De schandalen van Goldman Sachs

4

We kennen Goldman Sachs inmiddels allemaal. De beruchte bank uit Amerika wordt in verband gebracht met verschillende duistere praktijken. De bank staat bij het grote publiek bekend om zijn dubieuze manier van zaken doen en de geheimzinnige manier om economische en politieke beslissingen te beïnvloeden. In 1869 werd Goldman Sachs opgericht en heeft inmiddels vestigingen in alle financiële centra van de wereld. Ze zijn als investeringsbank betrokken geweest in menig schandaal. We zullen deze bank eens onder de loep nemen.

Een aantal Goldman Sachs schandalen

Als je ‘Goldman Sachs schandalen’ intoetst bij Google, krijg je een veelvoud van artikelen voorgeschoteld. Bij elke crash of ander groot financieel event, is Goldman Sachs aanwezig geweest en in de meeste gevallen kwamen ze er als grootverdiener uit. We proberen kort aan de hand van vier gebeurtenissen de discutabele rol van de bank te laten zien. Daarvoor gaan we terug naar het begin van de internetbubbel (al waren ze ook betrokken bij de grote crash van de jaren ’20 en ’30).

  1. De internetbubbel: Bij de beursgang van nieuwe internetbedrijfjes werden ze flink opgeblazen om duur verkocht te worden (laddering), met een bubbel die barstte als gevolg.
  2. De huizenbubbel: Door de lage rente werd aan iedereen een hypotheek verstrekt. Deze ‘subprime mortgages’ werden in moeilijk te begrijpen derivaten verpakt. Met een stempel ‘AAA’ erop, werden deze pakketten doorverkocht aan de hele financiële wereld.
  3. De oliebubbel. Na de voorgaande schandalen moest er een andere ‘cash cow’ worden gevonden. Commodity’s waren het nieuw doelwit. Olie transformeerde van een vraag en aanbod product naar het zwarte goud waarop gegokt kon worden. Het gevolg was een prijs die in 2007 steeg van 60 dollar naar 147 in slechts een jaar tijd.
  4. De bailout bubbel. Op slinkse wijze werd geprofiteerd van de (dreiging van) instorting van het financiële systeem. Waar andere banken kopje onder gingen, kreeg Goldman Sachs vele miljarden belastinggeld van de overheid. Niet alleen om overeind te blijven, maar ook vanwege de sluwe Credit Default Swaps welke door onder andere AIG moest worden uitgekeerd.

De draaideur tussen Goldman Sachs en overheden

Om meer macht te krijgen en dus ook meer geld te verdienen begon Goldman met een nieuwe manier om aan geld en macht te komen door te infiltreren in de overheid. Om een lang verhaal kort te maken, hier enkele Goldman Sachs vrienden in de Amerikaanse politiek: Timothy Geithner, Warren Buffet (miljarden geïnvesteerd in GS en adviseur Obama), Larry Summers (van GS naar Obama’s Hoofd economisch adviseur en hoofd van de National Economic Counsel). Zo’n beetje alle mensen rondom Obama, komen van de Goldman Sachs school. Zo ook Henry Paulson (van CEO van Goldman Sachs naar minister van Financiën onder Bush), deze man werd door een commissie ondervraagd over belangenverstrengelingen, kijk hier naar zijn antwoord.

En uiteraard niet alleen in Amerika, maar ook in Europa zette GS voet aan wal, en hoe! Mario Monti (de ondemocratisch gekozen premier Italië), Lucas Papademos (Premier Griekenland), Mario Draghi (hoofd ECB), Karel van Miert (EU commissaris concurrentie), Antonio Borges (voormalig hoofd EU afdeling IMF), Otmar Issing (voormalig raadslid Bundesbank) en andere zijn voorbeelden van de oudgedienden van Goldman Sachs. Kortom, deze bank is de welbekende inktvis met de tentakels om de wereld gespannen en het lijkt erop dat de macht van Goldman Sachs via de politiek aan het uitbreiden is.

Naast alle schandalen die je kunt vinden op het internet (aanklacht tegen Draghi, 500 miljoen boete van SEC, aanklacht Pensioenfonds Vervoer, aanklacht Pensioenfonds ABP, etc.) zijn alle belangenverstrengelingen en de destructieve manier van handelen meer dan duidelijk. In 2009, op het hoogtepunt van de bankencrisis, had de bank een winst geboekt van $1,9 miljard (voornamelijk bailout geld ofwel belastinggeld) en keerden ze 5 miljard aan bonussen uit.

‘Niks mis mee’

En toch schrijft Minister de Jager in mei 2010 in een reactie aan de tweede kamer omtrent het onderzoek naar fraude dat, de ‘De beschuldigingen van de SEC aan het adres van Goldman Sachs ernstig zijn’ maar ‘Voor het heroverwegen van een relatie omwille van een nog lopend onderzoek op een terrein dat niet raakt aan de zakelijke relatie die de Staat heeft met Goldman Sachs geen reden zie”. Nee, nee, Goldman Sachs is een prima, ethisch opererend bedrijf waar niks mis mee is. Hieronder nog een video over de werkwijze van deze beruchte bank: –Teun

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie