Op de site van het Internationaal Monetair Fonds titelt een artikel: ´The post-pandemic Brave New World´. Ik weet niet of u het weet, en ik weet niet of de auteur van het stuk het gelezen heeft? Maar Brave New World is een niet zo prettig vooruitzicht van de wereld-die-komt. Voor de auteur van het gelijknamige boek uit 1932, Aldous Huxley (VK, 1894-1963), stond het vast: geen utopische heerlijke nieuwe wereld wachtte de lezers. En bij uitbreiding: de wereldburgers. Daarmee heeft de filosoof-visionair heel wat gemeen met George Orwell, die een misschien nog beroemder boek schreef, 1984. (Hij draaide het jaartal waarin hij het schreef – 1948 – gewoon gedeeltelijk om). Geen utopie ook hier maar een distopie, dus net het tegengestelde stond (staat?) ons te wachten.

Dus vanwaar het gebruik van de uitdrukking ´Brave New World’ door het IMF? Is het als afschrikking bedoeld, of ironisch (ik verwacht eerlijk gezegd weinig ironie vanwege zo´n ernstige instantie)…

De Nieuwe Wereld

De wereld moet opnieuw uitgevonden worden, stelt het IMF. We horen en zien het hoogleraar Georgieva verklaren. (Kristalina Ivanova Georgieva is een Bulgaars hoogleraar economie aan de Universiteit voor Nationale en Wereldeconomie in Sofia. Sinds 1 oktober 2019 is ze directrice van het Internationaal Monetair Fonds. Eerder was ze CEO van de Wereldbank – Wikipedia.org). De sociale en economische en financiële wanorde veroorzaakt door het Coronavirus (daarover valt te discussiëren)? Dit is een uitgelezen moment en tijdspanne om een Nieuwe Wereld te scheppen. En wereld die groener is, en waarin er respect is voor iedereen, in het bijzonder de minder fortuinlijke bewoners van deze aardbol. Dixt het IMF. En ze meent het vast ook heel goed, deze vriendelijke en intelligente dame. Ook vanuit de Wereldbank, de BIS, de ECB, het World Economic Forum hoor je deze en soortgelijke geluiden. Ach, ik wil ze zo graag geloven. U vast ook? Een mooiere, betere, eerlijker wereld voor iedereen? 

Back to the future

Wat denkt u, beste lezer? Gaan we terug naar normaal, business as usual, eens de Corona pandemie van de wereld geweken is? Of wordt het een Nieuw Normaal. Een Grote Reset misschien, waarschijnlijk, en hoe zal die er dan wel uitzien? Gaat de gewone burger zoals u (verondersteld) en ik hier beter van worden? Gaan we de economisch achtergestelde landen uit het Zuiden, Latijns-Amerika, sommige delen van Azië, meetrekken naar ons niveau? En wat is dat niveau dan wel – een louter op schulden gebaseerd kapitalisme, dat door de oneindige (?) financiële steun al meer van socialisme weg heeft? Zullen de krachten áchter de facades – de Rockefellers, Rothschildts, Sorossen van de wereld dan? – zo´n enorme ommezwaai onderschrijven of net tegenwerken? Van een groenere wereld gesproken – zal bijvoorbeeld Joe Biden zijn belofte kunnen houden en het tegengestelde van Donald Trump doen in deze? Dus zeer fors inzetten op elektrische wagens en alzo de machtige, fossiele-brandstoffen-gedreven-industrie met haar lobby´s tegenkrijgen? 

Zorgen om morgen

Wat mij zorgen baart – en misschien u ook wel – is dat de enige manier die dit soort instanties kent om een probleem, dit probleem op te lossen is? Er geld tegenaan gooien. Héél veel geld. Terwijl een groot deel van de economische crisis (die verder gaat, er eerder was dan de Coronacrisis!) net veroorzaakt is door een tevéél aan geld. Een tevéél aan spenderen. Met geld dat er oorspronkelijk nooit was. Daarbij moet rekening gehouden worden met een heel ander soort krachten, namelijk de trend naar meer nationalisme, protectionisme. Wel voor een groot deel aangemoedigd door ene D. Trump en consoorten. Maar toch gretig ingehaald en verwelkomd werden door grote delen van de maatschappij, van de burgerbevolking. Daarbij bestaat er een soort van ongelijkheid in de wereld die kunstmatig gecreëerd is, en in stand gehouden sindsdien. Voorbeeld: we voeren goedkope grondstoffen in uit arme landen, maar rekenen hen de volle prijs aan voor goederen en producten die zij van ons kopen. Lees vooral ook eens Bekentenissen van een economische huurmoordenaar van John Perkins. Hoe dit soort internationale instanties, organismen omgingen in het verleden (?) met de derde wereld, die we vandaag de ontwikkelende landen moeten noemen. 

9 Responses

 1. Citaat: “Daarbij moet rekening gehouden worden met een heel ander soort krachten, namelijk de trend naar meer nationalisme, protectionisme. Wel voor een groot deel aangemoedigd door ene D. Trump en consorten.”

  In de ‘nieuwe’ wereld volgen de verschillende politieke stromingen elkaar in rap tempo op. Na het marxisme, het communisme, socialisme, kapitalisme en de globalisering heeft zich inmiddels een nieuw tijdperk aangekondigd van protectionisme. Gaat meestal gepaard met patriotisme. Kan soms ontaarden in nationalisme als extreem rechtse, dan wel linkse groeperingen, oproepen tot afsplitsing van internationale verbonden en/of unies.

  Het lijkt er op dat we die weg zijn ingeslagen omdat bijvoorbeeld de EU lijkt te gaan knellen door de enorme regelzucht en geldzucht. Het gevaar is dat het bestuur van een grote unie neigt door te slaan naar een autocratie. De alleenheerschappij wil uitoefenen over een groot Europa waarbij nog meer lidstaten moeten worden ingelijfd. De inwoners van soevereine EU-lidstaten worden huiverig voor het denkbeeld van een groot en machtig Europa.

  Misschien dat ik weer wordt afgeleid door mijn angst voor een machtig Europa, maar toch denk ik dat we ernstig rekening moeten houden met bepaalde machtsconcentraties die een centrale macht willen uitoefenen over de onderdanen van de diverse deelstaten. Het uiteen vallen van de USSR is een goed voorbeeld.

  Misschien is ook de VS een goed voorbeeld nu. We zien dat federale overheid momenteel wordt ingehaald door de gouverneurs van de verschillende Verenigde Staten die hun eigen beslissingen nemen aangaande het coronabeleid.

 2. Ik denk zelf dat Corona voor de machthebbers een te mooie gelegenheid is om aan zich voorbij te laten gaan, en dat ze dus een soort van nieuwe normaal zullen willen gaan houden. We zitten nu aan het einde van de kredietcyclus, wat inhoudt dat het huidige systeem alleen gerekt kan worden als we door blijven modderen zoals Japan vanaf de jaren 90 gedaan heeft. 1 land kan zich dit nog wel een tijdje veroorloven, maar de hele wereld niet zonder dat er permanente stagnatie plaats gaat vinden in combinatie van een steeds groter wordend verschil tussen rijk en arm waardoor het systeem uiteindelijk alsnog gaat imploderen in een deflatoire collaps.

  De WEF, IMF en de BIS praten niet voor niks over: the great reset. Wat dat precies zal worden moeten we even afwachten, maar we kunnen er vanuit gaan dat het een combinatie zal zijn van een grote afschrijving van schulden (dus geld) + een nieuwe economie / normaal in de “lente” van de volgende kredietcyclus. Dit zal gepaard gaan met een enorme welvaartsoverdracht waarvan elites door hun voorkennis zeker weer zullen profiteren, de overige 99% zullen zoals gewoonlijk weer de pineut zijn.

  Interessant gaat worden wat daarna gaat komen. Gaat de massa deze reset accepteren dan verwacht ik dat het globalistische project afgemaakt gaat worden met 1 wereldregering welke de soevereiniteit van alle staten af gaat breken. Op lange termijn kan in een globalistische wereld een land met bijv. ARBO en strenge milieuwetgevingen niet concureren met landen waar slavenarbeid is toegestaan. Dit systeem zal dan over moeten gaan tot een wereldwijde dictatuur waarin de wereldbevolking zoveel mogelijk tot een eenheidsworst getransformeerd zal moeten worden. Op een democratische wijze de wereld met al zijn verschillende culturen op dezelfde manier besturen is nl. niet mogelijk.

  Een alternatief natuurlijk is dat de massa net zoals de Amerikanen in 2016 wakker gaat worden en op een patriot zoals Trump gaan stemmen. Dan gaan de soevereine staten weer met elkaar concureren, en kan de democratie weer in ere worden hersteld. Van dit scenario zullen de opkomende markten het meeste kunnen profiteren omdat vooral daar de grondstoffen en industrie te vinden zijn. Met name in de economische lente is dit belangrijker dan kapitaal, omdat er op dat moment nog vrijwel geen wurgende schuldverplichtingen zijn. Ik zelf hoop dat dit scenario plaats gaat vinden.

 3. Veel leugenachtige, domme politici die de weg kwijt zijn, laten hun baard en snor groeien, om nieuw zelfvertrouwen te kweken en meer indruk te maken naar buiten toe.
  Maar, het blijven hoeren van het systeem, zelfs nog meer dan eerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: