven zoals we het nu kennen, onherkenbaar veranderen. en ik weet niet hoe het met jullie zit,maar er lijkt op dit moment een escalatie te ontstaan die mij,en mijn gevoel,doet vermoeden dat we op het randje zitten. meer een kwestie van weken dan van maanden of jaren. we zullen zien.

        1. Er is de laatste tijd een versnelling gekomen in bepaalde ontwikkelingen Madman. Maar dat dacht ik twee jaar geleden ook. Gevoelsmatig wordt 2014 het jaar dat…. maar goed. We gaan het zien.

      2. Zelfs in anderhalve maand tijd…toch ben ik wat sceptisch…het staat dan wel op Zerohedge, maar een bron staat er niet bij….we kunnen allemaal leuke grafiekjes maken….

        1. Dat vroeg ik me ook af ja… Maar toch, het zijn gepubliceerde winstverwachtingen van deze bedrijven. Een drop van 9 naar 0 in twee maanden is absurd. Ik vermoed dat die bedrijven hard hebben gewerkt aan “window dressing” naar het eind van 2013, voor de bonus en de boeken. En nu laten ze de boel onderuit gaan, op zeker moment kun je niet anders he?

          “We can ignore reality, but we cannot ignore the consequences of ignoring reality.”

          Ayn Rand

  1. Het vervelende met een systeemreset is dat zoiets alleen maar mogelijk is door het nemen van drastisch impopulaire maatregelen. De glorietijden zijn voorbij. Vanaf de opbouw jaren na de oorlog 40 – 45 hebben we een lang tijdperk van groei gekend. Alleen de ingewijden, zoals hier op Biflatie.nl, zijn er inmiddels achter dat we nu in een tijd van de omwenteling zijn aanbeland. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Regeringen kiezen eerst voor de makkelijkste weg om de crisis op te lossen, zoals nu al jarenlang wordt bezuinigd om weer groei te krijgen. Dat lijkt niet te werken. Steeds meer gemopper, groeiende werkloosheid, record aan faillissementen en groeiende onrust. Vandaag(27 jan.) protesten in Parijs tegen het beleid van Hollande. De werkelijke oplossing zal m.i. moeten liggen in schuldafschrijving. Dat gaat ook pijn doen, maar dan vooral bij de grote kapitaalkrachtigen, de beleggers, banken en pensioenfondsen met doorwerking uiteraard naar Madman, KWT, S7P, Yoep, Martin K, Jaren Tachtig, Piet Pineut, Jan Modaal, Henk en Ingrid en noem maar op. Kortom, een grote afwaardering van alles wat waarde heeft. Maar op deze manier blus je wel de veenbrand in het diepste binnenste. Een andere mogelijkheid is wat nu na het IMF, ook de Duitse Bundesbank roeptoetert, om een kapitaalheffing in te voeren als uiterste noodzaak. Dat lijkt op pure diefstal van soms zuur verdiende centjes van spaarders die niet voor een pensioen hebben betaald maar zelf hebben gespaard. Hoe we het ook wenden of keren, het gaat allemaal pijn doen. Niemand met een gaffelgebit gaat graag naar de tandarts, maar stelt het aanmeten van een kunstgebit liefst zo lang mogelijk uit. Er zijn onnoemelijk veel vergelijkingen mogelijk met onze huidige deplorabele laagconjunctuur maar alle komen op hetzelfde neer dat de terugkeer naar een gezonde status van onze maatschappij nooit pijnloos kan verlopen. Mijn inziens gaan we daarom nog roerige tijden tegemoet. Er moeten spijkers met koppen worden geslagen, precies in de betekenis van dit gezegde. Echte hamerslagen of liever nog mokerslagen op de boosaardige krachten die het kapitalistische systeem naar de rand van de afgrond hebben gemanaged.

    1. gerrit,je hebt blijkbaar een gecontroleerde reset voor ogen, maar ik denk zelf meer in trend van chaos. kun je je voorstellen wanneer alles instort aan vertrouwen in geld ,wat ons dan staat te wachten? wie gaat er dan nog naar zijn werk? en dus waar moeten we dan stroom,gas of water vandaan halen,laat staan boodschappen doen?
      vele gewone mensen zullen hierin de dood vinden,rellen en plunderingen zullen het leven van velen beheersen.
      waarom denk je dat de elite ondergrondse schuilplaatsen hebben ,voorzien van vele etens en drinkensvoorraden,bv onder denver airport.
      en wat te denken van de eerste regel van de georgia guide stones?

      http://www.thegeorgiaguidestones.com/Message.htm

      het ziet er zeker niet best uit.

    2. Ik vrees dat we zo’n reset nog wel eens 15 jaar vooruit kunnen schuiven, net als Japan bv. Okay ander land, andere omstandigheden,geen unie etc maar ik onderschat het vermogen van de politici niet om de mindere beslissingen per verkiezing vooruit te schuiven en via een zijdeur extra te belasten en te nog meer te squeezen.

      Mijn collega woont in Barcelona maar de verhalen die ik hoor zijn dieptriest, armoede alom en in dat soort landen is hebben ze juist zo’n hechte gemeenschap en dan zou je juist een ” opstand ” verwachten maar dat heeft de regering ook al aardig met wetten in de kiem gesmoord.

      1. Net terug van een paar weken Barcelona….en ik zie het toch anders….de sfeer was prettig en rustig….restaurant waar ik eet zit iedere dag 200 man te lunchen, idd een vervelend aspect zijn de “containerduikers”, mensen die met winkelwagentjes vol ijzer en kranten de afvalcontainers langsgaan….verder zie ik hier bij de supermarkten meer oostblokkers met hun straatkrant staan dan bedelaars in Barcelona….ik zeg specifiek “hun” omdat ik net een artikel gelezen heb, dat onze autochtone straat-daklozen weg geintimideerd worden door Oostblokbendes met hun eigen straatkrant……maar dat is voor biflatie een te controversieel onderwerpje….dat raken we niet aan…..

        1. Ja zeg, sorry hoor… Barcelona. Is dat wel een goeie meetlat ? Dat mag je volgens mij nog wel een wereldstad noemen. Zo kan ik ook een waslijst van Griekse steden opzoeken waar je bijna niet in de gaten zal hebben dat Griekenland in diepe ellende zit. En bovendien, er als toerist zitten (misschien voor werk, dat weet ik niet) is nog wat anders dan die collega die er woont.

          In dit soort landen geldt natuurlijk ook wat zwaarder:
          “Toerisme als reddende engel.” om maar eens bij het artikel te blijven.

          Enfin dat gezegd hebbende, ik hoop wel dat je er een paar fijne dagen aan over hebt gehouden.

        2. Sorry ik was niet helemaal duidelijk ging niet specifiek om Barcelona centrum, er meer er omheen. buitenwijken & verder in de dorpen e.d.

          Barcelona is een wereld stad natuurlijk met een hoop economische bedrijvigheid maar ook genoeg mensen die op de armoede grens leven.

          ten dele met je eens over oostblok bendes er is een duidelijk verschil!.
          In 2000 heb ik 1,5 jaar in Budapest gewoond en kwam regelmatig in Roemenie en ook de slechte stukken laten we maar zeggen. is niks mis mee prima volk maar bv de cultuur v/d de roma’s is nogal onconventioneel maargoed elk volk heeft z’n rotte appels maar de EU had die grenzen even wat langer dicht moeten houden.

          1. Ik ken ook veel goede Roemenen….die werken in datzelfde restaurant in Barcelona….Catalaans heeft namelijk duizenden dezelfde woorden als Roemeens….ik drink regelmatig een glas met die gasten…..het gaat mij erom dat de door ons en onze voorouders opgebouwde welvaart in sneltrein verwaterd door mensen die nooit iets aan die opbouw hebben bijgedragen….erst Turken, Marokanen en nog 100 nationaliteiten….tot nu toe 300k uit Polen cs….en nu weer een tsunami uit Bulgarije en Roemenie….nog 10 jaar en onze welvaart is verwaterd tot het niveau van een derde wereldland…..WHO IN HIS RIGHT F*CKING MIND geeft nu al z’n welvaart weg……zo langzamerhand begin ik mij neer te leggen bij onze ondergang…..misschien nog vijf jaar en ik begin al die linkse gutmenschen , zelfs in mijn familie uit te lachen als ze in de ellende zitten……en an zeg ik……JULLIE MOESTEN TOCH GVD ZO NODIG LIEF ZIJN VOOR DE HELE WERELD…….zeik dan ook niet als je niets meer over hebt…..

      2. G: Japan kon zich 30 jaar lang uit de rotzooi exporteren. Nu moeten alle landen zich tegelijk uit de rotzooi exporteren. En dat gaat niet.

        Ook is de totale schuld wereldwijd enorm gegroeid, en dus de druk op de creatie van nieuwe leningen verder toegenomen.

        Vergeet het Japan verhaal maar, die vlieger gaat niet (meer) op.

  2. Somber of positief, doemdenker of optimist, ik hou het op realistisch vwb de tendens op biflatie.
    En helaas is de huidige realiteit negatief gezien de het wereldbeeld. Dat betekent niet dat een individueel leventje uiterst florisant kan zijn!

  3. als je kijkt in het grote plaatje en je beziet de voorspelling van de majacalender, die decemmber 2012 als een transitie aangaf…waarbij een hele hoop ophef gepaard ging omdat mensen dachten dat er een soort van schalelaar om zou gaan, kun je wanneer je simpelweg naar de geleidelijkheid waarmee de natuur dingen verandert,ook wel beseffen dat deze transitie ook geleidelijk gaat.
    maar we zijn er nu wel degelijk getuige van.
    een bewustwordingsproces….
    bewustwording van het feit dat de manier van leven gestoeld op hebzucht ,afgunst en haat ons geen steek verder helpt.

    ik las deze avond een stuk van peter meyer,

    http://www.edelmetaal-info.nl/2014/01/demografische-tijd-bom-deel-1/#comment-13552

    let vooral ook op het feit dat in dit stuk,van een analist,ondernemer, bram vermeulen wordt aangehaald, die met zijn verhaal ‘in den beginne’ de feiten van de soemerische rollen aanhaalt.

    echt! vergeet alles wat je bent geleerd en open je ogen.
    het aangeleerde wat je gedachten gevormd heeft werd je gegeven door de status quo die er belang bij hadden om je geest af te sluiten en je een dinaar te maken.

    wanneer je demoed en de kracht hebt om vrij te denken , dan pas kun je aan de reis om de werklijkheid te zien aangaan.

    “It is important that you keep asking questions.”

    Albert Einstein, 1955

  4. “Export als reddende Engel”

    Waar moet die export dan naar toe? Naar Mars. Als iemand exporteert, moet een ander importeren, die dan de verliezer in dat systeem zou zijn. Import en export blijft uiteindelijk een zero sum game. Een land moet ervoor zorgen, dat het exporteert, waar het goed in is, en importeert, waar anderen beter in zijn. Op kleine schaal zien we dit misdenken, daar waar de kantoorpik ook zelf zijn verbouwing doet en Bob de bouwer zijn eigen administratie doet. Mensen en landen moeten met elkaar handelen en niet elkaar met zoveel mogelijk ‘export’ de loef proberen af te steken.

  5. Optimisme , op welk vlak dan ook is volstrekt niet op z’n plaats…..kijk toch in vredes naam eens om je heen, we zijn gewoon als het verwende kind van miljonairs die z’n leven hoe dan ook kapot wil maken met drugs of wat dan ook….alle beleid in Nederland en de rest van West Europa lijkt er al 30 jaar op gericht onze welvaart zo snel mogelijk kapot te maken door krankzinnige uitkerings systemen en nog krankzinniger massa-immigratie tot het allerhoogste goed te verklaren….beiden zullen op hun manier tot onze totale ondergang leiden…..

  6. Die economie, dat zal allemaal wel. Waar ik me 500 keer meer zorgen over maak is de totalitaire kant die het allemaal op gaat. Want de huidige economische crisis wordt behoorlijk misbruikt om allerlei ellende door te voeren. En de belangrijkste beweging daarbij is er een naar corpocratie.

    Tegen staten en overheden hebben mensen mensenrechten. Tegenover grote bedrijven hebben ze helemaal niks in te brengen. En op het moment wordt voor die bedrijven de rode loper uitgerold. Wat mij betreft is iedereen die voor de EU stemt een heuler met deze beweging. Pro-EU betekent niks anders dan anti-democratie en anti-medemenselijkheid. Het is niks anders dan je ziel aan de duivel verkopen. Voor een paar procentjes economische groei.

    De komende decennia gaat op een ongelofelijke manier de totalitaire zweep over de massa. Langzaam maar zeer zeker wordt iedere geest uit de mens geknepen. De regeldruk gaat immens worden. Tegelijkertijd krijgen de mensen steeds minder rechten.

    Je kunt je tegenwoordig niet eens meer verweren voor een rechtbank. Kost je op zn minst duizenden euro’s. Dus mensen zijn een speelbal voor grote bedrijven. Het recht van de sterkste is dus al wettelijk vastgelegd.

    Zorgverzekeraars gaan straks over leven en dood beschikken. Schippers wilde al een discussie beginnen over de vraag of mensen niet eerder dood moeten gaan. Oud worden is straks alleen toegestaan aan rijke, welgestelden.

    Nee, de economie trekt wel weer ns aan. Maar de schade zal niet te overzien zijn. De komende decennia liggen bestuur en volk steeds meer op ramkoers. En dat zal zo ver gaan tot eentje zegt ’tot hier en niet verder’, en dan…

    1. nog 1 ding: Laatste hoorde ik de term “100% pakkans”.

      Wen daar maar alvast aan. Dat gaat die mooie nieuwe techniek ons brengen: de 100% pakkans. En niet alleen in de zin van ‘pakken wegens een overtreding’, maar ‘pakken op alles’.

      Ze kunnen straks alles met je doen, als ware je een slaaf in Khadaffi’s sekskelder…

  7. er komen heel veel problemen aan, er is technisch ook veel mogelijk,
    Stel dat in plaats van het perfect onderhouden van de nederlandse snelwegen wordt geinvesteerd in het ombouwen van alle nederlandse rioolwaterzuiveringen, met een rioolwaterzuivering kan je bio gas opwekken en het is technisch mogelijk om fosfaat terug te winnen,(de snel winbare fosfaat voorraden raken op, de plastic consumpite is gigantisch, als het denken ietsje veranderd kan je het gebruik van fosiele brandstoffen terugbrengen, fietste gisteren langs een paar containers langs die langs de weg staan, vool met hout dat verstookt kan worden in een biogascentrale mits er nu eindelijk een keer een goed systeem van distributie/bevoorrading wordt opgezet, dit soort concepten zijn de technologie van morgen, als nederland trendstter wordt en technisch uitvoerder, dan kan nederland er ook geld mee gaan verdienen, de techniek voor het als grondstof verwerken van huisafval is nog heel te veel verzinnen, het vereist echter wel investeringen en een verandering van denken, er is heel veel mogelijk, helaas duurt een verandering van denken erg lang, maar of er volledige ‘nuttige’ werkgelegenheid zal zijn in de toekomst, wie zal het zeggen,
    Technisch zou heel veel mogelijk zijn, helaas willen de bestaande partijen hun verdienmodel niet aanpassen/opgeven, waardoor verandering niet snel zal komen

    1. Helemaal mee eens! Er zijn idd zeer veel mogelijkheden die ingezet kunnen worden. Als er meer geluisterd wordt naar jonge mensen die andere vaak zeer verfrissende ideeen hebben zou het sneller kunnen gaan. Zoals wordt aangegeven worden echte vernieuwingen tegengehouden door bestaande oude structuren. Op de schop met een hoop zaken.

      Arie Mulder

  8. Enkele feiten

    * Er wordt een systeemreset, gecontroleerd of chaos verwacht in het tweede helft van dit decennium. Daar lijkt een behoorlijke consensus te ontstaan onder kritische economen. Ik denk dat dit ook wel reëel is en anders is het de eerste helft van de komende eeuw. – Ik denk zelfs dat een systeem reset nodig zal blijken te zijn omdat er een vrij scherpe afname van de leverbare olie zal blijken en dit de trigger is, die het doodzieke systeem verder in problemen zal brengen.

    * Export denken en denken in de oude definities van werkgelegenheid en de politiek, die daar op gericht is, is niets anders dan aan de laatste strohalmen vast proberen te houden van het oude systeem. Iedereen zit met schulden en iedereen wilt zich eruit groeien op een planeet met schaarse resources.En exporteurs hebben ook importeurs nodig.. Ouch. Verder leidt dit exportdenken naar een race naar de bodem met de arbeidsomstandigheden en beloningen.

    * Heel de mindset is nog gericht om het economisch gedrocht tot groeien te krijgen, ondanks dat alle tekenen, zoals resource problemen, verarming en uitholling samenleving de andere kant op wijzen.

    Al met al geen reden om echt positief te zijn.

    Er is zeker plaats voor positieve innovaties.
    Maar dan op sociaal en low-tech gebied. Denk maar aan verdere ontwikkeling van permacultuur, het weer opnieuw leven in blazen van cooperatieve ondernemingen, herinvoering van collectieve bezittingen (denk aan de gezamelijke tuin) Maar de grote vraag is hoeveel tijd hebben we.

    NOTE: Overigens is met permacultuur mogelijk om weinig vruchtbare bodems weer tot leven te wekken, maar dan heb je wel een paar jaar voor nodig om dit met bepaalde gewassen te doen. Dan heb je nog geen eetbare tuin. Sowieso duurt het enkele jaren voordat een permacultuur systeem een goed evenwicht heeft bereikt.

    Het roer moet echt om. En we moeten snel gaan de-urbaniseren. En niet zo dom zijn om bij de EU verkiezingen voor gesloten grenzen te stemmen (als het al mogelijk is). Nederland dient zich voor te bereiden om een deel van zijn eigen bevolking te exporteren naar rustigere gebieden om daar nieuwe collectieven op te zetten. Ik zie eerlijk gezegd niet hoe het met de randstad en soort gelijke gebieden verder moet, ondanks allerlei leuke projecten als stadstuinen etc. Dus ik zei toekomst in omgekeerde bevolkingstromen, dus niet van de platteland naar de stad, maar van de stad naar het platteland.

  9. Ik zit zelf ook in een rare paradox.
    Het huidige systeem faalt, het kapitalistische/economische systeem wat voornamelijk de rijken beter bedeelt werkt niet, en dat is in de laatste jaren alleen maar duidelijker geworden.
    Dus een reset daar is in mijn perspectief hard nodig.

    Maar ik zit met nog iets. De mens consumeert teveel: regenwouden worden platgehakt, infra wordt op elke locatie aangelegd, afval (vaak ook chemisch) wordt overal gedumpt, producties van nieuwe spullen is nog steeds in hoogtij wat de nodige afval levert aan het eind van het verbruikstermijn etc.

    Alles wat slecht gaat kun je linken aan bovenstaande problemen en ligt daar tussenin: Moet er meer werk aangeboden worden? Dan word er nóg meer geproduceerd en verbruikt. Moeten spullen goedkoper? Idem. Moeten mensen wereldwijd welvarender zijn, ook in 3e wereldlanden? Idem. etc. etc.

    het punt waar ik zelf mee zit en niet uit kom is een oorzaak en gevolg. Ik vind dat na 100 jaar industriële revolutie dat de mens boven alles moet worden gesteld, en daarmee bedoel ik dat er een balans moet zijn tussen alles. Iedereen heeft recht op een goed leven en iedereen heeft bestaansrecht als mens zijnde, ongeacht je afkomst. Natuur is belangrijk en moet je koesteren en behouden. Maatschappij en er zijn voor elkaar is wezenlijk belangrijk en bepaalt zelfs een state of mind.
    Maar het is me inmiddels ook duidelijk dat als je dat allemaal door zou vertalen (welvaart voor iedereen) wij als mens zijnde de wereld binnen aanzienlijk korte periode volledig uit zullen wonen.

    Hoe los je zoiets op? Hoe ga je daar in verder? Kan iedereen het goed hebben zonder dat we doorschieten? Wat zijn de overige effecten wanneer de economie straks weer ’tijdelijk’ aantrekt?

    Wat is eerlijk en wat niet?

    1. In het westen krijgen we enkel fragmenten of de westerse versie van de geschiedenis te horen, Niet alleen wordt het Duitse rijk heel eenzijdige behandeld, een van de grootste lacunes in onze geschiedenislessen zijn de oorlogen gevoerd tussen Rusland en het Ottomaanse rijk, Rusland is het land dat grote delen van Europa heeft bevrijd van de Turken, Roemenie, Bulgarije, Hongarije, Servie, Kroatie en meerdere gebieden, Onder het Ottomaanse juk waren christenen en andersdenkenden tweede en derderangs burgers. De Engelsen / Fransen/ Habsburgers hebben nou niet bepaald meegewerkt aan de bevrijding van Europa, , Wat ook niet wordt verteld is de hulp die polen heeft geboden tijdens de oorlog tussen wenen en de turken, De geschiedenis van Centraal Europa wordt nauwelijks of voor grote gedeeltes onjuist behandeld in de westerse geschiedenisboeken. Nederland is van Napoleon bevrijd door de Russen, zo ligt de sleutel van de stad Utrecht in Moskou, nadat deze symbolisch werd gegeven aan de Russen die hem maar gelijk hebben meegenomen
      Florence Nightingale (inderdaad een fantastisch persoon) is beroemd geworden tijdens de oorlog op de Krim waar de turken en Engelsen gezamenlijk tegen de Russen vochten? maar wat hadden de Engelsen op de Krim te zoeken? De rol van heel veel landen wordt niet of eenzijdig weergegeven tijdens de geschiedenisles. Dit is een van de grootste tekortkomingen van het onderwijs, als jongeren beter hun geschiedenis zouden kennen, dan kunnen ze betere beslissingen (de gevolgen beter inschatten) nemen voor de toekomst.

      Het altijd om macht, denk aan de boeken van Dune the dessert planet, ‘who controls the spice controls the Universe’ vervang nu eens spice door energiebronnen en universe door de wereld.

  10. Er zijn te veel mensen op onze planeet die allemaal op onze manier willen leven. Dat is onmogelijk. De elite heeft ervoor gekozen het probleem in hun voordeel op te lossen. ten koste van de burger.

    De wal is bezig het schip te keren.

    Lees mijn ervaringen hier:

    http://schafderenteaf.wordpress.com/2013/12/02/economisch-groei-en-5-miljoen-chronisch-zieken/

    1. Ga betalen met ander geld dan dat van de bankiers.
    2. Help meisjes in derde wereldlanden studeren, dan denken ze eerst na voordat ze een hok vol kinderen willen.
    3. Start eigen coöperaties waarin de werknemers eigenaar zijn. (Het geld blijft in de community en de eigenaren / werknemers willen geen producten maken die hun eigen leven, dat van anderen en het milieu vernietigen)
    4. Ga je eigen gezonde voedsel verbouwen in je achtertuin, voortuin, gemeenteperk, op je platte dak ofwaar dan ook (permacultuur). Dan kunnen de voedselbanken sluiten.
    5. Kies je eigen burgemeester waarmee je een vuist kan maken tegen de overheid en ontsla hem indien nodig. (Democratie is dictatuur van de rijken, die kopen politici.)
    6. Wek je eigen energie op.
    7. Koop niets meer van multinationals, koop lokale geproduceerde schone en gezonde producten.
    8. Laat je auto staan. Met iedere liter benzine worden er meer mensen chronisch ziek door giftig ultrafijnstof en financier je de oorlogen in het Midden Oosten.
    9. Geef de dingen die je niet meer nodig hebt gratis weg zonder er (behalve een blij gezicht) iets voor in ruil te willen. Het zal even duren voordat mensen in je omgeving je voorbeeld volgen, maar ze zullen het zeker gaan doen. Na een tijdje zullen dingen waarvoor je nu nog moet betalen, je aangeboden worden.
    10. Doe aan ruilhandel.
    11. Koop zo veel mogelijk 2e hands via de bekende websites.
    12. Repareer oude spullen en hergebruik ze voordat je ze laat recyclen, want ook recycling is vervuiling doordat een deel van de onderdelen in b.v. electronica gewoon niet gerecyled kunnen worden.
    13. Als we belasting betalen moeten we gaan vragen om een specificatie van waar dat geld aan wordt besteedt. We moeten het geld weigeren te betalen dat besteedt word aan oorlogvoering en subsidies (belasting verlaging) voor multinationals en vervuilende bedrijven. Of we moeten dezelfde belastingvoet afdwingen als die de multinationals betalen.
    14. Lees over thorium reactors, die kunnen wellicht onze planeet redden.
    15. Bouw huizen van plaatselijk materialen die energie neutraal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: