De status quo verbergt de sombere realiteit

43

De huidige boodschap van veel bepalende instanties en de media neigt steeds meer en vaker naar de grote klim uit het diepe dal. Want iedereen heeft het erover dat de crisis voorbij is. Een maand geleden riepen enkele ministers trots dat de Nederlandse economie gegroeid was. Ook Rutte deed hier grootschalig aan mee, want volgens hem is ’2014 het jaar van herstel’. De economische groei op kwartaalbasis blijkt volgens de laatste raming van het CBS te liggen op 0,2%. Dat ligt wel heel dicht bij nul komma nul. Dus, waar hebben we het over? En belangrijker, waar heeft de media het over? Direct onder de titel van dit persbericht van het CBS staan de volgende toevoegingen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder:

  • De economie krimpt met 0,4% op jaarbasis;
  • Een daling van 3% van de investeringen;
  • De consumptie van huishoudens daalt met 2,3%;
  • Een stijgend banenverlies van 160.000 arbeidsplaatsen.

groei?

Andere cijfers geven een totaal ander beeld

De trend waarin onze economie zich bevindt is nog steeds dalend en met magisch rekenwerk en optimistisch taalgebruik probeert men het volk positief te houden (of te krijgen). Die 0,2% groei lijkt meer op een kleine stuip in de neergaande lijn dan een kentering van de trend naar boven. Nog een veelzeggend economisch cijfer: een recordaantal bankroeten in 2013 van bijna 13.000 bedrijven en instellingen. Dat is 6% meer dan het jaar ervoor! En niet voor niets heeft Nederland, net als de gehele Europese Unie, een downgrade van onze rating voor de kiezen gekregen, dat is niet omdat het nu ineens zo super gaat met onze economie, ondanks die gigantische groei van 0,1%… Het is maar net hoe je het bekijkt.

Banken dwarsbomen de groei

Ook in mijn werk kan ik een duidelijke trend waar te nemen. Ondernemers met de mooiste plannen, grootse concepten en geweldige drive hebben alles rond om flink te investeren. Iedereen werkt mee en wil er een succes van maken, familieleden van de ondernemer, personeel, ondernemersverenigingen, de grote delen van de gemeenschap dus, behalve… de banken. Degenen met de macht over het belangrijkste onderdeel van de plannen werken tegen. Geld krijgen voor investeringen wordt steeds moeilijker. De banken dwarsbomen de ondernemer en daarmee de economie zelf. Een economie waar ze zelf allang niet meer van afhankelijk zijn. Dat voor een echte economie bepalend onderdeel, de middenstand, is allang buitenspel gezet door een papieren wereld van ingewikkelde en complexe verdienmodellen tussen de banken en andere financiële instituties onderling te creëren. De gewone heeft daar nauwelijks meer invloed op en de politiek hebben ze in de zak.

De gemaakte schulden verdwijnen in bodemloze put

Het door de ECB en de Federal  Reserve gigantisch opgelopen bedrag van kwantitatieve verruiming, bereikt de reële economie niet meer. Het verdwijnt in de bodemloze put van economische beleggingsproducten, derivatencontracten en andere ongrijpbare en niet te snappen risicovolle luchtkastelen. Op last van de burger. Zal deze gokmentaliteit vol verwachtingen, toekomstvoorspellingen en groeiprognoses de reden zijn van de stijgende beurzen? De donkere realiteit laat zich ook zien in financiën van de overheid: waarin de rentelast van de overheid  inmiddels jaarlijks meer dan 10 miljard euro bedraagt en de overheidsschuld in tien jaar tijd bijna is verdubbeld tot 450 miljard euro.

Wat zal 2014 ons gaan brengen?

Was het vallen van de SNS bank begin dit jaar een incident of een symptoom van de gebreken van ons financiële systeem? Heeft de redding van Cyprus ons een waarschuwend signaal gegeven over wat er zou kunnen gebeuren met ons spaargeld mocht een bank omvallen? Allemaal symptomen van een falend systeem en gedachtegoed en ik hou mijn hart vast voor volgend jaar wanneer de Roemen en Bulgaren in grote getale ons land binnen zullen komen. Wat zullen de gevolgen hiervan zijn als zelfs minister Lodewijk Asscher zich grote zorgen maakt? De sociale onrust is al aardig aan het borrelen tussen Henk en Ingrid versus Hassan en Fatima, een tweede “vijand” zal weer lekker wat olie op het vuur gaan gooien!

Politici en media verbergen de sombere realiteit

Wat gaat de ECB volgend jaar doen om de dalende Europese trend tegen te gaan als de rente niet nog verder omlaag kan? Zal ook de Fed de rente gaan verhogen nu tapering een feit is met als gevolg dat onder andere de hypotheekrente zal gaan stijgen? Ja, het gaat zogenaamd ontzettend goed met onze 0,1% groei, maar om nou te zeggen dat we uit het dal zijn…? Persoonlijk denk ik nog steeds dat we het dieptepunt economisch en zeker ook sociaal nog lang niet bereikt hebben, ondanks mijn positieve kijk op het leven. Als ik naar mijn persoonlijke omgeving kijk, zie ik steeds meer leegstand in de centra van onze dorpen en steden en het aantal vrienden, kennissen en familieleden zonder werk stijgt met de week. Nog altijd verdwijnen er meer bedrijven dan dat erbij komen. Nee, als ik politici hoor roepen dat we dankzij die 0,1% uit het economische dal zijn gekomen, besef ik eens te meer dat dit getal niets anders dient dan propaganda, de werkelijkheid ziet er helaas nog altijd heel anders uit. Maar of deze bewindslieden net als mij midden in onze maatschappij staan en zien wat de doorsnee burger ziet betwijfel ik ten zeerste…