De toekomst van de Nederlandse economie

´RTL Z, Techleap en de Dutch Startup Association organiseren hét verkiezingsdebat over de toekomst van onze economie. Hoe gaan we ons geld verdienen en welke talenten hebben we daarbij nodig? Met welke nieuwe bedrijven kunnen we de concurrentie aan in de wereld. Prins Constantijn, voorman van Techleap, geeft de inleiding en de urgentie. Diana Matroos presenteert het debat tussen de grootste politieke partijen van Nederland.´ De Toekomst van De Nederlandse Economie´ dus, en dat is een groooote paraplu! De feitelijke titel en het motto waaronder onderstaand debat plaatsvond gisteren, op 2 maart 2021 is De Slimme Economie. Dat is dan vast de economie van de toekomst, en is die niet digitaal? En groen?

It´s the Mindset, stupid!

We hébben een aantal wereldspelers in de knop, op technologisch gebied, en o.i. moeten we dit soort intiatieven, hmm…to nurture, heet het in het Engels. Voeden, aanmoedigen, pamperen zelfs misschien. Doen we wel genoeg, is de vraag waarmee dit debat start. We zijn ondernemers, als Nederlanders, in hart en bloed, toch? Nou, dan moeten we voor-lopen, en niet na-lopen. Vindt ondergetekende. (En láp! Net daarmee opent de eerste ondernemer in volgende video! ) Geld, investeringen, zeker, maar vooral, VOORAL! Wat álle ondernemers willen, broodnodig hebben? Eén-voud-in-wetten, reglementen, voorschriftencut the red tape, nog een Engelstalige uitdrukking. Maak dat ondernemers niet door honderdtien formulieren, via zestien loketten, en dus doorheen een administratief doolhof hoeven. (Mijn zin-om-te-starten zou dan al over zijn vooraleer er zelfs maar aan te beginnen hoor!) Een klimaat waar ondernemers kunnen gedijen, zich thuisvoelen, welkom zijn (!) en vooral: steeds weten waar ze aan toe zijn. Zekerheid, continuïteit. Dat, en vooral ook R&D, research en ontwikkeling. Dit is investeren in de toekomst. Nog eentje om het af te leren? Fixeer op ´groen´ en hervorm het onderwijs meer toekomstgericht. Ja ik schud maar wat uit de mouw hoor. Misschien doen onderstaande sprekers het beter:

Eén reactie

 1. Constantijn: is dat die kon. huisjesmelker? Als ‘game changer’ van de NL economie?
  Liefst alles zoveel mogelijk volgens het geliefde, kapialistische verdiemmodel. Liberaal met een flinke scheut sociaal, als smeermiddel. Maar dan natuurlijk wel digitaal en vooral ‘groen’!
  De visie van een bevlogen vernieuwing: laten we alle olietankers groen verven!
  Voor de chronische mopperkonten hebben we ook goed nieuws: voor de fossiele brandstoffen en de emissie, het gehannes met natuurlijke energiebronnen en het waarmaken van de klimaatdoelstellingen hebben we (na wat publieke massageoefeningen) ook de ultieme oplossing: kernenergie!

  Kom, we gaan met z’n allen de ondernemer helpen en pamperen. Doen we dat niet al?
  Zoals we het financiële systeem vanaf 2008 tegen wil en dank hebben mogen stutten? Tijdelijk natuurlijk, zoals het lijden van een terminale patiënt kunstmatig kan worden verlengd, maar niet zijn leven.

  Ergo: het bouwen van een piramide gebeurt vanaf de basis, niet vanaf de spits.
  Niet het aanbod van de ondernemer, maar de vraag van de burger zal leidend (moeten) zijn bij de noodzakelijke gedaanteverandering van de economie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: