De Spaanse jeugd komt in opstand

6


Het werkloosheidspercentage in Spanje is begin 2012 naar het hoogste punt in de afgelopen 15 jaar gestegen. Bijna 23% van de Spaanse beroepsbevolking zit zonder werk. De jeugdwerkloosheid is zelfs naar een record niveau gestegen. 1 op de 2 Spaanse jongeren heeft momenteel geen baan. De toekomst ziet er somber uit voor de huidige generatie studenten. Het kan wel eens de ‘werkloze generatie’ worden. De jongeren komen daarom ook steeds vaker in opstand tegen de plannen van de huidige regering. Maar niet alleen de jeugd protesteert. Aanstaande donderdag zal het openbaar vervoer worden platgelegd en tevens zal er worden gestaakt op de luchthavens.

Ondanks waarschuwingen uit Europa, liet Spanje eerder deze maand weten dat ze het begrotingstekort waarschijnlijk laten oplopen naar 5,8% van het bbp. De EU-norm is 3% en Spanje zal nog wel eens te maken kunnen krijgen met boetes, indien deze norm op lange termijn zal worden losgelaten. De Spaanse regering heeft weliswaar voor miljarden euro’s aan bezuinigingen aangekondigd, maar stuit op veel verzet van het volk.

De Italiaanse minister Monti liet dit weekend weten dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in Spanje. ‘Een nieuwe crisis in de eurozone, aangewakkerd door Spanje, zou Italië maanden terugzetten in de tijd‘, aldus de nieuwe Italiaanse premier. Dat het Spanje momenteel niet voor de wind gaat, is ook terug te zien op de financiële markten. Eerder lieten wij u al weten dat beleggers Spanje steeds minder vertrouwen. De waarde van de Spaanse staatsobligaties dalen en het risico van een escalatie is in vergelijking met andere Europese landen afgelopen weken flink toegenomen.

 

 

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie