‘De rente zal uiteindelijk gaan stijgen’

Niet alleen aandelen- en grondstofprijzen werden de afgelopen weken flink getroffen, ook Amerikaans staatspapier daalde in waarde nadat Bernanke tijdens de FOMC in mei zei dat de Fed denkt dat het economisch herstel in de VS aan het eind van 2013 sterk genoeg zal zijn om kwantitatieve verruiming (QE) te kunnen verminderen.

Amerikaanse staatsobligaties

Einde van de geldstroom?

Normaal gesproken vluchten beleggers in Amerikaans staatsobligaties als aandelenmarkten dalen. De afgelopen weken verliezen vrijwel alle markten terrein. Het is tekenend voor de huidige financiële markten die gekenmerkt worden door goedkoop geld geïnjecteerd door centrale banken. Een einde aan deze geldstroom betekent een einde van de bullmarkt in vrijwel alle markten.

Obligatiebubbel

Andy Haldane, een belangrijke beleidsmaker van de Britse centrale bank, Bank of England (BoE), waarschuwde een aantal weken geleden nog voor de risico’s als de “grootste obligatiebubbel in de geschiedenis” knapt. Centrale banken hebben rentes de afgelopen jaren kunstmatig laag gehouden, waardoor de speculatieve activiteiten op de beurs enorm zijn toegenomen. Hefboomkrediet stond in april op 384 miljard dollar, hoger dan in 2007, vlak voor de beurskrach.

De rente zal gaan stijgen

Vroeg of laat zal er een einde komen aan de lage rentestanden. Voormalig partner van George Soros, Jim Rogers, denkt dat centrale banken op een zeker moment door de markt zullen worden geforceerd om een einde te maken aan hun opkoopprogramma’s of er zelf de brui aan geven. Ik ben bang dat we allemaal te lijden krijgen in de rest van dit decennium,” zei Jim Roger over het beleid van centrale bankiers om de rente laag te houden.

Wat is de reële rentestand?

Begin mei stond de rente van de Amerikaanse 10-jaar obligatie op 1.6%. Binnen twee maanden is de rente met een procentpunt omhoog gesprongen naar 2.6%. Voor obligatiemarkten is dat een behoorlijke beweging. Bernanke sprak in de FOMC in mei alleen maar over het afbouwen van de stimulering ALS de Amerikaanse economie verdere verbeteringen zou laten zien. Wat zou de rentestand zijn als Bernanke daadwerkelijk zou stoppen? Niemand weet eigenlijk wat de rentestand zou zijn als de obligatiemarkt niet zou worden gemanipuleerd.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.